Kobercové růže nepustí na záhony žádný plevel. Kvetou od jara do podzimu

Pokryvné nebo půdopokryvné růže mají jen maličké květy a vůbec nevoní. K jejich největším přednostem však patří dlouhodobé kvetení, množství květů, odolnost proti škůdcům i malá péče, kterou od vás budou vyžadovat. Zvládnou pokrýt svažité terény a vytvořit nádherný koberec, do kterého se většina plevelů ani neodváží vstoupit.

V zahradnictví si jich mnohdy vedle jejich větších sester skoro ani nevšimnete. Prodávají se v docela malých květináčích a v té době nic nenasvědčuje tomu, do jaké šíře se během krátké doby rozrostou. Vyženou dlouhé šlahouny, které se rychle větví a proplétají jeden do druhého, až zcela pokryjí místo pro ně určené. Jakmile porostou plochu, kterou jim hodláte vymezit, jednoduše je zastřihnete, což ještě podpoří růst postranních výhonů.

Půdopokryvné růže vykvétají jako jedny z prvních růží a většinou opakovaně nakvétají až do pozdního podzimu, často až do listopadu. Mají jen docela malé květy, jen 2–8 cm, ale jejich květenství bývají tak rozložitá, že naprosto vynahradí velikost jednotlivých kvítků. Květy bývají nejčastěji plné, ale najdou se i kultivary s květy jednoduchými.

Půdopokryvné růže se dokážou proměnit v pnoucí

Nové výhony vyrůstají z keříku nejprve vzpřímeně a teprve při větší délce polehnou a plazí se po zemi. Z půdopokryvné růže tak snadno vytvoříte růži pnoucí. Stačí, když mladý výhonek včas uchytíte k pergole nebo žebříku.

Půdopokryvné růže se také často využívají na svažitém terénu, kde vytvoří neprostupnou hradbu, která dokáže zabránit usazení plevelů, ale také sesunu půdy.

Někdy se vysazují i na zídky, ze kterých jejich dlouhé šlahouny padají dolů a vytvářejí bohaté polštáře, ovšem plné trnů.

Jak pečovat o půdopokryvné růže

Jakmile si na zahradu přinesete malé květináčky s půdopokryvnými růžemi, nesmíte se nechat ošálit jejich velikostí. Vysaďte je do obyčejné zahradní půdy, na vzdálenost asi 50 cm od sebe. Půda musí být před výsadbou růží dokonale čistá a zbavená všech plevelů. Přes bujný trnitý porost se později záhony plít nedají. Pokud to však bude nutné, můžete růže na podzim nebo brzy zjara ostříhat a půdu znova vyčistit. Nové šlahouny vyrostou velmi rychle. Pro zamezení růstu plevelů je někdy doporučováno zamulčovat půdu mezi růžičkami kůrou, ale pozor, jako všechny růže, mají i ty půdopokryvné rády kyprou a vzdušnou půdu. V žádném případě nepoužívejte netkanou textilii.

Jako všechny růže, mají i tyhle rády místo na slunci, ale snesou i mírný polostín. Potřebují také občasné pohnojení – jednou ročně na jaře plným hnojivem na růže.

Zdroj: https://www.magazinzahrada.cz/pudopokryvne-ruze-zahrada-plna-barev/; https://www.nejkrasnejsi-ruze.cz/ruze/pudopokryvne


Přečtěte si také