České chaty snů

14. dubna 2023 22:30

redakce Prima Living

České chaty snů: Po rekonstrukci nabízí chata ze sedmdesátek moderní komfort a pohodlí

Cílem proměny typické chaty ze sedmdesátých let minulého století bylo především vytvořit víc prostoru, aby tady majitelé mohli trávit nejen víkendy, ale třeba i pracovat. Jak rekonstrukci nejmladší chaty série pořadu České chaty snů zvládli architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar?

S chatou ze 70. let na kraji lesa v Pardubickém kraji se do pořadu přihlásili manželé s malým dítětem. Domek koupili teprve v loňském roce a chtěli ho přizpůsobit dlouhodobějšímu bydlení, aby mohli trávit víc času uprostřed přírody, odpočívat a případně i pracovat na dálku.

Motto proměny: „Nefunkční dispozici a měřítko spravit, neb účel svůj může znovu splnit.“

Cílem proměny tak bylo hlavně zlepšit dispozici chaty, aby tu majitelé měli víc prostoru. Místo někdejší stísněné nudle teď mají kuchyň, kam se pohodlně vejdou dva lidé, i komfortní koupelnu. Původní krb byl příliš velký a neefektivní, nahrazen byl výkonnými kamny.

Atmosféra zlatých sedmdesátek zůstala

Architekti se snažili zachovat co nejvíce z atmosféry 70. let, která interiérem prostupovala. Také proto se rozhodli pro zelenou kuchyni, protože před půlstoletím měly linky smaltovaná plechová dvířka v pastelových barvách – bledě modré, levandulové či právě světle zelené. Majitelé si také hodně pochvalují, že okno nad pracovní deskou vede na terasu.

Do rekonstrukce nejmladší chaty série České chaty snů se s vervou pustili architekti Petr Portych, Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar. Jak proměnu zvládli, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

Co na proměnu říká jeden z architektů, Martin Štrouf

Typová chata ze 70. let se nachází na prudce jižně orientovaném pozemku s krásnými výhledy do údolí, daleko od hluku civilizace. Chata na kopci je bez příjezdové cesty, není k ní možné dojet autem, a tak realizační tým zažil mnohé horké chvilky. Traktor se při druhé cestě s materiálem zasekl v lesích. Práci za něj dokončil až složitě sháněný pick-up, speciálně upravený pro Rallye Dakar.

Rozvržení vnitřního prostoru nevyhovovalo aktuálním potřebám rodiny, která se postupně rozrůstá. V interiéru chaty sice proběhly v minulosti různé změny, avšak užitnou hodnotu spíše snížily, než zlepšily. Původně byly kuchyň i koupelna ve stísněných prostorách, nevyhovovaly současným požadavkům. Nově nabízejí komfort a pohodlí pro celou rodinu.

Dále došlo ke sjednocení všech exteriérových prvků do jednotné barvy, čímž bylo abstrahováno původní řešení. Upravili jsme výplně zábradlí pomoci prvků vycházejících z dochovaných svítidel z Kamenického Šenova s důrazem na zachování atmosféry doby vzniku chaty.

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek
Štítky rekonstrukce design bydlení České chaty snů

Přečtěte si také