Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Přestavbu bytu stihli za letní prázdniny. Podívejte se, jak chytře vyřešit rodinné bydlení

Když do rodiny přibyly děti, dvoupokojový byt přestal vyhovovat. Jeho proměna se navíc musela stihnout za dva měsíce. Výsledek ale stojí za pozornost, nabízí zajímavé řešení rodinného bydlení na malém prostoru.
Vydáno: 02.08.2018
Velký obytný prostor supluje obývací pokoj i jídelnu a propojuje všechny místnosti bytu
Autor: OYE ateliér Velký obytný prostor supluje obývací pokoj i jídelnu a propojuje všechny místnosti bytu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

V původní dispozici bytu skoro třetinu plochy zabírala chodba. Kuchyň tvořila samostatnou místnost a obytného prostoru tu nebylo nazbyt. Hlavním přáním rodiny se tak stalo, aby se všichni do bytu pohodlně vešli.

To je ostatně přáním snad všech rodin, které si zařizují bydlení. Projekt z pražské Libně proto může posloužit jako inspirace pro to, čeho se chytře vzdát a jak využít zdánlivé nedostatky, aby z bytu vznikl opravdový domov pro celou rodinu.

Modrobílé dlaždičky vnášejí barvy do prakticky řešené kuchyně
Autor: OYE ateliér Modrobílé dlaždičky vnášejí barvy do prakticky řešené kuchyně

Úložné prostory a změna dispozice

V šibeničním termínu dvou letních měsíců se musela změnit dispozice bytu tak, aby se zvětšil obytný prostor. Právě krátká doba představovala podle architektek ze studia OYE ateliér, které za projektem stojí, největší stres. Nakonec se ale vše stihlo a z bývalé kuchyně je dnes dětský pokoj.

Kuchyň se přesunula do velkého obývacího prostoru ve střední části bytu. Netvoří tak samostatnou místnost. Kuchyňská linka s modrobílými dlaždičkami se stala dominantním prvkem interiéru a vznikl tu i bar, který kuchyň odděluje od zádveří.

Pohled ze zádveří, které nahradilo chodbu
Autor: OYE ateliér Pohled ze zádveří, které nahradilo chodbu

V nové podobě bytu de facto zmizely stěny oddělující pokoje. Schovaly se pod velkými na míru dělanými skříněmi. Ty nabízejí spoustu úložného prostoru prakticky pro cokoli, což se v rodině s malými dětmi a hromadou hraček opravdu hodí.

Nepraktické vstupy na terasu architektky dokázaly zajímavě využít. V dětském pokoji vznikl pod schodem na terasu úložný prostor a ložnice zase dostala pracovní místo se stolem a poličkami.

V ložnici vznikl i pracovní kout
Autor: OYE ateliér V ložnici vznikl i pracovní kout

Na chodby jsme si zvykli

Co ale na proměně nejvíce překvapí, je fakt, že architektky v nové podobě bytu nepočítaly s chodbou. Tu nahradilo zádveří s kuchyní. Pro české byty je to něco neobvyklého.

„Na chodby jsme si zvykli,“ říká architektka Kateřina Ždychová. „Bydlíme shodně jako naše babičky, ale žijeme diametrálně odlišně. Změny ve společnosti se do bydlení promítají se zpožděním,“ vysvětluje, proč nás překvapuje, že v některých bytech chybí chodby. Ty ale ani nepotřebujeme, jak dokazuje tento projekt.

Modrobílé dlaždičky vnášejí barvy do prakticky řešené kuchyně
Autor: OYE ateliér Modrobílé dlaždičky vnášejí barvy do prakticky řešené kuchyně

Byt se díky absenci chodby zvětšil a prosvětlil. Centrální místnost poslouží jako obývací pokoj, jídelna, kuchyň a chodba. Navíc je v bytě místo i pro malé uličníky, kteří mají na své věci mnohem více úložného prostoru.

Článek je zařazen v: proměna , projekt , rodinný byt , rodinné bydlení , děti , rodina
Reklama