Česnek šerý najdete v přírodě hlavně na skalách, kde ho nadšeně obletují čmeláci

Není česnek jako česnek. V přírodě, v okrasných i zeleninových zahradách jich najdete několik druhů, a ne všechny jsou vhodné k jídlu. Česnek šerý neboli česnek chlumní můžete potkat na suchých loukách, vyschlých mezích nebo v trhlinách mezi skalami. Slušet mu to bude i ve vaší zahradě, nejlépe na skalce nebo na okraji prérijního záhonu.

Česnek šerý neboli česnek chlumní (Allium senescens) má dva poddruhy. V Evropě roste především česnek šerý horský (Allium senescens subsp. montanum) a v Asii zase česnek šerý pravý (Allium senescens subsp. senescens). Oba poddruhy jsou si velmi podobné, a tak často ani zahradníci úplně přesně netuší, který z nich vám nabízejí. Většinou je oba získáte pod zjednodušeným jménem horský česnek.

Česnek šerý horský (Allium senescens subsp. montanum)

Roste především v teplejších a sušších oblastech na sluncem vysušených skalách, v kaňonech řeky Vltavy, na vysušených loukách a mezích, v teplomilných doubravách. Nejčastěji se vyskytuje ve středních, jižních a severních Čechách a na jižní a střední Moravě.

Jak poznáte česnek šerý

Jedná se o vytrvalou bylinu z čeledi česnekovitých, která dorůstá do výšky asi 40 cm, má úzké cibule kuželovitého až vejčitého tvaru, hranatou lodyhu, ploché a úzké listy a od června do srpna vykvétá kulovitým květenstvím růžovofialových květů, zvaným lichookolík.

Jak pěstovat česnek šerý v zahradě

Cibulky česneku šerého vysaďte na podzim do skalky nebo na okraj suchého prérijního záhonu. Vysadit ho můžete jednotlivě, ale mnohem lépe vypadá větší shluk rostlin. Česnek vyžaduje umístění na slunci nebo v mírném polostínu v dobře propustné, hlinitopísčité půdě. Česnek šerý je plně mrazuvzdorný až do –28 °C a na zimu nevyžaduje žádné zakrytí.

Jaké další druhy česneků můžete pěstovat na zahradě

Česneky patří mezi často pěstované cibuloviny, ať už se jedná o oblíbený zdroj důležitých vitaminů (česnek kuchyňský, česnek medvědí, česnek viničný nebo česnek ořešec) nebo o česneky okrasné. Mezi česneky s nejkrásnějšími květy řadíme česnek sicilský, česnek perský, česnek obrovský nebo česnek kulatohlavý. A zapomínat bychom neměli ani na pažitku nebo pórek, protože i tyhle všemi milované rostliny náležejí do velké rodiny česneků.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_%C5%A1er%C3%BD; https://nasregion.cz/neni-cesnek-jako-cesnek-existuje-nekolik-druhu-ne-vsechny-jsou-ale-k-jidlu-210063/; https://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Allium-senescens-ssp--senescens---cesnek-sery-pravy

Sdílejte článek
Štítky příroda česnek louka záhon bylina skalka prérijní záhon česnek medvědí Čmelák skalní formace česnek kuchyňský česnek obrovský Česnek šerý Allium senescens subsp. montanum česnek horský

Přečtěte si také