Užitková zahrada

16. října 2018 11:35

Tereza Javorová

Konec zeleninové sezony? Tyto druhy ještě stihnete vypěstovat a sklidit do listopadu!

Myslíte si, že je sezona zeleniny u konce? Omyl! Místo sklízení klidně ještě zasévejte. Tyto druhy budete sklízet ještě letos na podzim.

Letos se vaše zahrádka překonala a zasypala vás svými dary v podobě tuny rajčat, paprik a cuket. Radujete se z brambor, dýní a fazolí. Jíte i zavařujete o sto šest a pomalu se se svými záhony loučíte. Pokud chcete ze zahrady nebo truhlíků vytěžit maximum, klidně ještě zasejte podzimní druhy zeleniny, které budete sklízet celý podzim až do adventu. Poradíme, jak na to!

Zahrada ještě neřekla poslední slovo a může vám to dokázat. Stačí vybrat ty správné podzimní druhy, které nepotřebují spalující slunce a naopak jim svědčí podzimní ráz počasí.

Nejprve ale záhony připravte, půda je přece jen vyčerpaná. Půdu nakypřete, přidejte kvalitní zahradní kompost nebo jinou organickou hmotu a záhon důkladně prolijte vodou!

Pořiďte si i piliny, které pak udrží vlhkost a teplo v záhonku a semínka se budou mít jak v nebi.

Co stihnete zasít a sklidit?

ŘEDKVE

Pozor, ne ředkvičky, ale ředkve. Ředkvičky by to už asi nestihly, ale pokud seženete sazenice ředkve černé nebo bílé, ještě si na nich můžete na podzim pochutnat. Semínka už nedávejte, potřebujete vzrostlé sazenice. Ředkev je nenáročná a skvělá, stejně jako příbuzná vodnice. Sklízet je můžete až do mrazíků a skladovat docela dlouho, chuť a kvalita neutrpí!

ŠPENÁT

Tradiční podzimní zeleninou je špenát! Možná ho ještě máte z léta, výborně. Můžete ho sklízet až do příchodu prvních zimních mrazíků. Pro podzimní sklizeň ho stihnete ještě vysít, ale čím dříve tím lépe. Špenát je nenáročný, nižší teploty mu nevadí, ale potřebuje od vás i přírody dostatek vláhy a živin. Když zalévání zanedbáte, poroste pomalu!

ROKETA, RUKOLA, POLNÍČEK

Prostě listová zelenina má podzim ráda a užívá si babí léto, stejně jako vy! To všechno vám ještě záhon vydá jako odměnu! Můžete je dát do skleníku, ale při teplém počasí a dostatečné závlaze porostou i tak. Sklízet je můžete už pár týdnů po výsevu!

ŠTĚRBÁK

A co třeba štěrbák? Víte co to je? Perfektní nahořklá zelenina příbuzná čekance, se kterou budou vaše podzimní saláty jako z michellinské restaurace. Zkuste sehnat už předpěstované sazenice a uvidíte, že si na něm ještě pochutnáte. Sklízet se dá až do listopadu!

(KU)


Přečtěte si také