Udělejte utopence podle tradičního receptu nebo zkuste utopencův salát
Udělejte si utopence podle tradičního receptu. Víte, proč se vlastně utopencům říká utopenci? Zdroj: iStock
Každá správná česká hospoda nabízí utopence, tradiční lidovou pochoutku na zakousnutí k pivu. Receptů na špekáčky s cibulí naložené v kořeněném nálevu existuje opravdu hodně. Základní postup na přípravu utopenců je shodný, ale pak už záleží na kuchařově fantazii a tradici, co si v láku utopí. Ochutnejte domácí utopence s feferonkami, utopence v pivu nebo utopencův salát, skvělou obměnu oblíbené letní klasiky.
První utopence prý začal před více než stoletím nabízet hostům ve svém hostinci mlynář a hostinský Šamánek z Berounska. Když přemýšlel, jak uchovat vuřty co nejdéle bez újmy, napadlo ho naložit je do octového nálevu, aby je konzervoval. Časem přidal cibuli, koření a další přísady. A český hospodský hit byl na světě! Název utopenci údajně vznikl až po Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola, jiní uvádějí, že podle toho, že špekáčky jsou prostě utopené v láku. Ať je to jakkoli, utopenci jsou stará dobrá česká letní lidová klasika.
Tradiční domácí utopenci
Ingrediece
- 15 špekáčků, které obsahují minimálně 60 % masa
- 800 g cibule
- čerstvě mletý černý pepř
- 750 ml vody
- 500 ml octa
- 10 kuliček nového koření nebo jalovce
- 20 kuliček černého pepře
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce cukru
- 8 feferonek
- 1 lžíce soli
Příprava
- Na nálev svaříme v hrnci vodu s octem (vždy v poměru 3 : 2 voda : ocet). Přidáme sůl a cukr a všechno koření, tedy kuličky pepře, nového koření a bobkový list. Promícháme a přivedeme k varu. Povaříme asi 5 minut. Sejmeme a necháme vychladnout.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, větší překrojíme. Špekáčky oloupeme a podélně na střed rozkrojíme, ale nedořízneme až do konce. Nebo špekáčky příčně do hloubky nařízneme a druhý řez vedeme z druhé strany kolmo k tomu prvnímu, aby se nepotkaly.
- Vnitřek špekáčku posypeme čerstvě namletým černým pepřem a naplníme pokrájenou cibulí. Můžeme spojit naskrz párátkem, aby se nerozpadl. Špekáčky propícháme vidličkou, aby nasály maximum láku a byly ještě chutnější.
- Takto připravené špekáčky naskládáme do velké zavařovačky, jejíž dno jsme zaplnili cibulí.
- Špekáčky skládáme zaoblenou stranou podél stěny sklenice. Doprostřed každé vrstvy vložíme feferonku. Poslední vrstvou musí být cibule.
- Zalijeme nálevem a sklenici pevně uzavřeme. Necháme zhruba týden rozležet v lednici.
- Utopence podáváme s čerstvým chlebem.
Utopenci v pivu
Ingredience
- 15 špekáčků, které obsahují minimálně 60 % masa
- 5 lžic plnotučné hořčice
- 10 až 12 cibulí
- 2 papriky
- 500 ml piva
- 50 ml octa
- 150 ml vody
- 10 kuliček celého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 6 bobkových listů
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného chilli koření
Příprava
- Nejdříve si připravíme nálev. Smícháme vodu, pivo a ocet a přivedeme k varu. Přidáme koření a necháme asi 5 minut povařit. Sejmeme z plotýnky.
- Cibuli nakrájíme na kolečka. Špekáčky oloupeme, podélně nařízneme, ale úplně nerozkrojíme. Vnitřek potřeme hořčicí. Do každého špekáčku vložíme plátek cibule. Spojíme párátky a postupně utopence nakládáme do sklenic střídavě s cibulí a paprikami.
- Nakonec přelijeme teplým nálevem a po vychladnutí necháme v lednici 5 až 7 dnů rozležet.
- Podáváme ideálně s domácím chlebem.
Utopencův salát
Ingredience
- 5 až 6 špekáčků, které obsahují minimálně 60 % masa
- 600 g kysaného zelí
- 1 kozí roh
- 1 lžička cukru
- sůl
- 2 cibule
- 2 sladkokyselé okurky
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce octa lžíce
- drcený černý pepř
Příprava
- Na zálivku necháme cukr rozpustit ve dvou lžících vody a potom smícháme s olejem a octem.
- Kysané zelí necháme trochu okapat, můžeme ho pokrájet na menší kusy. Cibuli nakrájíme na kostičky, kozí roh nadrobno, kyselé okurky na plátky. Všechnu zeleninu smícháme.
- Špekáčky oloupeme a nakrájím na kolečka. Přidáme je k zelenině, osolíme, opeříme a promícháme. Salátem naplníme zavařovačku a zašroubujeme.
- V chladu necháme nejméně dva dny odpočívat, aby se chutě prolnuly. Protože jsou špekáčky nakrájené na plátky, nasáknou do sebe mnohem vice láku a jsou chutnější.
Zdroj: autorský text, cs.wikipedia.org