návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Kvašení zeleniny je znovu v módě. Pořiďte si stylový kvašák a dejte se do toho!

Simona Sedláčková , Vydáno: 17.07.2021
Kvašení zeleniny je znovu v módě
Autor: Fler/mago Kvašení zeleniny je znovu v módě
Kvašení zeleniny je jedním z nejstarších způsobů uchovávání potravin. V současné době, kdy je trendem sezónnost, lokální produkty a návrat ke kvalitní stravě, si stále více lidí pořizuje kvašáky. Praktické hrnce, které dokážou kuchyň i zdobit.

reklama

Střevní mikroflóra zajásá

Kvašení zvyšuje stravitelnost zeleniny a naše tělo z kvašené zeleniny neboli pickles získává více vitamínů, laktobacilů, enzymů i minerálů. Mléčné kvašení tedy benefity zeleniny nejen zachovává, ale dokonce je násobí. Při pravidelné konzumaci si budujeme a udržujeme zdravou střevní mikroflóru, která je nezbytná pro správné trávení i imunitu. Vedle pozitivního vlivu na střeva působí blahodárně i na další orgány jako játra, žaludek nebo močové cesty.

Kvašení zeleniny je znovu v módě
Autor: Fler/mago Kvašení zeleniny je znovu v módě

„Například kysané zelí bylo všelékem našich babiček, protože zvyšuje imunitu, podporuje plodnost a působí i proti depresím. Abychom benefity ze zelí získali, musíme dát pozor na to, abychom kupovali produkty bez chemie. V ideálním případě připravujeme kvašené zelí doma,“ říká Eva Skoblíková ze značky mago.

Kysané zelí: Domácí vitaminová bomba, která nás provede zimou ve zdraví

Kysané zelí: Domácí vitaminová bomba, která nás provede zimou ve zdraví

Zelí: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si třeba zelňačku

ZELÍ: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si zelňačku

Kvasit můžeme mnoho druhů zeleniny: zelí (červené, bílé i čínské), mrkev, petržel, celer, cibuli, ředkve, ředkvičky, červenou řepu, okurky, cukety, růžičky květáku, kapustu, papriky, brokolici, česnek… Pro obměnu chutí můžeme přidat libovolné koření a bylinky.

Kvašení zeleniny je znovu v módě
Autor: iStock Kvašení zeleniny je znovu v módě

Recept na kvašenou zeleninu podle mago

Stačí nakrájet zeleninu na libovolně velké kousky a osolit. Soli však nesmí být příliš, většinou se doporučuje 10 až 15 gramů na 1 kilogram zeleniny. Čím více soli, tím pomalejší kvašení. Zeleninu můžete ochutit nejrůznějším kořením i bylinkami, pro začátek ale stačí pouze kmín. Pak už můžete začít plnit pečlivě vyčištěný kvašák, přičemž je třeba zeleninu udusávat tak, aby mezi jednotlivými vrstvami bylo minimum vzduchu. Kvašáky se plní maximálně 2 centimetry pod horní okraj.

Kvašení zeleniny je znovu v módě
Autor: Fler/mago Kvašení zeleniny je znovu v módě

Nakonec stačí přilít převařenou vychladlou vodu, která zaručuje, že se k zelenině nedostane vzduch. Proto se s ní nešetří a nad zeleninou by měla být právě 2 centimetry vysoká vrstva vody. Takto připravenou směs stačí přiklopit a nechat alespoň 4 dny kvasit při pokojové teplotě.

Kvašení zeleniny je znovu v módě
Autor: Fler/vanya Kvašení zeleniny je znovu v módě

Vypěstujte si vlastní zeleninu a dejte se do kvašení:

Pár dobrých rad, jak pěstovat mrkev a petržel: Na podzim kořenovou zeleninu sklízíme i vyséváme!

10 dobrých rad, jak pěstovat mrkev a petržel: Podzim je čas sklizně i výsevu

Zlikvidují nám letos slimáci úrodu zeleniny a ovoce?

Zlikvidují letos slimáci úrodu? Vlhké a chladné jaro 2021 nevěstí nic dobrého

8 dobrých rad pro začínající zahradníky

8 dobrých rad pro začínající zahradníky, jak zvládnout pěstování zeleniny i květin

Objevte svůj zahradnický talent podle dne narození

Zahradnický talent odhalí den narození. Komu zahradničení jde a kdo by se do něj neměl pouštět?

reklama

Článek je zařazen v: kvašení , kvašák , pickles , zelenina , zdraví

reklama

Přečtěte si také