Jak se staví sen

24. února 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Náročná proměna domku mladé vdovy. Přinese mamince dvou holčiček štěstí?

Vendula je mladá vdova. Maminka dvou roztomilých holčiček kvůli sebevraždě svého manžela, který měl problém s alkoholem, zůstala na všechno sama. Vendula si ze všeho nejvíc přála novou kuchyň, ale naši designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný vymysleli ještě něco navíc. Podívejte se, jak poradili s náročnou rekonstrukcí polorozpadlého domku.

Vendula má dvě dcery Gábinku (7 let) a Terezku (1,5 roku). Byla vdaná deset let, manžela si vzala jako hodného, milého a starostlivého muže. Brzy po svatbě se ale začaly u jejího manžela objevovat problémy s alkoholem. Ten ale i přes svůj velice pozitivní vztah k alkoholu dokázal rodinu zaopatřit a zrekonstruoval dětský pokoj a koupelnu. Vendula ho prosila, aby přestal pít, aby něco změnil a udělal... a on udělal to nejhorší, co mohl. Oběsil se. Bylo mu pouhých 43 let.

Vendula si přála novou kuchyň

Vendula tak zůstala na rodinu, dům i hypotéku úplně sama, navíc je na mateřské dovolené. Díky sbírce sousedů, se podařilo vybrat dost peněz na novou střechu a teď přišel čas na další úpravy. Vendula ze všeho nejvíc potřebovala novou kuchyň. Ta stávající byla už víc jak čtvrtstoletí stará. Do budoucna by ráda pokojíčky pro dcery, ale ty jsou zatím malé, takže to ani nezmínila jako své přání.

Jak si s náročnou proměnou domu a časovým limitem poradili Andrea s Markem, se můžete podívat v galerii v úvodu článku.

Co na proměnu domu říkají designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný

Celá tahle proměna byla zaměřená zejména na odstranění stávajících závad a nekvalitního provedení. Bylo celkem jasné, kam směřujeme a jak dosáhnout cíle, ale až v průběhu realizace po provedení sond jsme řešili, jestli jsme zvolili správnou cestu.

Velké výzvy byly hned dvě

První byla podlaha. Původní představa, že na pevný podklad budeme aplikovat nivelační stěrku a následně pokládat podlahu, se po rozkrytí stávající skladby rozplynula. Bohužel jsme se dostali až na sypký materiál, a tudíž se muselo vymyslet alternativní řešení v podobě suché pokládky na OSB desky. Pokud bychom měli více času, vybrala by se veškerá suť a písek v podlaze, udělali bychom betonový potěr, následně stěrku a pak podlahu.

Druhá výzva byla zakrýt všechno povrchové vedení plynu, vody, topení a elektriky, které hyzdilo kuchyň a zejména prostor chodby. Vše jsme odřezali, zpětně navařili a zakryli podhledem, sádrokartonovým sloupkem či skříní na míru od truhlářů.

Moderní styl a chtěné nedokonalosti

Styl rekonstrukce je současný, nikoliv však sterilní a odtažitý. Záměrně jsme nesrovnávali všechny omítky v interiéru, aby nebylo vše úplně perfektní. I použití cementové stěrky v chodbě toto podtrhuje. Je tam vidět ruční práce a chtěné nedokonalosti. Vše má pak živější výraz, než kdybychom vše jen vymalovali barvou.

Dalším záměrně nedokonalým prvkem je konzolový stolek a police v zádveří, které jsou vyrobeny ze surové oceli bez povrchové úpravy, jen ošetřené bezbarvým lakem. Původní nábytek jsme vůbec nepoužili.

Nová kuchyň je v barvách cappuccino a černé

Středobodem všeho je kuchyně v příjemných barvách cappuccino a černé. Nad kuchyňským ostrůvkem dominuje velmi výrazný a rozměrný lustr. Zbytek interiéru jsme ponechali neutrální v bílé barvě s černými doplňky.

Na celou epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna


Přečtěte si také