Zelený i černý kardamom je vzácné exotické koření s výraznou chutí a jedinečnou vůní

Kardamom je exotické koření, které se stále častěji používá i u nás. Jídlu a nápojům dodá jedinečnou chuť a vůni, ale zároveň dokáže pomoct i s mnohými zdravotními neduhy. Prozradíme, jaké pokrmy můžeme kardamomem ochutit.

Kardamom patří společně s vanilkou a šafránem mezi nejvzácnější a nejdražší koření na světě. Často se užívá i varianta kardamon, ale ta se považuje za nespisovnou. Původ názvu lze najít v antické řečtině ve slově kardamomon, zkráceně tedy kardamom.

Druhy kardamomu

Existují dva hlavní typy kardamomu: černý kardamom a zelený kardamom, bělenou verzí zeleného kardamomu je bílý kardamom.

Zelený (pravý) kardamom

Zelený kardamom, známý také jako pravý kardamom, jsou semena kardamovníku obecného Elettaria cardamomom, vytrvalé statné byliny z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae), je tudíž příbuzná zázvoru či kurkumě. Domovem kardamovníku jsou tropické deštné pralesy Kardamomských hor na jihozápadě Indie, v současnosti se pěstuje hlavně ve vlhkých pralesích jižní a jihovýchodní Asie, ale i ve Střední a Latinské Americe.

  • Za nejkvalitnější se považují jasně zelené tobolky vejčitého tvaru dlouhé 5–10 mm. Každá tobolka obsahuje 12–30 aromatických hnědočerných semen. Pravý kardamom má silnou kořenitou až palčivou chuť a vůni s náznakem citronu, máty a zázvoru.

Černý (nepálský, hnědý, větší) kardamom

Černý kardamom, zvaný rovněž nepálský nebo hnědý či větší, jsou semena z jiné rostliny – Amomum subulatum z čeledi zázvorovité. Pochází z východního Himálaje. Pěstuje se především v Nepálu, jižním Bhútánu a západní části Indie.

  • Kardamom černý má větší a hrubší lusky asi 2,5 cm dlouhé a tmavě hnědé, které obsahují 40–50 tvrdých hnědých semen. Chuť je podobná, kořenitá s lehce kouřovým (uzeným) a kafrovým aroma.

Na co je dobrý kardamom

„Kardamom patří nejen k nejdražším, ale zároveň i nejstarším léčivým kořením, kardamom se už od antiky využívá v lidovém léčitelství. V první řadě podporuje trávení, pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti či zácpě a dodává chuť k jídlu,“ uvádí bylinkář Martin Kolár. Pozitivně působí proti depresím, úzkostem, nervozitě a stresu, zlepšuje náladu a celkově zklidňuje.  Po staletí se kardamom používá při impotenci a ke zvýšení libida.

Jak užívat kardamon

„Čaj z pravého kardamomu doporučuji pít při zánětech v krku a ústní dutině, protože má antimikrobiální účinky. Při bolestech krku doručuji nálev kloktat a při chorobách z nachlazení a chřipce pít s medem. Špetku čerstvě umletého kardamomu můžeme přidat do nápojů a jídla nebo taky celá zrnka žvýkat. Semínka osvěžují dech a kromě toho pomáhají léčit i záněty dásní a zubů,“ dodává bylinkář.

Léčivý čaj z kardamomu

Ingredience

  • 1 lžička čerstvě namletého kardamomu
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Kardamom zalijeme vodou, zakryjeme a necháme asi 15 minut vyluhovat. Pak scedíme.

Užívání

Při psychických problémech nebo na zvýšení sexuálního apetitu pijeme teplý čaj dvakrát denně, při trávicích potížích užíváme třikrát denně před každým jídlem. Tímto nálevem můžete také kloktat při zánětech krku, dásní i zubů.

Kardamom v kuchyni

  • Kardamom je součástí kari koření, garam masaly nebo perníkového koření. Pokud ho chceme použít samostatně, dávkujeme ho velmi opatrně. Stačí malá špetka (na špičku nože), jde o hodně výrazné koření.
  • Z dalších koření si kardamom dobře ladí se zázvorem, kurkumou, pepřem, skořicí, hřebíčkem, fenyklem, paprikou a šafránem.
  • Běžně je k dostání kardamom mletý, ale také semínka a celé tobolky, ve kterých jsou semínka ukryta. Lepší je kupovat celé tobolky nebo semínka, která si doma těsně před použitím nadrtíme nebo nameleme.
  • Černé kardamonové lusky jsou nejlepší, když jsou do pokrmu přidány celé a odstraněny před podáváním.

Zelený i černý kardamom slouží ke kořenění rozmanitých druhů jídel, především je nepostradatelný v orientální kuchyni. V Asii jsou oba druhy kardamomu používané jak ve sladkých, tak slaných jídlech. Zelený kardamom se často používá v tradičních indických sladkostech a do čajů a kávy, V Evropě je oblíbený hlavně v severských zemích.

Kardamom chutná výborně s masem (mletá masa, steaky, drůbež) a zeleninou, v pomazánkách, luštěninách, polévkách, omáčkách, bramborách a rýži. Často se přidává do perníků (bývá součástí perníkového koření) a cukroví, skvěle ladí s ovocem a čokoládou, hodí se k přípravě sladkých dezertů. Je možné s ním okořenit i kávu, čaj nebo svařené víno a další teplé nápoje. Na jeden šálek  bohatě stačí 3 nebo 4 zrnka kardamomu.

Čím se dá nahradit kardamom?

Je těžké najít náhradu za jedinečnou chuť kardamomu, ale můžete smíchat špetku skořice a muškátového oříšku nebo mletého zázvoru v poměru 1 : 1. Další možností je směs nastrouhané citronové kůry a zázvoru.

Káva s kardamomem

Ingredience

  • 200 ml silné černé kávy
  • na špičku nože namletých semen kardamomu
  • špetka mleté skořice

Příprava

Do horké kávy vsypeme kardamom a skořici, zamícháme.

Kardamom pěstování

  • U nás můžeme zkusit kardamovník obecný pěstovat jako pokojovou rostlinu. Dekorativní listy příjemně skořicově voní.
  • Rostlina vyžaduje celoročně teplé stanoviště, dostatečnou zálivku hlavně v letních měsících a občasné rosení listů.
  • Vyhovuje jí polostín, v zimě uvítá světlejší místo, ale rozhodně ne na přímém slunci.
  • Kardamovník vysazujeme do běžného substrátu pro pokojové rostliny.
  • V létě jednou za dva týdny přihnojíme hnojivem na pokojové zelené rostliny, v zimě stačí jednou za měsíc.
  • Plodů se můžeme dočkat až na starších velkých trsech rostlin.
  • Kardamovník lze rozmnožit oddenky podobně jako zázvor.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčivé rostliny třetího tisíciletí (P. Valíček, L. Kokoška, K. Holubová), cs.wikipedia.orgthespruceeats.comzahradkaruvrok.cz


Přečtěte si také