Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Předpověď počasí podle svatomartinské husy. Jak zjistíte, jestli budou bílé Vánoce?

Podzim je rámovaný mnoha lidovými tradicemi, nejznámější jsou bezesporu posvícení a hody, spojené s dobrým jídlem a pitím. Jedním z nejoblíbenějších byly a jsou hody svatomartinské. Svátek svatého Martina 11. listopadu byl v minulosti zlomem v tradičním životě na vesnici, protože znamenal začátek dlouhé zimy a lidé se posilňovali před adventním půstem. Svatomartinská tradice je živá i dnes, kdy na stole nesmí chybět dozlatova vypečená husa se zelím, martinské koláče, plněné rohlíčky a mladé víno. Poradíme recepty, jak si doma udělat svatomartinské hody, a taky prozradíme, jak na to, abyste se právě na sv. Martina dozvěděli, jaké bude na Vánoce počasí.
Vydáno: 08.11.2019
Svatomartinské posvícení
Autor: archiv Receptyschuti Svatomartinské posvícení
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Na svátek svatého Martina už byla všechna úroda pod střechou a lidé na venkově mohli trochu zvolnit. Děvečkám a čeledínům končila služba, dostávali mzdu a hledali nového hospodáře nebo o rok prodlužovali dohodu. A to doprovázelo veselé hodování. Na svatomartinském stole nikdy nesměla chybět dozlatova vypečená husa se zelím a svěží mladé víno. Kromě husy se pekly také martinské rohlíčky či podkovy plněné mákem, ořechy nebo povidly. Proč právě zahnuté pečivo? Svatý Martin prý měl nevlastní matku, která ho chtěla otrávit. Když pekla rohlíky, dala do jednoho jed. Aby ho potom poznala, tak ten s jedem zahnula do podkovy. Po upečení ale byly všechny zahnuté... Nejpopulárnější ale byly a jsou svatomartinské posvícenské koláče. Na sv. Martina se konaly dobytčí a výroční trhy, jarmarky a celkově se poměrně bujaře slavilo. Lidé na vesnici se tak připravovali na dlouhé zimní měsíce a posilňovali se před adventním půstem.

Na svatomartinském stole nikdy nesměla chybět dozlatova vypečená husa se zelím a svěží mladé víno
Autor: archiv Receptyschuti Na svatomartinském stole nikdy nesměla chybět dozlatova vypečená husa se zelím a svěží mladé víno

Proč se na Martina peče husa 

Svatý Martin z Tours je patronem vojáků, koní, jezdců, kovářů, tkalců, krejčích, mlynářů, bednářů, pastýřů, hostinských, pocestných, chudáků a žebráků, zajatců, abstinentů a také vinařů a hus. Legenda o něm říká, že v době, kdy sloužil jako římský voják, se podělil s žebrákem o svůj plášť. Další noc se Martinovi vesnu zjevil Ježíš a Martin se dal se pokřtít a stal se knězem. Ale co má tenhle světec do činění s husami? Podle jedné z pověstí byl Martin z Tours velmi skromný muž a zdráhal se přijmout biskupský úřad, a proto se před vyslanci přinášejícími mu zprávu o jeho jmenování schoval do hejna hus. Ovšem nebylo mu to nic platné, husy ho svým kejháním prozradily. Druhá verze říká, že husy svým štěbetáním rušily svatého Martina při kázání natolik, že za to dodnes pykají na pekáči. Ve skutečnosti byly důvody, proč se na Martina pečou právě husy ryze praktické. Jednak v tomto období byly dobře vykrmené a pěkně tučné, jednak se hospodáři před zimou zbavovali zvířat, která se nehodila k chovu nebo by nepřežila chladné měsíce. Ať už je to jakkoliv, husa k Martinovi zkrátka patří.

Sv. Martin: legenda o něm říká, že když sloužil jako římský voják,  podělil se s žebrákem o svůj plášť
Autor: istock.com Sv. Martin: legenda o něm říká, že když sloužil jako římský voják, podělil se s žebrákem o svůj plášť

Prima tip: svatomartinská předpověď počasí

Podle svatomartinské husy naši předkové předpovídali, jaká bude nadcházející zima a jaké počasí bude na Vánoce. Rozhodující bylo množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy. Když měla hodně tuku, tak čekali zimu tuhou a mrazivou. Jaké budou Vánoce pak odhadovali podle stavu hrudní kostí martinské husy – tmavá kost značila Vánoce na blátě, světlá naopak bílé Vánoce. Lidová pranostika říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. Přijede-li na šedém (11. 11. je zamračeno, mlhavo a sychravo), bude zima mírná a levná, přijede-li na žlutém (11. 11. je jasno a sucho), přijde zima tuhá a dlouhá a bude drahá. A když na Martina mrzne a fouká, na Vánoce bude nad nulou a sychravo.

Podle svatomartinské husy naši předkové předpovídali, jaká bude nadcházející zima a jaké počasí bude na Vánoce
Autor: archiv Receptyschuti Podle svatomartinské husy naši předkové předpovídali, jaká bude nadcházející zima a jaké počasí bude na Vánoce

Svatomartinská husa ze zelím a lokšemi 

  1. S přípravou husy, zelí a brambor na lokše začneme den předem. Rozležení přes noc masu, zelí i bramborám jen prospěje a my budeme mít v den D více času.
  2. Tučnou mladou husu o váze 3,5–4 kg, která by neměla mít potrhanou kůži, polámané kosti nebo podlitiny, den předem osolíme zvenku i zevnitř a necháme v chladu.
  3. Druhý den ji pokmínujeme zevnitř a zvenku a dáme do pekáče. Na 2,5 cm podlijeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 20–30 minut. Potom husu zakryjeme, teplotu snížíme na 190 °C a pečeme zhruba 3 hodiny. Během pečení do husy, hlavně do stehen, několikrát píchneme, aby se uvolnil tuk. Potom husu odkryjeme. Pokud se vypeklo hodně tuku, odebereme ho trochu. Do výpeku vložíme asi 4 oloupaná jablka zbavená jádřince, nakrájená na čtvrtiny a posypaná mletým hřebíčkem nebo do jablek několik hřebíčků zabodneme. Husu s jablky pečeme ještě 1–1,5 hodiny. Upečenou husou vyjmeme z trouby, pekáč zakryjeme a necháme asi 20 minut odležet.
  4. Na zelí nakrájíme 1 cibuli na kostičky (připravujeme-li zelí červené, tak cibuli červenou) a opečeme ji na 1 lžíci sádla. Zhruba po 8 minutách poprášíme cukrem a necháme krátce zkaramelizovat. Potom přidáme buď 800 g čerstvého nakrouhaného zelí, nebo 700 g okapaného kysaného zelí. nebo 640 g sterilizovaného zelí ve sklenici a okmínujeme. Podle potřeby podlijeme krouhané zelí trochou vody, kysané zelnou šťávou, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Hotové zelí dochutíme solí, cukrem, nebo octem.
  5. Na lokše uvaříme den předem asi 1 kg brambor v mírně osolené vodě. Vaříme je ve slupce a loupeme studené až těsně před zpracováním, aby neoschly. Vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a smícháme s 300 g hladké mouky. Vypracujeme hladké těsto, které se bude trochu lepit, ale to nevadí. Mouku navíc nepřidáváme, protože čím víc mouky, tím budou lokše tvrdší a to není dobře! Lžící odkrajujte menší bochánky, podsypeme je moukou a poprášeným válečkem vyválíme slabou placku. Na rozpálené pánvi lokše nasucho opečeme z obou stran. Na lokších se budou nafukovat menší i větší puchýřky, které je lepší propíchnout. Mezi pečením smeteme z pánve opadanou mouku, aby se nepřipalovala. Hned po upečení lokše potřeme odebraným husím sádlem. Naskládáme je na sebe na talíř a přikryjeme porcelánovou mísou. Krásně se provoní a zvláční.
  6. Husu rozdělíme nůžkami na drůbež na porce a podáváme se zelím. Lokše si může každý brát podle chuti z velké mísy. Svatomartinskou husu můžeme podávat se zelím červeným i bílým a upečenými jablky a s knedlíky houskovými, bramborovými nebo chlupatými.
Svatomartinské víno bývá svěží, mívá ovocný nádech, je lehké a má nižší obsah alkoholu.
Autor: istock.com Svatomartinské víno bývá svěží, mívá ovocný nádech, je lehké a má nižší obsah alkoholu.

Svatomartinské víno

A čím zapít domácí svatomartinskou husu? Čím jiným než mladým vínem, které bývá svěží, mívá ovocný nádech, je lehké a má nižší obsah alkoholu. Tradice připíjení mladým vínem k oslavám 11. 11. patřila již na dvoře Josefa II. Dnes se jako ten pravý čas otevírání lahví se svatomartinským vínem uvádí 11. 11. v 11 hodin a 11 minut.  Svatomartinské víno letos  poruší tajuplné datum 11. 11.  a na trhu se objeví už v pátek 8. listopadu! Mnozí možná namítnou, že k tučné huse ladí spíše pivo než mladé víno. Ale pivo, které je spíše zásaditého či neutrálního pH, ředí žaludeční šťávy a tím zpomaluje proces trávení. Naproti tomu mladé svatomartinské víno má zpravidla vyšší kyselinku a napomáhá dobrému trávení. Můžeme doporučit Veltlínské červené rané, víno světle zlaté barvy s vůní čerstvého letního ovoce, v chuti svěží, s vyrovnanou kyselinkou a zbytkovým cukrem. Nebo třeba Svatovavřinecké, víno sytější purpurové barvy vonící po zralých višních a lesním ovoci, v chuti jemné, s měkkou kyselinkou.

Recept na svatomartinské povidlové koláčky
Autor: archiv Receptyschuti Recept na svatomartinské povidlové koláčky

Svatomartinské povidlové koláčky

Nejprve si připravíme kvásek. 50 g droždí smícháme s 20 ml vlažného mléka, 10 g cukru a trochou hladké mouky. Necháme kynout zhruba 20 minut. V míse smícháme 500 g mouky, 90 g cukru, 2 žloutky a postupně přimícháme 180 ml oleje a 230 mléka. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme vařečkou hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme vykynout. Z 35 g polohrubé mouky, 25 g másla a 25 g cukru uděláme drobenku. Z vykynutého těsta uděláme stejně velké kuličky, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a panákovou skleničkou do nich uděláme důlek. Potřeme rozkvedlaným vejcem. Do důlku dáme švestková povidla a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova a ihned po vytažení potřeme rozpuštěným máslem (asi 2 lžíce) smíchaným s 1 lžičkou rumu. Svatomartinské koláčky necháme vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Recept na tradiční martinské rohlíčky s mákem, povidly nebo ořechovou náplní
Autor: istock.com Recept na tradiční martinské rohlíčky s mákem, povidly nebo ořechovou náplní

Tradiční martinské rohlíčky

Z 40 g droždí připravíme kvásek – rozdrobíme ho do 400 ml vlažného mléka a přidáme 2 lžičky cukru, necháme na teplém místě vykynout. Utřeme 200 g másla se 200 g cukru, 4 žloutky a nastrouhanou kůrou z 2 citronů, přisypeme 600 g polohrubé mouky se špetkou soli a vlijeme vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Těsto po vykynutí znovu propracujeme, rozdělíme na díly, vyválíme na pomoučněném vále obdélníky, potřeme povidly nebo ořechovou či makovou nádivkou, zavineme přes roh a ohneme do tvaru rohlíku nebo podkovy. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Před pečením potřeme rozkvedlaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180–190 °C, pečeme 30–40 minut dozlatova. Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem.

Článek je zařazen v: sv. Martin , svatomartinské hody , Svatomartinské víno , svatomartinská husa , svatomartinské koláče , svatomartinské rohlíčky , svatomartinská tradice , předpověď počasí na Vánoce , lidové tradice , lidové pranostiky
Speciály: České tradice a svátky
Reklama