Hřib za milion korun. Houbaře, který sebere tohoto krasavce, čeká výrazná pokuta

Po deštích začaly v českých lesích intenzivně růst různé druhy hřibovitých hub. Houbaři nacházejí kozáky, křemenáče i první hřiby dubové. Ve druhé polovině června se začnou objevovat také vzácné barevné hřiby. Na jejich ochranu pamatuje zákon. Kdo utrhne například hřib královský, může dostat drastickou pokutu.

Hřib královský rozhodně patří mezi nejkrásnější hřibovité houby v Evropě. Žlutá noha a růžový klobouk přitahují zraky každého, kdo na něj v lese narazí. Dívejte se, kochejte se, ale nesbírejte ho.

Na ochranu tohoto krasavce pamatuje zákon. Hřib královský (Butyriboletus regius) se podle vyhlášky č. 395/92 Sb. řadí mezi chráněné druhy. Pokud by ho sebral jedinec a přišlo se na to, hrozí takovému houbaři pokuta padesát tisíc korun. Pokud by šlo o právnickou osobu, může se pokuta za sběr vzácné houby vyšplhat na milion korun.

Objevují se dubáci a poměrně hojně začíná růst hřib kovář. Na vzácné barevné hřiby je ještě poměrně brzy, ale sporadicky se objevit mohou. Záleží na přesných podmínkách v dané lokalitě. Hřiby královské bych ale přece jen čekala spíše až koncem června. To ale neznamená, že se na ně nedá narazit výjimečně už nyní, uvedla pro Prima Ženy mykoložka Tereza Tejklová.

S jejím názorem souhlasí i její kolega Vladimír Antonín. U nás kolem Brna se chystám do terénu o víkendu. Tak uvidím, jak to tady vypadá. Očekávám hlavně hřiby kováře. Hřiby královské bych čekal ve druhé polovině června, záleží na konkrétním místu, sdělil Vladimír Antonín pro Prima Ženy.

Hřib královský se prodával na trzích

Hřib královský jako první popsal přírodovědec českého původu Julius Vincenc Krombholz roku 1831. V minulosti šlo o houbu, která se běžně sbírala a prodávala na trzích, neboť byla poměrně hojná. Bohužel v posledních desetiletích tohoto vzácného hřibu v našich lesích výrazně ubylo.

Hřib královský po otlačení či řezu nemodrá, ale je zajímavé, že severoamerická varianta tohoto druhu po otlaku modrou barvu získává. Pokud náhodu při toulkách lesem na tyto krasavce narazíte, měli byste o lokalitě informovat mykology. Naopak není dobré se tím chlubit na sociálních sítích a lákat tak na místo kdejakého nadšence.

Mezi další kriticky ohrožené hřiby pak patří také hřib moravský, hřib nachový, hřib rudonachový, hřib růžovník a hřib žlutý.

Zdroj: autorský článek, wikipedie

Sdílejte článek
Štítky les houby houbaření Evropa Brno Wikipedie hřiby kde rostou houby Vladimír Antonín hřib královský Julius Vincenc Krombholz Tereza Tejklová

Přečtěte si také