Jak dlouho spí domácí mazlíčci: Největším spáčem je kočka, ale pes si taky rád přispí

Kvalitní spánek je zárukou pevného zdraví a dobré nálady pro lidi, ale stejně tak pro i naše domácí mazlíčky. Kdo si rád doma pospí? Hodně o rozpoložení mazlíčků prozradí i jejich pozice ve spánku. Věděli jste, že králíčci či morčata mohou spát s otevřenýma očima nebo že nevyspalý křeček může být dost protivný?

Kočka spí 12 až 18 hodin

Kočky jsou známé tím, že často a rády podřimují „Kočky si dopřávají několik šlofíčků během dne, které při sečtení dávají dohromady zhruba 16 hodin, starší nebo nemocné kočičky mohou spát až dlouhých 20 hodin. Pravdou však je, že spánek to z velké části není nijak hluboký, vysvětluje veterinářka MVDr. Marie Kadeřávková. Více než polovina koček spí 12 až 18 hodin denně a téměř 40 % více než 18 hodin denně. Kočky jsou přirozeně noční tvorové a budou většinu dne spát.

Kde se kočičce dobře spí

Kočky ocení, když jim nachystáte místo na odpočinek někde v teple a na samotě, bude jim vyhovovat slunné místo u okna, klidně vyvýšené, a měkký vystlaný pelíšek.

Jak kočka spí

Hodně o jejich rozpoložení přitom prozradí jejich pozice ve spánku. Kočka stočená do klubíčka – to je jedna z nejoblíbenějších kočičích poloh při spaní a znamená spokojenost a bezpečí. Pokud vaše kočka spí na břiše, zbystřete, protože nejde se o běžnou polohu zejména během hlubokého spánku a signalizuje, že se s ní něco děje. Kočka spící s roztaženými tlapkami naznačuje, že se cítí zranitelná a je připravena rychle utéct. Když kočka leží na břiše s tlapkami a ocáskem zastrčenými pod břichem, v tzv. poloze bochánku či bochníku, je to běžná poloha pro krátký odpočinek a obvykle je známkou toho, že kočka pohodlně odpočívá a nic jí nechybí.

Pes spí 10 až 14 hodin

Psi prospí v průměru od 10 do 14 hodin. Kromě toho, že spí v noci, si většinou schrupnou i během dne. Nespí sice tolik hodin jako kočka, ale i tak je to dost. Psi velkých plemen obvykle spí o dost déle než malá plemena, ale záleží i na věku. Mladí aktivní psi nespí tolik, ale štěňata a staří psi si rádi pospí.

Kde se pejskovi dobře spí

Vytvořte svému mazlíčkovi prostředí, kde se mu bude dobře spát, vyberte mu místo v klidné části domu, které bude určeno pouze ke spaní. „Psi mají rádi vlastnictví prostoru, takže pelíšek, který mohou ‚nazývat‘ svým, je pro ně velmi uklidňující,“ říká veterinářka. Potřebuje také pravidelné rituály a návyky, které zahrnují pravidelnou dobu krmení, hraní a dlouhé procházky (zejména těsně před spaním), které pomohou psovi připravit se na spánek ve vhodný čas.

Jak pes spí

„Jako u kočiček i o jejich rozpoložení hodně prozradí jejich pozice. Schoulený pes se snaží udržovat svou tělesnou teplotu. Pes s břichem u země a hlavou mezi předními tlapkami pak očekává, že může kdykoliv vystartovat hlídat náš byt či zahradu. Pes spící na zádech s doširoka otevřenými tlapkami nám zcela důvěřuje a je velmi spokojený,“ vysvětluje veterinářka M. Kadeřávková.

Křeček spí 10 až 12 hodin

Křečci spí většinou během dne a nejaktivnější jsou za svítání a za soumraku. Obvykle spí každý den 10 až 12 hodin. Na rozdíl od svých vzdálených příbuzných morčat spí se zavřenýma očima. Křečci mohou někdy spát s mírně otevřenýma očima, ale to je pravděpodobně způsobeno nějakým rušením v okolí, jako je hlasitý hluk nebo jasné světlo. Dávejte pozor, nevyspalý křeček může být dost nevypočitatelný a protivný. Pokud nemá dostatek klidu na spánek dostane se do stresu, což může způsobit trvalou úzkost. Chcete-li křečkovi zajistit dostatek kvalitního spánku, ujistěte se, že v místnosti je kolem 15 °C, světla jsou zhasnutá a křeček má čistou klec a domeček na spaní. Taky se ujistěte se, že váš křeček není v dosahu psa, kočky a hada, protože tahle zvířata mohou křečka vystavit neustálému stresu.

Králíček spí  6 až 8 hodin

Chovatelé zakrslých králíků si někdy myslí, že jejich mazlíčci vůbec nespí. Ve skutečnosti králíci spí většinou mezi 6 a 9 hodinami, ale nikdy ne v jednom kuse najednou a obvykle velmi lehce. Ovšem rozeznat, že králíček opravdu spí, může být někdy oříšek. Některé králíky můžeme zastihnout ve spací pozici, ale s otevřenýma očima, mají totiž tzv. mžurku neboli průsvitné víčko, které jim umožňuje spát a zároveň vytváří iluzi, že jsou vzhůru. Pokud si během dne všimnete, že váš králíček sedí podivně nehybně a zdánlivě zírá do prázdna, tak to si zdřímnul.

Jak králík spí

„Králíci dokážou spát na břiše s nohama za sebou, částečně na zádech i na boku nebo jako kočky v poloze bochníku. Jejich dech ve spánku se zpomalí a nos se přestane vrtět, uši se uvolní, a můžou dokonce i chrápat nebo skřípat zuby," upozorňuje  MVDr. Marie Kadeřávková. Tak se pozná, že opravdu spí.

Kde se králíčkovi dobře spí

Králíčci jsou obvykle jsou nejhravější brzy ráno a pak později večer, když slunce zapadá. Pomozte svému králíčkovi, aby se cítil v bezpečí a měl dostatek spánku, který potřebuje. Poskytněte mu chráněný domeček nebo tunely a spoustu přikrývek, pod které se může zahrabat. Také držte psy a kočky daleko, protože králík by se mohl cítit ohrožený a přehnaně vystresovaný.

Morče spí 4 až 6 hodin

Morčata jsou roztomilá zvířátka a skvělí mazlíčci, ale je důležité vědět, jak dlouho by měli spát, aby byli zdraví a šťastní. Morčata spí jenom čtyři až šest hodin denně, a to ještě jen zřídkakdy tak dlouho v jednom kuse. Tato krátká zdřímnutí obvykle trvají pouze několik minut, ale čím jsou starší, tím jsou delší, i půlhodinová.

I když morčata nepotřebují mnoho spánku, a ten mnohdy ani nepoznáte, jelikož při něm mají většinou otevřené oči jako králíčci, ocení bezpečné místo pro spaní, konkrétně teplý (teplota by neměla nikdy klesnout pod 15 °C), tmavý a klidný pelíšek izolovaný od ostatních domácích mazlíčků a televize. Jejich spánek mohou snadno narušit zvuky a psi nebo kočky je mohou zbytečně stresovat.

Poruchy spánku zvířat

Nezvykle dlouhý spánek, nebo naopak nadměrná bdělost či neklidné spaní mohou naznačovat změnu zdravotního stavu domácího mazlíčka. Když trpí nějakou nemocí, můžete u svého mazlíčka pozorovat například i změny hygienických návyků, známky dezorientace, zvýšené únavy nebo neobvyklé přibírání nebo hubnutí. Vy znáte chování svého domácího mazlíčka nejlépe. Pokud pozorujete jakékoli neobvyklé chování, zajděte za veterinářem. Jen ten může určit příčinu a další vyšetření.

Je to jen sen?

Ale pokud pozorujete, že kočky a psi zažívají rychlé pohyby očí a záškuby obličeje v hlubších fázích spánku, naznačuje to snovou aktivitu. Stejně tak pokud se váš králík nebo morče začne ve spánku cukat, nebojte se, pravděpodobně je to jen sen.

Zdroje: MVDr. Marie Kadeřávková, health.com/pets/pet-sleep, thediscerningcat.com, animalfyi.com, sleepykingdom.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také