Kardamom je exotické koření s léčivými účinky. Pomůže s trávením, stresem, chřipkou i sexem

Kardamom patří společně s vanilkou a šafránem mezi nejvzácnější a nejdražší koření na světě, zároveň je i jedním z nejstarších přírodních léků. Má výraznou kořenitou chuť a jemné citronové aroma. Na co je kardamom dobrý a jako ho užívat?

Kardamom – často se objevuje i varianta kardamon, ale ta se považuje za nespisovnou, protože  původ názvu lze najít v antické řečtině ve slově kardamomon, zkráceně tedy kardamom – patří nejen k nejdražším, ale zároveň i nejstarším léčivým kořením. Kardamom používáme nejčastěji drcený nebo mletý jako prášek. Má nasládlou kořenitou chuť s jemným citronovým až kafrovým aroma.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Zelený i černý kardamom je vzácné exotické koření s výraznou chutí a jedinečnou vůní

Dva hlavní typy kardamomu

Zelený kardamom, známý také jako pravý kardamom, jsou semena kardamovníku obecného Elettaria cardamomom. Pravý kardamom má silnou kořenitou až palčivou chuť a voní po citronu, mátě a zázvoru. Černý kardamom, zvaný rovněž nepálský nebo hnědý, jsou semena rostliny Amomum subulatum. Chuť je podobná pravému, má lehce kafrové aroma.

Kardamom obou typů zpravidla koupíme jako celé tobolky nebo semínka. Stejně tak je k dostání mletý či drcený. Nejlépe se skladuje v tobolkách, protože jakmile se semínka vyjmou či namelou, rychle ztrácejí vůni.

Účinky kardamomu

V první řadě kardamom podporuje trávení, pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti či zácpě a dodává chuť k jídlu,“ uvádí bylinkář Martin Kolár. Pozitivně působí proti depresím, úzkostem, nervozitě a stresu, zlepšuje náladu a celkově zklidňuje. Po staletí se kardamom používá při impotenci a ke zvýšení libida.

Na co je dobrý kardamom

Čaj z kardamomu doporučuji pít při zánětech v krku a ústní dutině, protože má antimikrobiální účinky. Při bolestech krku doporučuji nálev kloktat a při chorobách z nachlazení a chřipce pít s medem. Špetku čerstvě umletého kardamomu můžeme přidat jídla nebo taky celá zrnka žvýkat. Semínka osvěžují dech a kromě toho pomáhají léčit i záněty dásní a zubů,“ dodává bylinkář. Přidává se také kávy, svařeného vína a dalších teplých nápojů. Na jeden šálek bohatě stačí tři až čtyři zrnka kardamomu.

Kardamom na podrážděný žaludek

Když se přejíme a bude nás bolet břicho, je kardamom tou pravou záchranou. Půl lžičky kardamomového prášku zapijeme asi 200 ml vlažné vody a zhruba půl hodiny zůstaneme v klidu.

Léčivý čaj z kardamomu

Ingredience

  • 1 lžička čerstvě mletého nebo drceného kardamomu
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Kardamom zalijeme vodou, zakryjeme a necháme asi 15 minut vyluhovat. Pak scedíme.

Užívání

Při psychických problémech nebo na zvýšení sexuálního apetitu pijeme teplý čaj dvakrát denně, při trávicích potížích užíváme třikrát denně před každým jídlem. Tímto nálevem můžete také kloktat při zánětech krku, dásní i zubů. Při chorobách z nachlazení a chřipce přidáme do čaje lžičku medu.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Zázračné zlaté mléko z kurkumy pomáhá při nachlazení. Připravte si ho doma

Relaxační čaj

Ingredience

  • půl lžičky mletého kardamomu
  • půl lžičky mleté skořice
  • půl lžičky anýzu
  • 1 lžíce medu
  • 500 ml vroucí vody

Příprava

Koření zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme (nejlépe přes kávový filtr), přisladíme medem a popíjíme.

Jak připravit kávu s kardamomem

Ingredience

  • 200 ml černé kávy
  • na špičku nože namletých semen kardamomu
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého anýzu nebo badyánu

Příprava

Do horké kávy vsypeme kardamom a skořici, zamícháme a můžeme podávat.

Kardamom nežádoucí účinky

Kardamom se obecně považuje za bezpečný, pakliže se užívá v rozumných dávkách. Užívání je nutné konzultovat s lékařem v průběhu těhotenství, kojení, v případě těžších onemocnění žaludku a žlučníku. Není vhodný pro malé děti.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčivé rostliny třetího tisíciletí (P. Valíček, L. Kokoška, K. Holubová), cs.wikipedia.orgthespruceeats.combylinkovo.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také