Krémová polévka z dýně hokaido s křupavou cizrnou

Dýně hokaido doslova vtrhly do našich zahrad i kuchyní jenom před pár lety, ale rychle si získaly oblibu, které jiné druhy dýní jen těžko konkurují. Asi nejoblíbenějším pokrmem z dýně hokaido je krémová polévka. Má různé varianty, ale základ je vždy stejný.

Co budete potřebovat na krémovou polévku z dýně hokaido

  • 1 středně velkou dýni hokaido
  • 6 středních mrkví
  • 4 střední kořenové petržele
  • 3 střední cibule
  • 1,5 l vody
  • 3 stroužky česneku (podle chuti)
  • 3 snítky libečku
  • misku vařené cizrny (cizrnu namočte na 12 hodin ve vodě a pak ji v nové osolené vodě uvařte do měkka)
  • olej
  • kousek másla
  • sůl
  • mletý pepř

Jak budete postupovat při přípravě polévky z dýně hokaido

Vydlabejte dýni

Dýni rozkrojte na polovinu a lžící vydlabejte vnitřní část se semeny. Očistěte kořenovou zeleninu, cibuli i česnek.

Zeleninu osmahněte

Do hrnce nalijte trochu oleje a osmahněte na něm mrkev (jednu mrkev si ponechte stranou), petržel a cibuli, nakrájené na větší kusy. Asi po dvou minutách přidejte dýni, nakrájenou také na větší kusy, a společně osmahněte, až zelenina získá zlatavý nádech. Zalijte 1,5 l vody, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut do změknutí.

Mixujte a přidejte mrkev

Uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte prolisovaný česnek, nakrájený libeček a poslední mrkev, nakrájenou na tenká kolečka. Pro zjemnění polévky přidejte kousek másla a polévku povařte, aby změkla i kolečka mrkve.

Polévku servírujte

Do hotové polévky přidejte uvařenou cizrnu a už dále nevařte.

Prima tipy

  • Místo cizrny můžete spolu s kolečky mrkve přidat do polévky i na kostičky nakrájené brambory.
  • Polévka také skvěle chutná s osmaženou houstičkou.
  • Pokud vám polévka nechutná, zkuste jí dát ještě jednu šanci a příště dýni před osmahnutím oloupejte. Ztratíte tak sice část zdravých živin ze slupky, ale dýně je pak jemnější a ztratí mírně moučnou chuť, která se někdy objevuje u hodně zralých dýní.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také