Bydlení

20. října 2023 08:30

Lenka Valjentová

Anglická dokonalost: Dům, kde se vzali Anne Hathaway a William Shakespeare, je na prodej

Anglické panské sídlo nedaleko Stradfordu nad Avonou, které se nyní k prodává za 2,7 milionu liber, tedy okolo 76 milionů korun, nabízí dokonalé bydlení ve stylu anglického venkova. Potencionální kupce možná zaujme i předpoklad, že se tady konala svatba slavného dramatika Williama Shakespeara s Anne Hathaway. Jak dnes dům vypadá?

Přestože si dnes jméno Anne Hathaway spojujeme nejspíš se slavnou oscarovou americkou herečkou (známá z filmů Deník princezny, Ďábel nosí Pradu či Rachel se vdává), i v alžbětinské Anglii žila kráska se stejným jménem. A právě tu si měl na pozemku sídla Luddington Manor poblíž Stratfordu nad Avonou vzít za manželku slavný dramatik William Shakespeare.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dům z filmu Ďábel nosí Pradu se prodal. Nádherná nemovitost má vlastní knihovnu i hřiště

Z historie panství Luddington Manor

Luddington Manor je kouzelné venkovské sídlo v hrabství Warwickshire v srdci Anglie u Stratfordu, kde se v roce 1564 narodil jeden z nejslavnějších světových dramatiků William Shakespeare. Kdysi bývalo součástí panství Ragley Hall a vlastnil ho markýz z Hertfordu. Dům obývala rodina Hathawayových, spřízněná s Anne, manželkou Williama Shakespeara. Údajně tady měli mít v roce 1582 svatbu, Williamovi bylo teprve 18 let, když si bral si tehdy 26letou Anne Hathaway, se kterou měl tři děti: Susannu a dvojčata Hamneta a Judith. Sňatek se ale pravděpodobně konal spíš v nedaleké kapli, která tu kdysi stávala. Dům byl totiž postavený pravděpodobně až o pár let později, někdy na přelomu 16. a 17. století. Ale ať už to bylo jakkoli, dnes je z něj úžasné historické, památkově chráněné panské sídlo, které prošlo před pěti lety náročnou rekonstrukcí.

Duch alžbětinské architektury

Památkově chráněné sídlo Luddington Manor nabízí dokonalé bydlení ve stylu anglického venkova. A ačkoli byla při jeho rekonstituci plně zachována jeho historická linka alžbětinské architektury, poskytuje veškerý dostupný moderní komfort. Romantické sídlo stojí na pozemku o rozloze 2,7 hektaru a má šest pokojů, sedm koupelen, vířivku, bazén, dvě šatny, hernu a sklep. K mání je za necelé 2,7 milionu liber, tedy za více než 76 milionů korun.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Zahrada v anglickém stylu. Dokonalost v ní roli nehraje, podstatné jsou přirozenost a půvab

Jak vypadá interiér domu

Interiér, zařízený s úctou k bohaté historii domu, zaujme prostornými, vzdušnými, stylově zařízenými místnostmi, odhalenými trámy, otevřenými krby, dřevěnými podlahami i původními schodišti. Najdete zde spoustu dřeva, světlé barvy, ale také kámen. Nábytek je z kvalitního masivu. Zaujme i obrovská, skvěle vybavená kuchyň přímo vybízející k vaření a pečení. Celkový úžasný dojem ještě umocňují francouzská okna, která vedou přímo na terasu a do zahrady.

Romantická zahrada

Působivé je i okolí domu. V přední části zahrady je trávník se vzrostlými stromy – tis, jírovec maďal či libanonský cedr. V zadní zahradě terasovitého charakteru je kromě udržovaného trávníku také jezírko pro divokou zvěř, výběh pro koně a spousta ovocných stromů.

Zdroje: dailymail.co.ukshakespeare.org.ukhouseandgarden.co.uk, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky Anglie dům bydlení William Shakespeare Anne Hathaway

Přečtěte si také