Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Přestavěný Baťovský domek nabídl pokoj v bývalé garáži

Už mnoho zlínských Baťovských domků se dočkalo rekonstrukce. Změny na tomto domě jsou ale zásadní, přesto však respektují architekturu jednoduché stavby.
Vydáno: 08.07.2016
Cihelné pásky zakrývají izolaci zvenku zatepleného domu

V duchu továrníkova hesla „Zbavme se své malosti a velikost si nás najde sama,“ zrekonstruovali majitelé polovinu typického původního dvojdomku, tzn. půldomku v památkové zóně Baťovských domků ze 30. let.

Přestavba to byla zásadní. Koupelnu při ní přesunuli do patra vedle ložnice, v přízemí napojili kuchyni na obývací pokoj vzniklý z bývalé garáže s nízkou světlou výškou. Další pokoj zas vznikl v místě původní koupelny. Řemeslníci si u té příležitosti jistě opakovaně připomínali heslo „Den má 86 400 vteřin. Využij každé,“ případně příkřejší „Pomáhej si sám“.

Prosklený barevný pás v interiéru, který propouští denní světlo z oken v chodbě a ložnici do přízemí Foto:

Výsledná podoba domu s originálním vzdušným interiérem při zachování podstaty stavby za vynaložené úsilí stojí. A ani nevadí, že dům postrádá garáž - majitelé ji podle projektu přistaví zvenku.

Výraznou součástí nově uspořádaného interiéru je schodiště z překližky v původním stropním otvoru či nový vstup do domu z čelní strany přes šatnu. Architekti z ateliéru Ellement rovněž navrhli přístup do sklepa ze zahrady novým schodištěm. Beze změny nechali původní okenní otvory včetně členění, avšak přístavba u obývacího pokoje se vstupem na terasu a do zahrady je velkoryse prosklená.

Velmi originálně působí prosklený barevný pás v interiéru, který propouští denní světlo z oken v chodbě a ložnici do přízemí. Dům to ozvláštňuje i hrou světla, kdy se barevné obrazce na podlaze i stěnách mění s denní i roční dobou v závislosti na slunci. Zrekonstruovaný dům je hospodárnější, jeho 30 cm silné zdi jsou nyní zateplené. Od domků v původní podobě je ale k nerozeznání - izolace je obložená cihelnými pásky ve vazbě dle původního kladení cihel.

Dům je jedním z projektů přihlášených v soutěžní přehlídce Česká cena za architekturu (ČCA), jejíž první ročník letos vyhlásila Česká komora architektů.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Obytný prostor protepluje dřevo

Demolice se nekonala. Pražskou prvorepublikovou vilu zachránila moderní rekonstrukce

Velká okna i výstupy z každého pokoje ven dokonale propojují dům se zahradou

Bungalov ve Svatbíně je nádherně utopený ve vzrostlé zeleni

Návrh vertikálního skleníku

Budeme za pár let pěstovat zeleninu v mrakodrapech?

Reklama
Článek je zařazen v: ekologie, nulový odpad, Bydlení budoucnosti, soběstačnost
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama