reklama

Keře s červenými plody udělají radost vám i ptactvu. Pěstujte hloh, dřín i šípkovou růži

Simona Sedláčková
4. října 2020
Máme tu podzimní období, kdy se naše zahrady začínají vybarvovat nejen pestrými listy stromů a křovin, ale také nádhernými plody, především v červených a oranžových odstínech. Některé potěší jenom naše oči, jiné ocení především hladové zobáčky ptáků, ale pak jsou tu podzimní plody, které prospějí i našemu zdraví.
reklama

Zahrada je barevná vkaždém ročním období a je to krása proměnlivá. Teď na podzim to bývají především teplé tóny žluté, oranžové a hnědé barvy. Stromy i keře bývají obalené pestrými plody, které lákají kochutnání i kvýrobě nejrůznějších podzimních dekorací. Pokud na své zahradě dosud podobné dřeviny nepěstujete, je nejvyšší čas, přemýšlet o jejich vysazení. Poradíme vám, které keře či stromy vás mohou už příští podzim těšit svou krásou a některé i chutí plodů, pokud je ještě letos vysadíte.

Zdravé i krásné šípky

Oblíbené šípky jsou všeobecně plody růží. Nejčastěji si pod názvem šípky představujeme plody růže šípkové (Rosa canina), kterých je vtomto období vpřírodě všude plno.

Do zahrady si však můžeme vysadit i růže, které nás překvapí nejen nádhernými květy, ale i šípky obřích rozměrů, růži svraskalou (Rosa rugosa) a růži dužnoplodou (Rosa villosa). Můžeme je samozřejmě využít na nejrůznější dekorace, ale dokonce i na přípravu výborné marmelády nebo sirupu. Tyto šípky jsou plné vitaminu C a jíst je můžeme i zasyrova. Nejsladší jsou ale až vdobě, kdy mírně přemrznou.

Drobné dřínky naložte jako olivy

Dřínky jsou jasně červené peckovičky, které na podzim dozrávají na dřínech. Dřín obecný (Cornus mas) je rozkladitý keř, dorůstající do výšky až 7 m, který můžete vysadit i do živého plotu a střihem ho udržovat vpožadované výšce.

Plody dřínu, dřínky, jsou jedlé, mají sladkokyselou chuť a obsahují hodně vitaminu C. Můžete je využít na výrobu džemů i marmelád nebo sirupů. Zralé dřínky zkeřů samovolně opadávají, proto je nejlepší, rozložit pod keřem plachtu a celým keřem zatřást. Sklizeno tak budete mít raz dva. Dřínky můžete také nakládat jako cizokrajné olivy.

Nápadně červené i chutné jeřabiny

Jeřáb, lidově jeřabina (Sorbus aucuparia) je menší, štíhlý strom, který se vtéměř osmdesáti druzích vyskytuje na celé severní polokouli. Pro výbornou chuť plodů se u nás pěstuje především odrůda moravský sladkoplodý, který má na rozdíl od trpkých planých jeřábů malvičky svelmi malou hořkostí, spíše sladkokyselé chuti a velkým obsahem vitaminu C.Plody se sklízejí od druhé poloviny září, čím déle je ponecháme na stromě, tím jsou sladší, a můžete je i nechat přejít prvním mrazíkem. Můžete je konzumovat přímo, alevýborné jsou do kompotů i marmelád. Výhodou je, že vitamin Czískaný zplodů jeřábuje velmi stabilní.

Hložinky chutnají ptákům

Znáte hložinky? Určitě ano, jenom je možná neznáte pod tímto názvem. Jsou to plody hlohu. U nás nejčastěji pěstovaný hloh obecný (Crataegus laevigata) je opadavý trnitý keř nebo nízký strom, který roste vměstských parcích stejně jako volně vpřírodě. Na podzim se obalí množstvím krásně červených plodů, hložinek. Plané druhy mají pro člověka i léčivé účinky. Uklidňují, snižují krevní tlak a pomáhají proti nespavosti. Šlechtěné kultivary však žádné léčebné účinky nemají.

Hložinky a další plody velmi chutnají ptákům, my je zase rádi využijeme jako doplněk do podzimních dekorací a věnců.

Nabídka dřevin sčervenými plody ještě nekončí!

Nádherné červené nebo červenooranžové plody však mají i další dřeviny, například nenáročné skalníky (Cotoneaster), hlohyně (Pyracantha) či kalina obecná (Viburnum opulus) nebo malé keříky libavek (Gaultheria).

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama