Jarní cibuloviny mohou vypadat úplně jinak! Znáte kokedamu a aerárium?

Rozkvetlé hyacinty, narcisy, krokusy, modřence nebo ladoňky jsou nádherné na jarních záhonech, ale v období Velikonoc by neměly chybět ani na našem stole či parapetu okna. Jsou okouzlující v klasicky pojatých dekoracích, a stejně tak v ryze moderním hávu. Inspirujte se volně pojatým aranžmá v nahém stylu nebo oblíbenou kokedamou či aeráriem.

Kokedamy na stole i zavěšené v prostoru

Kokedama je tradiční japonský způsob pěstování rostlin v koulích, obalených zeleným mechem. Tato dekorace z cibulovin je určena pouze na krátkodobou výzdobu, proto se vytváří trochu zjednodušeným postupem. Narašenou cibulku, ještě ne zcela rozkvetlou, vyklepněte z květináčku. Namočte si ruce a dostatečně zalitou zeminu i s cibulkami vymodelujte v dlaních do tvaru koule. Kouli pak omotejte vrstvou mechu a zafixujte do správného tvaru drátkem nebo provázkem.

Jednotlivé koule položte na malé talířky nebo misky pod květináče a sestavte z nich na stole bohatou kompozici. Přidejte i kokedamu s kapradím nebo jinou zelenou rostlinou, ale volte takovou, která vypadá alespoň trochu jako z naší volné přírody.

Další kokedamy můžete zavěsit na provázky nebo drátky do prostoru. Nejlépe vyniknou na pozadí volné stěny bez nábytku a dalších dekorací.

Přidejte i moderní aerárium

Aerária, tedy skleněné nádoby na pěstování rostlin, se nejčastěji využívají pro nenáročné tilandsie, které ke svému životu nepotřebují žádný substrát, protože jim stačí živiny, získané ze vzduchu. Krátkodobě však můžete aerárium využít i pro jarní cibuloviny, kterým to bude ve skleněné nádobě slušet především v moderních interiérech.

Tak trochu nahé cibuloviny

Vzhledem k tomu, že jarní aranžmá bývá skutečně jen krátkodobou dekorací, můžete nakvetlé hyacinty nebo drobokvěté narcisy vyklepnout z květináčku a postavit je na podložku. Doplňte zelený mech i vyfouklé skořápky slepičích i křepelčích vajíček.

Používejte jenom dobře prokořenělé cibuloviny, ne čerstvě vysazené rostliny, aby půda bez opory květináče dobře držela pohromadě a dekorace se rychle nerozpadla.

Moderní zahrádka na stole

Cibuloviny můžete vysadit i do dekorační drti z kamínků, kterou zakoupíte v hobbymarketech, kde ji nabízejí v různých barvách. Přidejte i bochánky mechu, zajímavě tvarované větvičky a vajíčka.

Hyacinty nad vodou

V květinářstvích a hobby marketech občas najdete i speciální skleněné vázičky, určené pro kvetení cibulovin, především hyacintů. Mají dvě poschodí, ve spodním je voda a dosahují do ní kořeny a ve druhém sedí cibule. K té by se žádná voda dostat neměla. Vázičku snadno nahradíte sklenicí s úzkým hrdlem.

Zdroj: https://www.ceskestavby.cz/clanky/co-je-kokedama-jak-si-ji-vyrobit-a-jake-materialy-a-rostliny-se-k-jeji-vyrobe-hodi-27721.html; https://cs.wikipedia.org/wiki/Tilandsie; https://www.zahradananiti.cz/

Sdílejte článek

Přečtěte si také