Z přerostlých okurek jsou nejlepší rychlokvašky! Nebo je zkuste naložit po americku

Jak zpracovat přerostlé okurky? Nejlepší jsou rychlokvašky nebo naložené po americku Zdroj: iStock
Okurky nakládané po americku
Ingredience
- asi 8 salátových nebo velkých přerostlých okurek nakládaček
- 5 velkých cibulí
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička chilli
- 1 lžička kari nebo kurkumy
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 600 ml 8% octa
- 300 g cukru
- 2 lžíce soli

Okurky naložené po americku Zdroj: istock.com
Příprava
- Okurky a oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka nebo je na kolečka nastrouháme. Dáme je do mísy, posypeme solí a promícháme. Necháme 2–3 hodiny rozležet, aby okurky pustily vodu.
- Mezitím připravíme nálev. Svaříme ocet s cukrem, kořením, semínky a koprem.
- Šťávu z okurek dobře vymačkáme a zeleninu napěchujeme do čistých zavařovacích sklenic. Zalijeme teplým nálevem a uzavřeme.
- Sterilujeme 20 minut při teplotě 80 až 85 °C.
Rychlokvašky
Ingredience
- velké přerostlé nakládačky (asi 2 kg)
- 4 vinné listy
- 5 višňových listů
- 15 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 4 snítky kopru
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžíce soli
- 130 g cukru
- 1 Deko
- 1,75 l vody
- 500 ml kvasného (8%) octa

Nakládané okurky 2 Zdroj: istock.com
Příprava
- Do hrnce nalijeme vodu, přidáme ocet, cukr, koření, semínka a Deko. Promícháme a přivedeme k varu. Nezakryté povaříme asi 5 minut.
- Očištěné, omyté a osušené okurky propícháme na několika místech proti sobě vidličkou. Naskládáme je natěsno do velké zavařovačky nebo kameninového hrnce, proložíme koprem, višňovými a vinnými listy a zalijeme horkým nálevem.
- Okurky utemujeme lékařskými špachtlemi (předem je dáme na půl hodiny do studené vody, aby se nelámaly) nebo špejlemi, aby byly stále v láku.
- Nádobu zakryjeme dvojitým celofánem nebo potravinovou fólií a gumičkami upevníme.
- Přeneseme na chladné tmavé místo a necháme zhruba 10 dní rozležet.
- Pokud se stane, že lák v okurkách získá mléčnou barvu, nic se neděje. Jde o průběh mléčného kvašení.
Nebojte se experimentovat
Měnit můžeme koření a zeleninu a byliny, které přidáváme mezi okurky i v láku. Než vyladíme tu správnou chuť, která nám dokonale sedí, je čas na experimenty s ingrediencemi, mezi které určitě patří česnek, feferonky, křen, cibule, mrkev, petržel, řapíkatý celer, listy černého i červeného rybízu, libeček, hřebíček či koriandr.
Zdroje: autorský text, primanapady.cz