Co s hruškami? Upečte hruškový koláč nebo bábovku, skvělá jsou povidla bez cukru
Hrušky mají ve srovnání sjablky méně vitaminů, ale více minerálních látek. Obsahují zhruba 83 % vody a 6 % ovocných cukrů, dále pektin, třísloviny, škrob. Zvitaminů je to provitamin A, vitamin C, vitamin B, kyselina listová, zminerálních látek hodně zinku, draslíku a železa, dále měď, kobalt, mangan, jód a další.

Hruška v kuchyni 1 Zdroj: istock.com
Jak hrušky pomáhají zdraví
Hruškysnižují riziko infarktu a dalších onemocnění srdce a cév. Měl by je jíst co nejvíc každý, kdo má vysoký krevní tlak. Hrušky zbavují organismus virů a celkově zlepšují imunitu, jsou optimální prevencí chorob z nachlazení. Podporují správné fungování ledvin amočových cest. Podporují vylučování kyseliny močové a dusíkatých látek z těla, což ocení lidé, které trápí dna arevmatismus. Hrušky obsahují hodně vlákniny, zejména nerozpustné, která příznivě ovlivňuje činnost střev, urychluje střevní peristaltiku a máprojímavé účinky. Hrušky jsou účinným lékem proti depresím, splínům, nervozitě a podrážděnosti.

Hruška v kuchyni 3 Zdroj: iStock
Hrušky si nerozumějí se švestkami a rajčaty
Hrušky patří spolu s švestkami nebo rajčaty mezi plodiny, které vylučují velké množství etylénu. Pokud přijdou do kontaktu sjinými druhy ovoce a zeleniny, urychlují jejich hnití a znehodnocení. Hrušky proto nikdy neskladujeme vblízkosti mrkve, brokolice, dýně, melounu, brambor či jablek.
Hruškový koláč z plechu
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 1 sáček vanilínového cukru
- 5 vajec
- 125 g změklého másla
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 800 g hrušek
- 500 g hotové makové náplně
- 150 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 750 g polotučného tvarohu
- 80 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
Postup
- Na těsto smícháme mouku s kypřicím práškem, 120 g cukru a vanilínovým cukrem. Přidáme 2 vejce a máslo, ručně vypracujeme drobenku. Na dno vymazaného plechu naneseme dvě třetiny drobenkového těsta a přitlačíme. Zbytek drobenky smícháme s 2 lžícemi hotové makové náplně a odložíme stranou. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a předpečeme asi 12 minut.
- Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Makovou náplň s mlékem vymícháme vařečkou dohladka. Na tvarohovou náplň ušleháme smetanu dotuha. V míse metličkou vymícháme tvaroh se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, kůrou a 3 vejci dohladka. Opatrně vmícháme šlehačku. Do makové náplně přidáme asi třetinu tvarohové náplně.
- Hrušky naskládáme na povrch předpečeného těsta a do mezer dáme makovou náplň. Zbytek tvarohové náplně opatrně rozetřeme na povrch a posypeme makovou drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C asi 55 minut. Koláč necháme vychladnout.

Hruška v kuchyni 4 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Hruškový džem sbadyánem, hřebíčkem a skořicí
Ingredience
- 2 kg zralých hrušek
- 1 Ovocný pektin Labeta
- 100 g cukru
- 100 ml vody
- 3 lžíce medu
- 5 hřebíčků
- 2 badyány
- 1 svitek celé skořice
- kůra z1 až 2 citronů
Postup
Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců anastrouháme nahrubo. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce, podlijeme asi 100 ml vody, přidáme med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání rozvaříme na hustou kaši, trvá to přibližně 10 minut.Z hotového džemu vyjmeme koření a plníme do skleniček. Uzavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

Hruška v kuchyni 5 Zdroj: archiv Labeta
Tvarohová bábovka s mákem ahruškami
Ingedience
- 500 g hladké mouky
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 250 g polotučného tvarohu
- 160 ml oleje
- 160 ml mléka
- 500 g hrušek nebo hruškový kompot (hmotnost po okapání 460 g)
- 250 g hotové makové náplně
- 75 g loupaných slunečnicových jader
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 lžička mandlového aroma Dr.Oetker
- 3 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce ovesných vloček
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme a ve vodě uvaříme doměkka (můžeme přidat 1 lžičku skořice, 3 hřebíčky a 1 lžičku cukru). Necháme vychladnout a pak scedíme, šťávu zachytíme. Nebo hruškový kompot necháme na sítku okapat a šťávu zachytíme. Hrušky nadrobno nakrájíme. Smícháme makovou náplň sjádry, vanilínovým cukrem, aroma, medem, vločkami a zachycenou hruškovou šťávou (tekutinu přizpůsobíme podle návodu na obale zakoupené makové náplně). Nakonec vmícháme hrušky.
- Na těsto smícháme mouku skypřicím práškem, cukrem a solí. Přidáme tvaroh, olej a mléko a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto vyválíme na plát 30 x 40 cm a náplň na něj rovnoměrně rozetřeme, necháme asi 2cm okraje. Plát zavineme a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku švem nahoru. Dáme do trouby předehřáté 170 °C a pečeme asi 60 minut. Bábovku necháme zchladnout a poté ji opatrně vyklopíme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Hruška v kuchyni 6 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Pečená hrušková povidla
Zralé hrušky umyjeme, rozčtvrtíme, jádřince odstraníme. Rozložíme je v jedné vrstvě na pekáč, dáme do trouby předehřáté na 180 °C, zakryjeme a dusíme zhruba 2 hodiny podle množství a šťavnatosti hrušek. Během dušení několikrát promícháme. Dozlatova upečené hrušky necháme vychladnout. Pak umeleme na masovém mlýnku nebo rozšťoucháme a plníme do sklenic. Sterilujeme asi 45 minut.