reklama

Z přerostlých okurek jsou nejlepší rychlokvašky! Nebo je zkuste naložit po americku

Lenka Valjentová
25. července 2022
Nakládané okurky jsou velice oblíbenou pochoutkou. Snad každá česká, moravská a slezská rodina má svůj vlastní návod na ty nejlepší kyselé okurky, takže recept by asi byl nošením dříví do lesa. Ale pokud máte nakládaček hodně a některé už jsou jaksepatří přerostlé, vyrobte z nich naprosto úžasné rychlokvašky. A z okurek salátových i větších nakládaček jsou vynikající okurky naložené po americku.
reklama

Okurky nakládané po americku

Ingredience

Příprava

  1. Okurky a oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka nebo je na kolečka nastrouháme. Dáme je do mísy, posypeme solí a promícháme. Necháme 2–3 hodiny rozležet, aby okurky pustily vodu.
  2. Mezitím připravíme nálev. Svaříme ocet s cukrem, kořením, semínky a koprem.
  3. Šťávu z okurek dobře vymačkáme a zeleninu napěchujeme do čistých zavařovacích sklenic. Zalijeme teplým nálevem a uzavřeme.
  4. Sterilujeme 20 minut při teplotě 80 až 85 °C.

Rychlokvašky

Ingredience

  • velké přerostlé nakládačky (asi 2 kg)
  • 4 vinné listy
  • 5 višňových listů
  • 15 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 4 snítky kopru
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžíce soli
  • 130 g cukru
  • 1 Deko
  • 1,75 l vody
  • 500 ml kvasného (8%) octa

Příprava

  1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme ocet, cukr, koření, semínka a Deko. Promícháme a přivedeme k varu. Nezakryté povaříme asi 5 minut.
  2. Očištěné, omyté a osušené okurky propícháme na několika místech proti sobě vidličkou. Naskládáme je natěsno do velké zavařovačky nebo kameninového hrnce, proložíme koprem, višňovými a vinnými listy a zalijeme horkým nálevem.
  3. Okurky utemujeme lékařskými špachtlemi (předem je dáme na půl hodiny do studené vody, aby se nelámaly) nebo špejlemi, aby byly stále v láku.
  4. Nádobu zakryjeme dvojitým celofánem nebo potravinovou fólií a gumičkami upevníme.
  5. Přeneseme na chladné tmavé místo a necháme zhruba 10 dní rozležet.
  6. Pokud se stane, že lák v okurkách získá mléčnou barvu, nic se neděje. Jde o průběh mléčného kvašení.

Nebojte se experimentovat

Měnit můžeme koření a zeleninu a byliny, které přidáváme mezi okurky i v láku. Než vyladíme tu správnou chuť, která nám dokonale sedí, je čas na experimenty s ingrediencemi, mezi které určitě patří česnek, feferonky, křen, cibule, mrkev, petržel, řapíkatý celer, listy černého i červeného rybízu, libeček, hřebíček či koriandr.

Zdroje: autorský text, primanapady.cz

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama