Když budu mít samé jedničky, dostanu psa? Jak si poradit s oblíbenou dětskou větou

Snad každé dítě jednou zatouží po domácím mazlíčkovi a jako první je napadá pes. Co s tím? Pokud se touhy dětí protnou s tužbami rodičů, je to jednoduché. Jaké zvířátko však dětem nabídnout, když je život rodiny s časově náročným venčením pejska naprosto neslučitelný? Kromě rybiček, se kterými se to přece jen špatně mazlí, jsou tu ještě kočky, křečci, potkánci a spousta dalších.

Prvním krokem k pořízení zvířecího mazlíčka do rodiny by měla být velká rodinná porada, kde všichni členové přednesou svá přání, představy a také nabídnou, jak se hodlají do péče o zvířátko zapojit. Je přitom více než jasné, a tohle samozřejmě každý rodič dobře ví, že sliby se slibují a voda teče… I když rodiče musí vždy počítat s tím, že přes všechna dětská ujišťování zůstane nakonec velká část péče o zvíře na nich, stejně by měli na původních domluvách trvat.

Co by si měli rodiče a děti společně ujasnit?

  • Které zvířátko si přejí děti a jaká bude schůdná realita.
  • Kdo bude za péči o zvířátko v rodině zodpovědný. Ve skutečnosti jsou vždy zodpovědní rodiče, ale tahle zadní vrátka by neměla být pro děti hned otevřená.
  • Kolik peněz si může rodina dovolit dát nejen za pořízení zvířátka, ale také za krmivo, pelíšek či klec, a především za pravidelnou nebo i akutní veterinární péči.
  • Jaké ubytován bude pro zvířátko nutné pořídit. Bude stačit pelíšek, nebo to bude muset být klec či terárium?
  • Jak složité, či naopak jednoduché, a především jak časté bude krmení zvířátka.
  • Jak dlouho zvládne zvířátko vydržet doma o samotě.
  • Jak složité bude, zajistit péči o zvířátko při delší cestě rodiny, například na dovolenou.

Který domácí mazlíček bude pro vaši rodinu nejlepší

Pes

Po štěňátku jednou zatouží snad každé dítě, ale pořízení pejska vždy pečlivě zvažte. Psi jsou na chov velmi nároční, i když by se mohlo zdát, především podle počtu psů v našich domácnostech, že psa zvládne úplně každý. Bohužel to tak zdaleka není.

Seznamte se s plemeny psů a s jejich individuálními nároky na krmení, výchovu, pohyb. V každém případě psi potřebují pravidelné krmení jednou nebo dvakrát denně, pravidelné venčení, ideálně tři krátké a jednu dlouhou vycházku a je jasné, že přinejmenším o noční venčení se budou muset postarat rodiče. Ne vždy pes vydrží čekat až do rána.

Důležité jsou také finanční možnosti rodiny, protože nákupem štěněte výdaje nekončí, spíše začínají. Drahé je kvalitní krmení i veterinární péče a nesmíme zapomenout ani na poplatky za psa, které se liší podle místa bydliště.

Dobře si také promyslete, jestli psa vezmete s sebou na dovolenou – ne v každém hotelu vám psa ubytují, a když ano, pak je často velikost psa omezena do 10 kg. V každém případě je dobré, mít v záloze i někoho, kdo vám psa ohlídá. Existují samozřejmě i hlídací agentury.

Kočka

Kočičky mají o dost menší nároky na péči, a to po všech stránkách, ale ne vždy jsou ochotné k dětským hrám a dovádění. Existují kočičky, které si rády hrají a jsou velmi společenské, ale i kočky samotářky. Dobrou volbou bývají kočky z útulku pro opuštěné kočky. Většinou už tam dobře znají povahy jednotlivých koček a vyberou vhodnou micku k dětem.

Kočky samozřejmě také vyžadují pravidelné krmení a veterinární péči, ale o venčení se postarají samy, jenom k tomu potřebují kočičí záchůdek. I vaši nepřítomnost v bytě zvládnou mnohem lépe. Na víkend mohou zůstat o samotě. O dovolené se o jejich krmení a čištění záchůdku může postarat ochotný soused nebo profesionální agentura na hlídání koček.

Králík, činčila, morče

Společenská a přítulná zvířátka, tedy většinou. Taková činčila umí být i pěkně náladová. Králík, činčila ani morče nevyžadují žádnou velkou péči, a pokud si na své chovatele zvyknou, dokážou být pěkně přítulní a dětskou společnost mají rádi. Víkend o samotě zvládnou s přehledem, při vaší delší nepřítomnosti už budou potřebovat někoho, kdo se o ně postará.

Myška, křeček, potkan

Aktivní, drobní hlodavci bývají skvělí parťáci pro děti. Jsou nenároční na prostor, spokojí se s klecí nebo teráriem a pravidelným přísunem potravy a vody. Vlastně jedinou nepříjemností, samozřejmě nezbytnou, je pravidelná výměna podestýlky. Stačí jen chvilku péči vynechat a zápach ucítí možná i sousedé.

Tahle zvířátka bývají aktivní spíš večer a v noci, proto potřebují mít své místo mimo vaši ložnici. Na druhou stranu klidně s mazlením počkají, až si děti napíšou úkoly. Víkendová samota jim také nevadí a na prázdniny k babičce si je děti klidně můžou vzít s sebou. Tedy pokud to babička dovolí.

Želva

Želvy patří mezi dlouhověké mazlíčky s velmi nízkými nároky na péči, ale připravit se na jejich chov musíte pečlivě. Vyžadují kvalitní terárium, jiné pro želvy vodní a jiné pro želvy suchozemské. Zato pak zvládnou i vaši delší nepřítomnost v pohodě, ale i tak jim musíte zajistit někoho, kdo se postará o krmení, vodu a čistotu.

Zdroj: https://rodicovo.cz/domaci-mazlicek-k-detem/; https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-materstvi-skolak/624750/nejlepsi-domaci-zvire-pro-vase-dite-jake-poridit-aby-ho-nezacalo-brzo-nudit.html#1545812

Sdílejte článek

Přečtěte si také