Ořechový dort s čerstvým zázvorem a červenou řepou aneb sladké překvapení
Zázvor přirozeně zvyšuje obranyschopnost
Zázvor obsahuje vitaminy A, B, C aE, z minerálů draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo. Má příznivé účinky při mnoha různých obtížích, zejména dokáže celkově léčit negativní projevychorob z nachlazení a chřipku, při pravidelném užívání přirozeně zvyšuje obranyschopnost organismu. Spomocí zázvoru se můžeme zbavit plynatosti, nadýmání, pálení žáhy či říhání, doporučuje se při zvracení. Zázvor má protizánětlivé a analgetické účinky.

Ořechový dort 2 Zdroj: istock.com
Červená řepamůže pomoci s mnohaneduhy
Červená řepa obsahuje mnoho účinných látek, a to předevšímvitamín C a E. Vyskytují se v ní ovšem také důležitéminerályjako hořčík, zinek, draslík či sodík. Červená řepa je bohatá na vlákninu rozpustnou i nerozpustnou a červená barviva, které na sebe v těle vážou volné radikály. Člověku proto může pomoci s mnoha zdravotními neduhy. Například pozitivně působí nakardiovaskulární systém, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Jde oúčinnou detoxikační potravinu, která blahodárně působí na přirozené posilováníimunity.

Ořechový dort 3 Zdroj: istock.com
Vlašské ořechybojují proti únavě a vyčerpání
Vlašské ořechy obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, flavonoidy, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor. Ořechy nám dodávají vlákninu, jsou vhodné při problémech s trávením. Pomáhají při depresích,stresu, podrážděnosti či úzkosti, bojují proti únavě a vyčerpání předcházejí vzniku srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv napotenci a plodnost.
Ořechový dort se zázvorem a červenou řepou
Ingredience
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 200 g hladké mouky
- 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem Dr.Oetker
- 2 vejce
- ¼ lžičky jedlé sody
- 210 g moučkového cukru
- ¼ lžičky soli
- 2 středně velké červené řepy oloupané a najemno nakrájené
- šťáva z1 pomeranče
- 100 g čerstvého zázvoru najemno nastrouhaného
- 60 g zakysané smetany
- 125 ml oleje
- 150 g neochuceného smetanového termizovaného sýru (žervé, lučina, philadelphia),
- 70 ml smetany ke šlehání
- mouka a tuk do dortové formy (ø 26 cm)

Ořechový dort 4 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Postup
Na plech rozložíme ořechy a 10–15 minut je vtroubě necháme pražit. Vyjmeme a necháme vychladnout. Vmíse smícháme mouku skypřicím práškem, sodou, 150 g moučkového cukru, solí a ořechy. Přidáme řepu, pomerančovou šťávu a zázvor. Nakonec přidáme vejce smíchané se zakysanou smetanou a olejem a vše důkladně promícháme. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme asi 50 minut. Korpus necháme vychladnout. Na krém vmíse vyšleháme sýr se zbylým moučkovým cukrem a smetanou elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Krémem potřeme povrch dortu.