Zeleninová směs v pikantním nálevu: Okurky, cuketa i patison jako kyselá pochoutka
Málokdo se letos může těšit z bohaté úrody. Tolik vítané deště sice pomohly doplnit vodu do půdy, ale na druhou stranu způsobily brzký nástup plísní a tím i slabší úrodu nakládaček, cuket i patisonů. Nevadí! Smíchejte svou mini úrodu pěkně do jedné sklenice a zalijte pikantním nálevem. Chutnat bude všem.
Jakou zeleninu můžete využít
- okurky
- cukety
- patisony
- mrkev
- petržel kořenovou
- cibuli
- česnek
- křen
- kopr
- feferonky
Co budete potřebovat na nálev
- 3 l vody
- 1 l octa
- 400 g cukru
- 100 g soli
- 3 ks bobkového listu
- 8 ks nového koření
- 20 ks pepře
- 2 ks hřebíčku
Jak budete postupovat při nakládání zeleniny
1. Připravte si sklenice
Sklenice na zavařování důkladně vymyjte a vypařte vhorké vodě. Osušte a nechte stát zakryté čistou utěrkou. Stejně tak víčka na sklenice.
2. Svařte nálev
Vodu spolu soctem uveďte kvaru a přidejte navážený cukr a sůl. Přidejte koření a vařte asi 15 minut.
3. Zeleninu vyskládejte a zalijte
Okurky, cukety, patisony, mrkev, petržel, celé stroužky česneku i kousky křenu, feferonky a cibuli vyskládejte do sklenic. Zalijte vychladlým nálevem, otřete okraj sklenice a zavíčkujte. Sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.