Zahrada

19. září 2024 06:00

Lenka Valjentová

Jak začít s obnovou zahrady zasažené povodní. Nejdůležitější je zbavit se bahna

Obnova zahrady zasažené ničivými záplavami je náročná a dá zahrádkářům zabrat, o tom žádná. Rozhodně je dobré při pohledu na povodňovou spoušť nepanikařit, postupovat v úklidu krok za krokem a věřit, že zahradu zase dáte do pořádku. Bude to chtít ale hodně času a spoustu práce. Čím začít?

Než se vrhnete do úklidu své zahrady, ujistěte se, že je oblast po opadu záplavové vody bezpečná. Musíte počítat s tím, že voda, která při povodních zahradou prošla, je kontaminovaná, protože se do ní takřka stoprocentně dostaly nebezpečné látky (benzín, nafta, fekálie z žump, septiků a čističek odpadních vod, průmyslové chemikálie a nebo uhynulá zvířata). K veškeré vodě, kromě balené, se tedy chovejte jako ke kontaminované!

  • V žádném případě nekonzumujte žádné plodiny ze zaplavené zahrady, a to ani ovoce ze stromů a keřů!

NENECHTE SI UJÍT: Meteorologové varují před povodněmi. Jak můžeme připravit na velkou vodu zahradu

Dbejte hlavně na bezpečnost

Při práci na odstranění škod je nezbytně nutné dodržovat přísné hygienické zásady. Používejte ochranné pomůcky rukavice a holínky, myjte si ruce pitnou vodou a dezinfikujte je a vůbec všechny části těla, které přišly s kontaminovanou vodou do kontaktu. Riziko rozhodně nepodceňujte, pozor dejte především na otevřené rány i drobné oděrky, které jsou vstupní bránou pro infekce, aby se s povodňovou vodou nebo bahnem nedostaly do styku. Znečištěné oděvy je třeba každý den po práci vyvařit. Pokud narazíte na svém pozemku na uhynulá zvířata, okamžitě to nahlaste.

Jak začít s obnovou zahrady

Zbavte se veškeré  stojaté vody v zahradě ať už s pomocí hasičů, výpůjčkou čerpadel u místních úřadů nebo pomocí vlastního zařízení.

Záplavy obvykle do zahrady přinesou nejrůznější hrubé naplaveniny od polámaných větví až po odpadky. Nejdříve odstraňte všechny nečistoty, které se netýkají rostlin.

PŘEČTĚTE SI: Základní pravidla hygieny při povodních. Pozor na infekce z kontaminované vody i potravin

Zbavte se kontaminovaného bahna

Zásadním krokem očisty zahrady je likvidace kontaminovaného bahna, v němž mohou být nebezpečné bakterie, fekálie, chemikálie apod. K odstranění vrstvy bahna, kalů a naplavenin na  záhonech, trávníku, cestách a cestičkách až na původní úroveň půdy využijte lopaty, rýče a kolečka.

„Okolo a na přeživší rostliny použijte hadici s jemným postřikem, abyste z nich bahno spláchli a listy tak měly co nejvíc světla. Rostliny tak mohou obnovit fotosyntézu a samy začnou poškození z povodní napravovat. Taky se vyplatí kolem záhonů i jednotlivých rostlin vykopat kanálky, kterými by se ze začátku jednak odvedla nadbytečná voda a později by urychlilo prosýchání půdy. Po proschnutí půdy a obnovení růstu rostlin se kanálky mohou opět zasypat," doporučuje ing. Marta Pawlicová z Českého svazu zahrádkářů.

  • Nánosy bahna jsou mnohdy tak silné, že nám jejich likvidace může trvat celé měsíce. Bahna zbavená zahrada se bude kontaminace zbavovat nejméně celou přes zimu a teprve na jaře se snad vrátí téměř do původního stavu.

Vsaďte na zelené hnojení

Jakmile odstraníte ze záhonků bahno a zemina oschne, můžete ji zkypřit. „Dobré je záhony zkusit hned osít tzv. zeleným hnojením čili rostlinami, které svým rozkladem záhony pohnojí, a doufat, že ještě do zimy vyrostou. Pokud povyrostou, posekáme je a zapravíme do půdy. Vhodnými rostlinami jsou rychle rostoucí jetel, bob, vojtěška, vikev, hořčice, řepka, svazenka, měsíček, ale i jiné druhy," radí odbornice. Ideální je vysít směs více druhů rostlin, zelené hnojivo pak bude bohatší na látky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Vyvýšené záhony zlepší úrodu, zabrání bolestem zad a ochrání rostliny před slimáky. Jak o ně pečovat?

Jak ošetřit trávník

U travních ploch se doporučuje odstranění bahna až po úplném oschnutí, kdy se bahno dá vyhrabat a tráva se méně poničí. Následným provzdušněním vertikutátorem zajistíte, že tráva začne dýchat. A nezapomeňte na přihnojení.

Zkontrolujte mulč

Pokud používáte mulč, nezapomeňte zkontrolovat, co s ním voda udělala. Vrstva mulče totiž může zkomplikovat zotavování zahrady i domu a jiných konstrukcí, protože způsobuje pomalejší vysychání prostoru pod sebou.

Záchrana rostlin v zahradě

„Po odstranění bahna by měl každý pěstitel sám zhodnotit, které rostliny se dají ještě zachránit. Odumřelé a hodně poškozené rostliny zlikvidujte. Potom zvažte přemístění všech přeživších rostlin do květináčů nebo vyvýšených záhonů, zatímco budete obnovovat půdu v zahradě. Dáte ji tak šanci se vzpamatovat," doporučuje Marta Pawlicová. Dobře zakořeněné stromy i keře se s velkou vodou většinou vypořádají dobře, stačí je očistit od bahna a ořezat všechny poškozené větve.

Zdroje: nasezahrada.comabecedazahrady.dama.cz, ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů


Přečtěte si také