reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jeřáb oskeruše je krásný ovocný strom s léčivými účinky. A má i své muzeum

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 20.10.2020
Jeřáb oskeruše: plody, kterým se říká oskeruše nebo oskoruše se na podzim v době sklizně podobají buď malým jablíčkům, nebo hruštičkám
Autor: istock.com Jeřáb oskeruše: plody, kterým se říká oskeruše nebo oskoruše se na podzim v době sklizně podobají buď malým jablíčkům, nebo hruštičkám
Možná jste o jeřábu oskeruši ještě nikdy neslyšeli, a přesto je tenhle velkolepý ovocný strom s léčivými účinky jedním z nejstarších, nejkrásnějších a největších v Evropě. V Tvarožné Lhotě má i své vlastní muzeum. Plody, kterým se říká oskeruše nebo oskoruše, se na podzim v době sklizně podobají buď malým jablkům nebo hruškám a mají žlutozelenou až oranžovočervenou barvu. Chutnají trpce, a proto se musí nechat zhniličkovat, tedy uležet, dokud nezhnědnou. Jejich léčivých schopností se využívá hlavně při žaludečních a střevních potížích, pomáhají při nachlazení i diabetikům. Z oskeruší se vyrábí proslulá pálenka s příznačným názvem oskerušovice. Doma si můžete připravit třeba marmeládu nebo léčivou tinkturu.

reklama

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica), zkráceně oskeruše patří mezi staré evropské ovocné dřeviny. Mohutný opadavý listnatý strom dorůstá do výšky až patnácti metrů, v lese pak až třiceti metrů. Je odolný a dožívá se několika set let. Jeden vzrostlý strom přitom může dát úrodu až několika set kilogramů chutných plodů. U nás se jeřáb oskeruše vyskytuje hlavně na Slovácku od Vizovické vrchoviny až po Pálavské vrchy, najdeme ho i v Českém středohoří.

Jeřáb oskeruše: plody jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy (hlavně A a C) a minerální látky, organické kyseliny,  pektiny a třísloviny (tani
Autor: istock.com Jeřáb oskeruše: plody jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy (hlavně A a C) a minerální látky, organické kyseliny,  pektiny a třísloviny (tani

Jak vypadají oskeruše

Jeřáb oskeruše kvete na jaře bílými květy a na podzim v době sklizně je obsypaný různě velkými, zbarvenými a tvarovanými plody – malvicemi. Oskeruše se podobají buď malým jablíčkům, nebo hruštičkám a mají žlutozelenou až oranžovočervenou barvu. V jednom plodu bývají nejčastěji dvě semínka, podobná jablečným. Oskeruše jsou velké okolo 3 cm a mohou vážit až kolem 18 g.

 Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) patří mezi staré evropské ovocné stromy
Autor: istock.com Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) patří mezi staré evropské ovocné stromy

Jak oskeruše chutnají

Chuť je sladkokyselá, díky tříslovinám trpká až svíravá, a proto plody pro přímou konzumaci i konzervaci necháme zhniličkovat, tedy uležet, dokud nezhnědnou. Pak jsou sladké, aromatické, šťavnaté. Plně zralé plody je možné po uležení jíst bez jakékoliv další úpravy, připravují se z nich kompoty, marmelády, sirupy, likéry či věhlasná pálenka oskerušovice.

Jeřáb oskeruše: plody jsou velké okolo 3 cm a mohou vážit až kolem 18 g, chuť je sladkokyselá, díky tříslovinám trpká až svíravá,
Autor: istock.com Jeřáb oskeruše: plody jsou velké okolo 3 cm a mohou vážit až kolem 18 g, chuť je sladkokyselá, díky tříslovinám trpká až svíravá,

Jak oskeruše pomáhají zdraví

Plody oskeruše jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy (hlavně A a C) a minerální látky, organické kyseliny,  pektiny a třísloviny (tanin). Jejich léčivých schopností se využívá hlavně při střevních potížích – oskeruše se během napoleonských válek používaly na žaludeční a střevní potíže, sušené plody především na léčbu průjmů, zatímco syrové právě naopak, protože mají projímavé účinky.

Anebo vyrobit domácí likér

Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka

Jeřáb moravský sladkoplodý

Vysaďte si na zahradu jeřáb moravský sladkoplodý a sklízejte zdravé plody, plné vitaminu C

Oskeruše se osvědčily také při revma a horečce, jsou dobrým lékem při nachlazení. Pomáhají ustálit hladinu krevního cukru. Oskeruše macerované přes noc v medu (užíváme 1 lžičku třikrát až pětkrát denně) jsou skvělým pomocníkem při léčbě chorob z nachlazení.

Jeřáb oskeruše: mohutný opadavý listnatý strom dorůstá do výšky až patnácti metrů, v lese pak až třiceti metrů
Autor: istock.com Jeřáb oskeruše: mohutný opadavý listnatý strom dorůstá do výšky až patnácti metrů, v lese pak až třiceti metrů

Jak oskeruše sušit

Zralé oskeruše sušíme podobně jako švestky v sušičce nebo horkovzdušné troubě, mírně pootevřené. Plody oskeruší zůstávají i po usušení uvnitř mírně vláčné, při rozlomení už ale není patrná žádná volná tekutina. Sušené plody poslouží jako základ léčivého čaje, který pomůže ustálit hladinu krevního cukru. Můžeme je umlít či nadrtit a používat k ochucování jídel jako staročeskou pracharandu z hrušek. 

Švestky v kuchyni: Upečte švestkový koláč nebo kynuté taštičky, uvařte hřejivý sirup či džem s čokoládou

Co udělat ze švestek? Třeba rychlý koláč, kynuté taštičky, hřejivý sirup či švestkový džem s čokoládou

 

HRUŠKA: Jak pěstovat sladké podzimní ovoce a dát si hrušku každý den!

HRUŠKA: Jak pěstovat tradiční podzimní ovoce, které bojuje s hypertenzí

Tinktura z oskeruší na trávení

Ingredience

  • plně zralé oskeruše
  • vodka, slivovice či jiná ovocná pálenka

Postup

Zhniličkované oskeruše narovnáme do uzavíratelné sklenice, pomačkáme a zalijeme je alkoholem tak, aby byly všechny ponořené minimálně 0,5 cm pod hladinou. Uzavřeme a necháme asi měsíc macerovat, každý drzý den protřepeme. Pak scedíme přes husté sítko, pláténko nebo kávový filtr.

Použití

Při trávicích potížích užíváme 1 lžičku (to je zhruba 20 kapek) třikrát denně před jídlem.

Jeřáb oskeruše: plody pro přímou konzumaci i konzervaci necháme zhniličkovat, tedy uležet dokud nezhnědnou, pak jsou sladké, aromatické, šťavnaté
Autor: istock.com Jeřáb oskeruše: plody pro přímou konzumaci i konzervaci necháme zhniličkovat, tedy uležet dokud nezhnědnou, pak jsou sladké, aromatické, šťavnaté

Marmeláda z oskeruší

Ingredience

  • asi 1 kg zralých oskeruší
  • citronová kůra z 1 citronu
  • asi 700 g želírovacího cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce rumu

Postup

Zralé zhniličkované oskeruše omyjeme, nakrájíme a rozvaříme v troše vody na kaši. Směs propasírujeme přes řídké sítko. Přidáme želírovací cukr (rozvařené oskeruše a želírovací cukr v poměru 1: 1), citronovou kůru a za stálého míchání povaříme 3 až 5 minut. Přidáme citronovou kůru, skořici a rum. Horkou zavařeninu naplníme do nahřátých sklenic, postavíme na víčko a necháme vychladnout. Hodí na dezerty, palačinky, zmrzlinu nebo jako náplň do buchet.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Kdouloň není kdoulovec

Jak rozpoznat kdouloň od kdoulovce? Podle plodů, květů i výšky

Kdoule

KDOULE: Jak pěstovat skoro už zapomenuté ovoce a udělat si kdoulový sýr

Bezinky proti chřipce a nachlazení: Udělejte si bezinkový čaj, sirup a likér

Bezinky bojují proti chřipce a nachlazení. Pomáhá bezinkový čaj, sirup a likér

Až na podzim ukáže temnoplodec, jak se mu česky také říká, svou sílu a krásu.

Trápí vás křečové žíly? Tak konzumujte lžičku aronie denně. Povinně!

Šípky nejsou dobré jen na čaj nebo sirup

Blahodárné šípky: Využijte je pro své zdraví i krásu

Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé

S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt

reklama

Článek je zařazen v: jeřáb oskeruše , Oskeruše (Sorbus domestica) , tinktura z oskeruší , marmeláda z oskeruší , oskeruše a zdraví , jak oskeruše sušit

reklama

Přečtěte si také