Japonský bobtail: Kočka s krátkým ocáskem a mimořádně přítulnou povahou

Představu o kočkách, které umí svým dlouhým ocáskem dokonale vyjadřovat své pocity, vám trošku nabourá setkání s japonským bobtailem neboli s japonskou krátkoocasou kočkou. Tahle kočka nepřišla o svou chloubu v žádné potyčce, ale narodila se jednoduše s ocáskem jenom krátkým, stejně jako všichni její předci.

Japonského bobtaila poznáte snadno

Jedná se o kočku středně velkou, s protáhlým a svalnatým, ale štíhlým tělem a znatelným rozdílem ve výšce předních a zadních nohou. Zadní nohy jsou delší. Na první pohled však každého upoutá především krátký ocásek, který je posazen relativně nahoře. Je dlouhý asi 10–15 cm, ale pevně stočený a porostlý velmi hustou delší srstí. Vypadá proto jako roztomilá bambulka nebo střapec.

Za krátký ocas japonského bobtaila je zodpovědná genetická mutace. Gen způsobuje menší počet obratlů v ocasní části páteře, ale nezpůsobuje žádné zdravotní problémy nebo další defekty.

Zbarvení japonského bobtaila

Po celém těle má bobtail srst krátkou u koček krátkosrstých nebo středně dlouhou u dlouhosrstých jedinců. Na rozdíl od jiných plemen má však tato srst velmi malou nebo téměř žádnou podsadu. Nejčastěji se chovají bobtailové s bílou srstí s želvovinovými znaky. Uznána je však i srst celá černá, bílá nebo rezavá, ale také černobílá nebo rezavo-bílá. Velkou výhodou těchto koček je, že jejich srst téměř nelíná, což je výhoda zanedbatelné podsady.

Povaha japonského bobtaila

Toto plemeno si vás rychle získá svou milou a přítulnou povahou. Velmi snadno se také učí. Bobtailové rádi aportují a předvádějí naučené triky.

Cesta bobtaila z Japonska do Evropy

Plemeno krátkoocasé kočky, japonský bobtail, je v zemi svého původu, v Japonsku, velmi oblíbené. Jedná se o plemeno velmi starobylé, ale mimo Japonsko se začaly tyto kočky chovat až po roce 1968, kdy byly dovezeny první tři exempláře japonského bobtaila do USA. Do Evropy se dostaly ještě později, nejprve přes Švýcarsko. Mezinárodní federací koček FIFe je plemeno uznáno až od roku 1989.

Znáte japonské vítací kočky, zvané Maneki neko?

Malá figurka kočky, která mává tlapkou, je v Japonsku symbolem štěstí a blahobytu. Předobrazem této figurky by měla být právě kočka plemene japonský bobtail.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Japonsk%C3%BD_bobtail; https://www.zooo.cz/japonsky-bobtail/; https://fera24.cz/japonsky-bobtail-maneki-neko-charakteristika-pece-zdravi.-encyklopedie-kocek.html#

Sdílejte článek
Štítky kočka Japonsko Evropa Švýcarsko USA japonský bobtail Maneki neko krátký ocas bobtail

Přečtěte si také