Zahrada

20. prosince 2022 09:30

Simona Sedláčková

Jak v zimě pečovat o ovocné stromy: Prořežte větve a natřete kmeny

Na první pohled by se mohlo zdát, že zahrada spokojeně odpočívá pod sněhem nebo i bez sněhu a zahradníci se nahřívají na peci. Představa je to pěkná, ale ne příliš reálná. Minimálně pěstitelé ovocných stromů mají i v prosinci plné ruce práce.

Prořežte stromy

Stromy na zahradě opravdu netrpělivě čekají na zimní prořezávání, ale pouze jádroviny (jabloně, hrušně, kdoule, mišpule, jeřáby a muchovníky). Peckoviny (třešně, višně, slivoně, meruňky a broskvoně) nechte v klidu odpočívat.

K řezu jádrovin můžete přistupovat kdykoliv během zimy od prosince do března nebo dubna, pokud teplota neklesne více, než k -5 °C. Odstraňte staré větve, ale i větve, které směřují dovnitř koruny stromu. Zimním řezem omezíte bujný růst stromu a podpoříte vyšší sklizeň v příštím roce.

U stromů se snažte dodržet pravidlo pěti hlavních větví v různých výškách, rostoucích do různých směrů. Všechny postranní větve každý rok seřízněte na polovinu.

Natřete kmeny stromů

Pokud jste to již neudělali, natřete kmeny ovocných stromů vápenatým nátěrem. Stromy natřete po celé délce kmenu až do míst, kde se začínají větvit. Bílý nátěr pomáhá stromům vyrovnávat se s velkými teplotními výkyvy, především za slunečných a zároveň mrazivých dnů. Bílý nátěr odráží sluneční paprsky, aby nedocházelo k vytváření mrazových trhlin na kmenech, a zároveň omezuje růst mechů a lišejníků.

Chraňte stromy před zvěří

Ochrana kmenů před zvěří je důležitá především na neoplocených pozemcích, v sadech, ale pokud napadne během zimy více sněhu, zvěř pak snáze přeskočí i plot a může začít okusovat i kmeny stromů zahradních. Především nově vysazené mladé stromky tak potřebují důkladnou ochranu. Kmeny zabalte do plastových obalů nebo omotejte pletivem na králíkárny. Omotejte celý kmen, až k místu, kde se stromek větví.

Vyměňte lepové pásy na kmenech

Na podzim instalované lepové pásy na stromech již vyžadují výměnu, protože přestávají účinkovat. Staré pásy vždy důsledně zlikvidujte, spalte nebo vyhoďte do komunálního odpadu.

Zdroj: 1000 dobrých rad zahrádkářům (Radoslav Šrot)


Přečtěte si také