Kuchyně

10. září 2020 16:40

Lenka Valjentová

Ořechový dort s čerstvým zázvorem a červenou řepou. Překvapivě lahodný a zdravý dezert

Říká se, že jídlo se dělí na dobré a zdravé, ovšem ořechový dort s čerstvým zázvorem a červenou řepou splňuje kritéria obě. Připomeňme si, že červená řepa pomáhá s mnoha zdravotními neduhy, mj. přirozeně posiluje imunitu, pomáhá s trávením či detoxikací, a zázvor je oblíbený především jako významný pomocník při prevenci a léčbě chorob z nachlazení a chřipky. Navíc je kombinace vlašských ořechů, červené řepy, zázvoru a hladkého krému až překvapivě lahodná.

Na co je dobrý zázvor

Zázvor obsahuje vitaminy A, B, C aE, z minerálů draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo. Má příznivé účinky při mnoha různých obtížích, zejména dokáže celkově léčit negativní projevy chorob z nachlazení a chřipku, při pravidelném užívání přirozeně zvyšuje obranyschopnost organismu. Spomocí zázvoru se můžeme zbavit plynatosti, nadýmání, pálení žáhy či říhání, doporučuje se při zvracení. Zázvor má protizánětlivé a analgetické účinky.

Na co je červená řepa zdravá

Červená řepa obsahuje mnoho účinných látek, a to především vitamín C a E. Vyskytují se v ní ovšem také důležité minerály jako hořčík, zinek, draslík či sodík. Červená řepa je bohatá na vlákninu rozpustnou i nerozpustnou a červená barviva, které na sebe v těle vážou volné radikály. Člověku proto může pomoci s mnoha zdravotními neduhy. Například pozitivně působí na kardiovaskulární systém, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Jde o účinnou detoxikační potravinu, která blahodárně působí na přirozené posilování imunity.

Jak zdravé jsou vlašské ořechy

Vlašské ořechy obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, flavonoidy, třísloviny, taniny, vitaminy skupiny B, C a E a důležité minerální látky, např. vápník, draslík, železo a fosfor. Ořechy nám dodávají vlákninu, jsou vhodné při problémech s trávením. Pomáhají při depresích, stresu, podrážděnosti či úzkosti, bojují proti únavě a vyčerpání předcházejí vzniku srdečních onemocnění. Mají pozitivní vliv na potenci a plodnost.

Ořechový dort se zázvorem a červenou řepou

Ingredience

Příprava

  1. Na plech rozložíme ořechy a 10–15 minut je v troubě necháme pražit. Vyjmeme a necháme vychladnout.
  2. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, sodou, 150 g moučkového cukru, solí a ořechy. Přidáme řepu, pomerančovou šťávu a zázvor. Nakonec přidáme vejce smíchané se zakysanou smetanou a olejem a vše důkladně promícháme.
  3. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme asi 50 minut. Korpus necháme vychladnout.
  4. Na krém v míse vyšleháme sýr se zbylým moučkovým cukrem a smetanou elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Krémem potřeme povrch dortu.

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také