Japonská astra je podobná astře podzimní, ale mnohem déle kvete. Bude vás těšit dlouhé týdny

Japonské astry patří mezi trvalky s nejdelší dobou kvetení, většinou už od konce května až do září. Na první pohled si je snadno spletete s astrami podzimními, ale právě časně otevřené květy vám neomylně napoví.

Japonská astra (Kalimeris incisa)

Plně mrazuvzdorná trvalka, japonská astra, pochází, jak už její jméno napovídá, z Japonska, ale také z Číny, Koreje, kde roste na okrajích rýžových polí a polních cest. Vyskytuje se také na Sibiři. Díky svému původu zvládá i naše zimní výkyvy počasí velmi dobře a nerozhází ji ani zima vlhká.

Japonská astra roste jako kompaktní keřík s tmavě zelenými podlouhlými listy a většinou už koncem května začíná nasazovat obrovské množství světle modrých až fialových, růžových a někdy i bílých květů se žlutým středem. Květy mívá nejčastěji jednoduché, výjimečně až poloplné, podle kultivaru, velké v průměru kolem 25 mm. Celé rostliny dorůstají do výšky 40–70 cm a bývají kulovitého tvaru.

Jak pěstovat japonské astry

Japonské astry se hodí nejlépe na okraje smíšených trvalkových záhonů, umístěných na plném slunci. Dobře budou prospívat i v polostínu, ale budou pravděpodobně mnohem méně kvést. Preferují středně výživnou a vlhkou, ale dobře propustnou půdu, v půdě trvale zamokřené mají sklon k zahnívání kořenů. Přihnojení potřebují pouze na jaře.

Po odkvětu japonské astry seřízněte až u země. Dělením je můžete množit na jaře i na podzim, po odkvětu. Jednoduše se množí i výsevem semen v červnu nebo červenci.

Na zimu nepotřebují žádnou ochranu proti mrazům, jsou mrazuvzdorné až do −28 °C.

Astra indická, hvězdnice indická (Calimeris indica)

Další východoasijský druh, který se vyskytuje běžně mezi rýžovými poli, podél lesních cest a silnic, má velmi drobné květy a není tolik zdobný, jako jeho příbuzná, astra japonská. Ve své domovině se využívá ke kulinářským účelům, mladé jarní listy jsou považovány za velkou pochoutku.

Kalimeris lautureana

Půvabný druh, který pochází také z východní Asie a asijského Ruska, má nižší vzrůst a tmavě zelené, laločnaté listy.

Zdroj: https://www.rostliny.net/rostlina/Kalimeris#.YvysqnZBxD8; https://en.wikipedia.org/wiki/Kalimeris_indica; https://www.modernizahrada.com/japonske-astry-jedny-z-nejdele-kvetoucich-trvalek/?fbclid=IwAR0tuoBVj-2VaULzhx0DnA3dksrwXz99Fs8ooE3pLc1m9_qnelJWFe5NTbM

;

Sdílejte článek
Štítky jaro Korea zima podzim keř trvalka hvězdnice Kalimeris lautureana japonská astra Kalimeris incisa astra indická hvězdnice indická Calimeris indica

Přečtěte si také