Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Připravte si na léto utopence podle tradičního receptu a zkuste i utopencův salát

Každá správná česká hospoda nabízí utopence, tradiční lidovou pochoutku na zakousnutí k pivu. Receptů na špekáčky s cibulí naložené v kořeněném nálevu existuje opravdu hodně. Základní postup na přípravu utopenců je shodný, ale pak už záleží na kuchařově fantazii a tradici, co si v láku utopí. Jestli chcete ochutnat i jiné utopence než ty své, zkuste domácí utopence s feferonkami, utopence v pivu nebo utopencův salát, skvělou obměnu oblíbené letní klasiky. V létě oceníte i další výhodu utopenců: když si je připravíte do zásoby třeba na dovolenou na chalupě, můžete je postupně odebírat a mít víc času na zábavu a odpočinek. A pokud někdo neví, jak se tahle dobrota zrodila, tak mu to prozradíme.
Vydáno: 05.07.2020, Lenka Odstrčilová
Utopenci jsou česká letní lidová klasika
Autor: istock.com Utopenci jsou česká letní lidová klasika

První utopence prý začal před více než stoletím nabízet hostům ve svém hostinci mlynář a hostinský Šamánek z Berounska. Když přemýšlel, jak uchovat vuřty co nejdéle bez újmy, napadlo naložit je do octového nálevu, aby je konzervoval. Časem přidal cibuli, koření a další přísady. A český hospodský hit byl na světě! Název utopenci udajně vznikl až po Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola, jiní uvádějí, že podle toho, že špekáčky jsou prostě utopené v láku. Ať je to jakkoli, utopenci jsou stará dobrá česká letní lidová klasika.

Utopenci jsou skvělou letní pochoutkou, kterou si můžeme připravit do zásoby na dovolenou na chatě
Autor: pixabay.com Utopenci jsou skvělou letní pochoutkou, kterou si můžeme připravit do zásoby na dovolenou na chatě

Tradiční domácí utopenci

Ingrediece

  1. 15 špekáčků, které obsahují minimálně 60 % masa
  2. 800 g cibule
  3. čerstvě mletý černý pepř
  4. 750 ml vody
  5. 500 ml octa
  6. 10 kuliček nového koření nebo jalovce
  7. 20 kuliček černého pepře
  8. 4 bobkové listy
  9. 2 lžíce cukru
  10. 8 feferonek
  11. 1 lžíce soli

Příprava

Na nálev svaříme v hrnci vodu s octem (vždy v poměru 3 : 2 voda : ocet). Přidáme sůl a cukr a všechno koření, tedy kuličky pepře, nového koření a bobkový list. Promícháme a přivedeme k varu. Povaříme asi 5 minut. Sejmeme a necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, větší překrojíme. Špekáčky oloupeme a podélně na střed rozkrojíme, ale nedořízneme až do konce. Nebo špekáčky příčně do hloubky nařízneme a druhý řez vedeme z druhé strany kolmo k tomu prvnímu, aby se nepotkaly.

Vnitřek špekáčku posypeme čerstvě namletým černým pepřem a naplníme pokrájenou cibulí. Můžeme spojit naskrz párátkem, aby se nerozpadl. Špekáčky propícháme vidličkou, aby nasály maximum láku a byly ještě chutnější. Takto připravené špekáčky naskládáme do velké zavařovačky, jejíž dno jsme zaplnili cibulí. Špekáčky skládáme zaoblenou stranou podél stěny sklenice. Doprostřed každé vrstvy vložíme feferonku. Poslední vrstvou musí být cibule. Zalijeme nálevem a sklenici pevně uzavřeme. Necháme zhruba týden rozležet v lednici. Utopence podáváme s čerstvým chlebem.

 Utopence podáváme s čerstvým chlebem
Autor: istock.com Utopence podáváme s čerstvým chlebem

Utopenci v pivu

Ingredience

  1. 15 špekáčků, které obsahují minimálně 60 % masa
  2. 5 lžic plnotučné hořčice
  3. 10 až 12 cibulí
  4. 2 papriky
  5. 500 ml piva
  6. 50 ml octa
  7. 150 ml vody
  8. 10 kuliček celého pepře
  9. 10 kuliček nového koření
  10. 6 bobkových listů
  11. 2 lžičky soli
  12. 1 lžička drceného chilli koření

Příprava

Nejdříve si připravíme nálev. Smícháme vodu, pivo a ocet a přivedeme k varu. Přidáme koření a necháme asi 5 minut povařit. Sejmeme z plotýnky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Špekáčky oloupeme, podélně nařízneme, ale úplně nerozkrojíme. Vnitřek potřeme hořčicí. Do každého špekáčku vložíme plátek cibule. Spojíme párátky a postupně utopence nakládáme do sklenic střídavě s cibulí a paprikami. Nakonec přelijeme teplým nálevem a po vychladnutí necháme v lednici 5 až 7 dnů rozležet. Podáváme ideálně s domácím chlebem.

Utopencův salát je skvělá obměna oblíbené letní klasiky.
Autor: Receptyschuti.cz Utopencův salát je skvělá obměna oblíbené letní klasiky.

Utopencův salát

Ingredience

  1. 5 až 6 špekáčků, které obsahují minimálně 60 % masa
  2. 600 g kysaného zelí Znojmia
  3. 1 kozí roh
  4. 1 lžička cukru
  5. sůl
  6. 2 cibule
  7. 2 sladkokyselé okurky
  8. 3 lžíce oleje
  9. 2 lžíce octa lžíce
  10. drcený černý pepř

Příprava

Na zálivku necháme cukr rozpustit ve dvou lžících vody a potom smícháme s olejem a octem. Zelí necháme trochu okapat, můžeme ho pokrájet na menší kusy. Cibuli nakrájíme na kostičky, kozí roh nadrobno, kyselé okurky na plátky. Všechnu zeleninu smícháme. Špekáčky oloupeme a nakrájím na kolečka. Přidáme je k zelenině, osolíme, opeříme a promícháme. Salátem naplníme zavařovačku a zašroubujeme. V chladu necháme nejméně dva dny odpočívat, aby se chutě prolnuly. Protože jsou špekáčky nakrájené na plátky, nasáknou do sebe mnohem vice láku a jsou chutnější. 

Mohlo by vás taky zajímat:

Udělejte si vlastní hořčici podle své chuti a bez zbytečné chemie

Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou

BOBKOVÝ LIST: Jak vypěstovat vlastní bobkový list a ze zázračného koření udělat bobkový olej pro zdraví

VAVŘÍN: Jak vypěstovat bobkový list a udělat bobkový olej pro zdraví

Cibule je královnou české kuchyně

Cibule je královnou české kuchyně

Přírodně kysané zelí je lepší než vitaminové tablety

VIDEO: Kysané zelí jako elixír zdraví. Naložte si vlastní

Článek je zařazen v: špekáčky s cibulí , utopenci , recepty na utopence , utopencův salát recept , letní recepty na dovolenou , domácí tradiční utopenci , utopenci v pivu

reklama