Jak zachránit růži, kterou jste dostali v květináči: Zkuste ji včas přesadit do zahrady

Roztomilá mini růžička v květináči vypadá v obchodě velmi lákavě. Určitě už jste ji někdy dostali jako dárek nebo jste si ji pořídili sami. A celkem jistě už se vám stalo, že růžička po čase začala chřadnout až úplně uhynula. Někdy to trvá i několik let, ale dlouhověké tyhle růže téměř nikdy nejsou. Jejich život prodlužte vysazením do zahrady.

Dárkové mini růže, které najdete pravidelně v nabídce všech květinářství, ale často i supermarketů, se prodávají jako jednorázové zboží, u kterého se dlouhá životnost nepředpokládá. Většinou se jedná o několik zakořeněných řízků, sesazených do jednoho květináče, které jsou s pomocí zpomalovače růstu udržovány jako miniatury. Zpomalovač účinkuje pouze po omezenou dobu, pak začne růže růst, podle svého původního nastavení, ale v malém květináči a ve společnosti několika dalších jedinců se jí dařit jednoduše nemůže.

Pokud dopředu budete počítat s tím, že pokus může ve více než 50 procentech skončit nezdarem, můžete udělat pro záchranu růžičky, vlastně několika růžiček v malém květináčku, pár kroků.

Poté, co jste růžičku dostali nebo si ji sami koupili, ji nechte doma na okenním parapetu kvést, pro své potěšení. Jakmile růžička odkvete, a často ani nevykvetou všechna poupata, začněte s její záchranou. Je docela možné, že budete mít štěstí a z drobných řízků vyrostou docela zajímavé růže.

Jak postupovat při záchraně dárkové mini růže

  • Nejprve celý obsah většinou velmi malého květináčku přesaďte do květináče většího, naplněného směsí rašeliny, kompostu a písku.
  • Při přesazování velmi opatrně rozvolněte kořenový bal.
  • Odstřihněte z růžiček všechny odkvetlé květy, zaschlá poupata i příliš slabé větvičky.
  • Růžičky nechte venku na zastíněném místě v klidu kořenit a dbejte na to, aby půda nikdy zcela nevyschla.
  • Na konci léta by měly mít jednotlivé řízky růžiček už dostatečně vyvinutý kořenový systém, abyste je mohli vysadit na záhon.

  • Vyberte záhon v polostínu. Může to být i skalka, protože růžičky z květináče jen málokdy dorostou do více než 30-50 cm.
  • Vykopejte přiměřenou jamku a vyplňte ji kompostem smíchaným s rašelinou.
  • Růžičky vyklopte z květináče a opatrně je oddělte jednu od druhé.
  • Každý jednotlivý řízek vysaďte do připravené jamky a přihrňte půdu.
  • Růžičky vysaďte o trochu hlouběji do půdy, než jak byly vysazené v květináči.
  • Vysazené růžičky pravidelně, nejlépe každý den zalévejte, ale bez přihnojování.
  • Na zimu mladé růžičky nakopčete, tedy přihrňte k nim trochu půdy a navrch ještě zakryjte chvojím.

Budete-li mít štěstí, růžičky na jaře vyraší a vy budete překvapeni jejich krásou. Může se však stát, že mladé a choulostivé růžičky se už k novému životu neprobudí, ale za pokus to určitě stojí!

Zdroj: https://www.ceskestavby.cz/rostliny/miniruze-rosa.html; https://sazenicka.cz/ruze-miniruze/

Sdílejte článek
Štítky růže květináč přesazování záhon kompost řízek kořenový bal růžička mini jak přesadit

Přečtěte si také