Zahrada

27. září 2022 07:00

redakce Prima Living

Rozbor půdy vám provedou v laboratoři. Někdy však stačí i pouhý pohled na plevel v zahradě

Pokud máte zájem o odborné posouzení půdy, pak si můžete nechat udělat rozbor v akreditované laboratoři. Dobře poslouží i test, který zakoupíte v zahradnických potřebách či v drogerii. Docela spolehlivě vám však poradí i plevelné rostliny, které najdete na svém pozemku. Stačí se jen dobře dívat.

Vzorek půdy odneste do laboratoře

Odběr půdních vzorků se provádí zapíchnutím sondovací tyče do půdy. Vrt se provádí do hloubky až 60 cm, na několika místech v zahradě.

Vzorky půdy můžete odebrat také rýčem z asi šesti míst na zahradě, z hloubky až 30 cm. Vyrytou půdu dobře promíchejte, odeberte asi 0,5 kg, vložte do igelitového sáčku a odneste osobně nebo pošlete poštou do některé z akreditovaných laboratoří. Jejich seznam najdete snadno na internetu.

Orientační rozbor zvládne chytrý papírek

Tzv. indikátorový papírek, s jehož pomocí zjistíte pH půdy na své zahradě, můžete zakoupit v prodejnách pro zahrádkáře, v drogerii nebo v laboratorních potřebách.

Informace o složení půdy prozradí i místní plevel

Rostlinný porost, tedy složení planých rostlin na pozemku vždy poukazuje na podmínky, ve kterých rostliny rostou.

Kyselé půdy

V půdách s kyselejší reakcí si bude především libovat šťavel kyselý (Oxalis acetosella), ale také blatouch bahenní (Caltha palustris), šťovík menší (Rumex acetosella) nebo zvonek rozkladitý (Campanula patula).

Neutrální půdy

Na půdách s neutrální reakcí a středním zásobením vodou i živinami nejčastěji roste bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria), známá jako jeden z nejúpornějších plevelů, kterého se hned tak nezbavíte. Dále se zde bude dařit i běžné travině, lipnici (Poa annua).

Alkalické půdy

Na půdách alkalických rostou nejčastěji stepní druhy rostlin, můžete na nich objevit například kozinec vičencovitý (Astragalus onobrychis) nebo hrachor širokolistý (Lathyrus latifolius).

Půda chudá na živiny

V půdě chudé na živiny se nejlépe daří běžným lučním rostlinám. Na záhonech se však jako první vždy usadí obyčejná sedmikráska chudobka (Bellis perennis).

Půda bohatá na vápník

Vápenitou půdu osidlují rostliny jako například kopytník evropský (Asarum europaeum) nebo hvozdík kartouzek (Dianthus carthusianorum). Brzy na jaře na nich objevíte i podběl lékařský (Tussilago farfara).

Půda bohatá na dusík

Na první pohled poznáte půdu s vysokým obsahem dusíku podle přítomnosti pěkně narostlé kopřivy dvoudomé (Urtica dioica). Mohlo by se zdát, že se jí daří téměř všude, ale na půdách bohatě zásobených dusíkem, například v blízkosti kompostu, bývají kopřivy vysoké, s velkými a svěže zelenými listy.

V dusíkem dobře zásobených půdách najdete i velké množství pampelišky, tedy smetanky lékařské (Taraxacum officinale) nebo ptačince prostředního (Stellaria media). Obě rostliny najdete téměř všude, jen na dusíkem dobře zásobených půdách budou mít rostliny mnohem větší a svěže zelené listy.

Zdroj: https://izahradkar.cz/kalendarium-zahradkare/pro-zdravi-rostlin/k-cemu-slouzi-rozbor-pudy-objedna-zahradkar/; https://www.vinarskepotreby.cz/files/ckeditor//Slu%C5%BEby/Laborato%C5%99/BS_navody_A4_puda.pdf; časopis Naše krásná zahrada 10/2022

Sdílejte článek
Štítky zahrada plevel laboratoř půda bršlice kozí noha dusík blatouch bahenní podběl lékařský sedmikráska chudobka rozbor půdy půdní rozbor živiny hvozdík kartouzek šťavel kyselý

Přečtěte si také