Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumii z perníku nebo muffiny s pavouky?

Halloween je skvělá příležitost, jak se pěkně vydovádět a dobrovolně si přivodit strach. Bavit se a trochu se taky bát můžeme i v kuchyni při pečení sladkých halloweenských strašidel a bubáků. Co letos vyzkoušet tři naše recepty a upéct strašidelný dort, perníkovou mumii nebo čokoládové muffiny s pavouky? Jsou hodně dobré i dostatečně děsivé… Někdo sice Halloween jen nerad přijímá, protože má dojem, že se nesrovnává s našimi Dušičkami, ale nic nebrání t

Halloween jako prastarý lidový svátek se správně má začít slavit 31. října večer a skončit 1. listopadu kránu – tedy těsně před svátkem Všech svatých a Dušičkami.Tato magická noc symbolizuje propojení světa živých se světem mrtvých.

To, že se sním pojí bujaré dovádění nebo zdánlivě neuctivé strašení je vlastně kompenzace zvážnění a rozjímání, které hned po Halloweenu následuje. Je to podobné, jako když se při venkovských pohřbech šlo na hřbitov smutně a se slzami, ale zpět už zvesela za doprovodu veselé muziky. A vpřípadě Halloweenu je postup obrácený. Jak už naši předkové správně tušili, křehké lidské duši takový silný kontrast prospívá.

Hallowenská mumie z perníku

Ingredience

  • 300 g polohruhé mouky
  • 3 lžíceprosátéhokakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 200 g cukru
  • 1 lžička perníkového koření Dr.Oetker
  • 120 g na kostičky nakrájené dýně hokaido nebo oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 5 lžic švestkových povidel
  • 1 balíček fondánu kakaové potahovací hmoty
  • 1 balíček fondánu bílé potahovací hmoty
  • barva potravinářská gelová černá

Postup

Na těsto v míse smíchámemouku s kakaem,jedlou sodou,cukrem aperníkovým kořením (skořice, hřebíček, koriandr, fenykl, anýz, nové koření, muškátový květ, muškátový ořech, badyán). Přidámedýni hokaido nebojablka, vejce,rum, olej a mléko.Těsto vymícháme vařečkou dohladka a naneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Uhladíme a vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme zhruba 35 minut. Perníkový korpus necháme vychladnout. Vyjmeme ho z formy a podélně prořízneme. Spodní díl potřeme asi 3 lžicemipovidel (můžeme je mírně zahřát) a přiklopíme. Nakonec dort potřeme zbylými povidly. Z kousku bílého fondánu a černé potravinářské gelové barvy vytvoříme oči mumie. Zbylý bílý fondán a kakaový podsypeme moučkovým cukrem a vyválíme válečkem na pláty, které ostrým nožem nakrájíme na asi 1 cm široké proužky. Ty střídavě naneseme na povidly potřený povrch dortu jako obvazy, nakonec přiděláme oči.

Čokoládové muffiny s pavouky

Ingredience

  • 440 g hladké dortové mouky Babiččina volba
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 6 lžic kakaa holanského typu
  • 140 g hořké čokolády nakrájené nadrobno
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240 ml podmáslí
  • 240 gmásla
  • 2tvarohy
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • marcipán
  • cukrové perličky

Postup

Na těsto do mísy nasypememouku, prášek do pečiva,jedlou sodu,skořici, špetku soli, kakao,čokoládu a cukr. Vjiné nádobě vyšlehámevejce svanilkovýmextraktem a podmáslím.Pak obě části smícháme dohromady a přidáme rozpuštěnémáslo. Těstem naplníme košíčky na muffinydo 2/3 a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut, dokud muffiny nebudou pružné a na povrchu pevné. Necháme vychladnout. Tři muffiny rozdrobíme do misky.Každý muffin potřeme tvarohem utřeným dohladka smoučkovým cukrem a posypeme rozdrobenými muffiny. Zmarcipánu vytvarujte nohy a oči pavouků, oči dozdobíme perličkami.

Dort jako halloweenské strašidlo

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 1 balení Red Velvet dortDr.Oetker
  • 200 g zakysané smetany (nebo mascarpone nebo čerstvého smetanového sýru)
  • 1/2 balíčku fondánu kakaové potahovací hmoty
  • 1 balíček fondánu bílé potahovací hmoty

Postup

Na těstovyšleháme ručním šlehačem směs na korpus z balení Red Velvet dortuse 125 ml smetany ke šlehání avejci dohladka. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy (Ø 26 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 30–35 minut. Korpus necháme vychladnout. Obsah sáčku na krém z balení Red Velvet dortu nasypeme do mísy, přidáme zbytek vychlazené smetany ke šlehání azakysanou smetanu a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni ušleháme. Vychladlý korpus podélně rozřízneme a spodní díl potřeme většinou krému, zbylým pak potřeme i povrch dortu. Dáme na nejméněhodinu do ledničky. Na ozdobení dortu podsypeme moučkovým cukrem celé balení fondánu bílé potahovací hmoty, vyválíme pomocí válečku plát a celý dort jím potáhneme. Polovinu balení fondánu kakaové potahovací hmoty také vyválíme a vytvoříme z něj na dortu halloweenské strašidlo buď podle naší fotky, nebo podle své fantazie.

Více o Halloweenu najdete v našem speciálu


Přečtěte si také