Kuchyně

10. září 2020 14:00

Lenka Valjentová

Co s hruškami? Upečte hruškový koláč nebo bábovku, skvělá jsou povidla bez cukru

Na šťavnatých hruškách si nejvíc pochutnáme, když jsou čerstvé, ideálně právě utržené. Nejčastěji ale máme tohle podzimní ovoce spojené se sladkými moučníky a dezerty, kompoty, povidly nebo pálenkou. A chuť není zdaleka všechno, proč jsou tak oblíbené. Hrušky nám taky pomáhají bojovat proti chorobám z nachlazení, virům, bateriím i zánětům a posilují imunitu. Jsou dobrou prevencí podzimních depresí a splínů, protože zlepšují náladu.

Hrušky mají ve srovnání sjablky méně vitaminů, ale více minerálních látek. Obsahují zhruba 83 % vody a 6 % ovocných cukrů, dále pektin, třísloviny, škrob. Zvitaminů je to provitamin A, vitamin C, vitamin B, kyselina listová, zminerálních látek hodně zinku, draslíku a železa, dále měď, kobalt, mangan, jód a další.

Jak hrušky pomáhají zdraví

Hruškysnižují riziko infarktu a dalších onemocnění srdce a cév. Měl by je jíst co nejvíc každý, kdo má vysoký krevní tlak. Hrušky zbavují organismus virů a celkově zlepšují imunitu, jsou optimální prevencí chorob z nachlazení. Podporují správné fungování ledvin amočových cest. Podporují vylučování kyseliny močové a dusíkatých látek z těla, což ocení lidé, které trápí dna arevmatismus. Hrušky obsahují hodně vlákniny, zejména nerozpustné, která příznivě ovlivňuje činnost střev, urychluje střevní peristaltiku a máprojímavé účinky. Hrušky jsou účinným lékem proti depresím, splínům, nervozitě a podrážděnosti.

Hrušky si nerozumějí se švestkami a rajčaty

Hrušky patří spolu s švestkami nebo rajčaty mezi plodiny, které vylučují velké množství etylénu. Pokud přijdou do kontaktu sjinými druhy ovoce a zeleniny, urychlují jejich hnití a znehodnocení. Hrušky proto nikdy neskladujeme vblízkosti mrkve, brokolice, dýně, melounu, brambor či jablek.

Hruškový koláč z plechu

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 5 vajec
  • 125 g změklého másla
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 800 g hrušek
  • 500 g hotové makové náplně
  • 150 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 750 g polotučného tvarohu
  • 80 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

Postup

  1. Na těsto smícháme mouku s kypřicím práškem, 120 g cukru a vanilínovým cukrem. Přidáme 2 vejce a máslo, ručně vypracujeme drobenku. Na dno vymazaného plechu naneseme dvě třetiny drobenkového těsta a přitlačíme. Zbytek drobenky smícháme s 2 lžícemi hotové makové náplně a odložíme stranou. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a předpečeme asi 12 minut.
  2. Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Makovou náplň s mlékem vymícháme vařečkou dohladka. Na tvarohovou náplň ušleháme smetanu dotuha. V míse metličkou vymícháme tvaroh se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, kůrou a 3 vejci dohladka. Opatrně vmícháme šlehačku. Do makové náplně přidáme asi třetinu tvarohové náplně.
  3. Hrušky naskládáme na povrch předpečeného těsta a do mezer dáme makovou náplň. Zbytek tvarohové náplně opatrně rozetřeme na povrch a posypeme makovou drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C asi 55 minut. Koláč necháme vychladnout.

Hruškový džem sbadyánem, hřebíčkem a skořicí

Ingredience

  • 2 kg zralých hrušek
  • 1 Ovocný pektin Labeta
  • 100 g cukru
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce medu
  • 5 hřebíčků
  • 2 badyány
  • 1 svitek celé skořice
  • kůra z1 až 2 citronů

Postup

Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců anastrouháme nahrubo. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce, podlijeme asi 100 ml vody, přidáme med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání rozvaříme na hustou kaši, trvá to přibližně 10 minut.Z hotového džemu vyjmeme koření a plníme do skleniček. Uzavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

Tvarohová bábovka s mákem ahruškami

Ingedience

  • 500 g hladké mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 160 ml oleje
  • 160 ml mléka
  • 500 g hrušek nebo hruškový kompot (hmotnost po okapání 460 g)
  • 250 g hotové makové náplně
  • 75 g loupaných slunečnicových jader
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lžička mandlového aroma Dr.Oetker
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme a ve vodě uvaříme doměkka (můžeme přidat 1 lžičku skořice, 3 hřebíčky a 1 lžičku cukru). Necháme vychladnout a pak scedíme, šťávu zachytíme. Nebo hruškový kompot necháme na sítku okapat a šťávu zachytíme. Hrušky nadrobno nakrájíme. Smícháme makovou náplň sjádry, vanilínovým cukrem, aroma, medem, vločkami a zachycenou hruškovou šťávou (tekutinu přizpůsobíme podle návodu na obale zakoupené makové náplně). Nakonec vmícháme hrušky.
  2. Na těsto smícháme mouku skypřicím práškem, cukrem a solí. Přidáme tvaroh, olej a mléko a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto vyválíme na plát 30 x 40 cm a náplň na něj rovnoměrně rozetřeme, necháme asi 2cm okraje. Plát zavineme a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku švem nahoru. Dáme do trouby předehřáté 170 °C a pečeme asi 60 minut. Bábovku necháme zchladnout a poté ji opatrně vyklopíme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Pečená hrušková povidla

Zralé hrušky umyjeme, rozčtvrtíme, jádřince odstraníme. Rozložíme je v jedné vrstvě na pekáč, dáme do trouby předehřáté na 180 °C, zakryjeme a dusíme zhruba 2 hodiny podle množství a šťavnatosti hrušek. Během dušení několikrát promícháme. Dozlatova upečené hrušky necháme vychladnout. Pak umeleme na masovém mlýnku nebo rozšťoucháme a plníme do sklenic. Sterilujeme asi 45 minut.

O podzimním ovoci by vás ještě mohlo zajímat:


Přečtěte si také