Zeleninová směs v pikantním nálevu: Okurky, cuketa i patison jako kyselá pochoutka

Málokdo se letos může těšit z bohaté úrody. Tolik vítané deště sice pomohly doplnit vodu do půdy, ale na druhou stranu způsobily brzký nástup plísní a tím i slabší úrodu nakládaček, cuket i patisonů. Nevadí! Smíchejte svou mini úrodu pěkně do jedné sklenice a zalijte pikantním nálevem. Chutnat bude všem.

Jakou zeleninu můžete využít

  1. okurky
  2. cukety
  3. patisony
  4. mrkev
  5. petržel kořenovou
  6. cibuli
  7. česnek
  8. křen
  9. kopr
  10. feferonky

Co budete potřebovat na nálev

  1. 3 l vody
  2. 1 l octa
  3. 400 g cukru
  4. 100 g soli
  5. 3 ks bobkového listu
  6. 8 ks nového koření
  7. 20 ks pepře
  8. 2 ks hřebíčku

Jak budete postupovat při nakládání zeleniny

1. Připravte si sklenice

Sklenice na zavařování důkladně vymyjte a vypařte vhorké vodě. Osušte a nechte stát zakryté čistou utěrkou. Stejně tak víčka na sklenice.

2. Svařte nálev

Vodu spolu soctem uveďte kvaru a přidejte navážený cukr a sůl. Přidejte koření a vařte asi 15 minut.

3. Zeleninu vyskládejte a zalijte

Okurky, cukety, patisony, mrkev, petržel, celé stroužky česneku i kousky křenu, feferonky a cibuli vyskládejte do sklenic. Zalijte vychladlým nálevem, otřete okraj sklenice a zavíčkujte. Sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

Máte přece jen větší úrodu? Máme pro vás i další recepty...


Přečtěte si také