Léčivé byliny a koření

16. ledna 2025 07:00

Ema Bártová

Kombucha: Věda zatím nepotvrdila, že by zázračně pomáhala zdraví

Její popularita přichází ve vlnách. Teď se zrovna na jedné takové veze. Píše se o ní v magazínech o zdraví, lidí se o ní dělí na sociálních sítích, nápoje z ní začali nabízet i komerční výrobci. Kombucha, jedna z fermentovaných potravin, o které její fanoušci tvrdí, že je to skutečný elixír mládí, který člověku může zachránit zdraví. Vědci už jsou v nadšeném hodnocení o dost mírnější.

Kombucha, respektive nápoj z ní patří mezi fermentované potraviny, podobně jako třeba  jogurt, kefír, kimchi nebo kysané zelí. Jemně perlivé pití s živými mikroorganismy se vyrábí z černého nebo zeleného čaje, do které se krom cukru dá násada symbiotické kultury bakterií a kvasinek, která se během fermentace dále množí. Jinými slovy, nejde o houbu, ačkoli se o ní jako o houbě často mluví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Březovník obecný: Léčivá houba posiluje imunitu a bojuje proti virům i parazitům

Populární tu kombucha byla už před desítkami let, abych pak na nějaký čas upadla v zapomněni, ale poslední roky se zase hřeje na výsluní pozornosti mnoha vyznavačů zdravého životního stylu. Na rozdíl od minulosti se navíc dají koupit nápoje s kombuchou i v obchodech včetně těch s různými příchutěmi. I tak napoprvé zachutná málokomu.

Kombucha v kavárnách

Čím dál častěji se objevuje i v nápojových lístcích kaváren a bister, buď prezentovaná jako zdravé pití nebo jako slabě alkoholický nápoj, protože běžně obsahuje 0,5 až 1,5 promile alkoholu, což z ní činí volbu pro lidi, kteří chtějí omezit alkohol, ale nechtějí se ho vzdát úplně. Někteří výrobci navíc na trh dodávají kombuchu bez alkoholu.

Nebude to špatný byznys - odhaduje se, že v USA, kde je populární už roky, se v tomto odvětví otočí více než miliarda dolarů ročně.

Je kombucha skutečně tak zdravá?

Je však kombucha skutečně tak zdravá, jak se člověk běžně dočte v nabídkách, kde lidé nabízejí na sociálních sítích kulturu k výrobě domácí kombuchy nebo jak to tvrdí prodejci nápojů s ní? Díky svému složení by měla prospívat například střevní mikroflóře, která je důležitou součástí naší imunity.

Běžně se tvrdí, že zlepšuje trávení a funkci jater, snižuje riziko rozvoje cukrovky nebo mírní její průběh, snižuje krevní tlak a nebo se rovnou setkáte s informací, že pomáhá detoxikaci organismu. Tady už je na místě mít se na pozoru, stejně jako když vám někdo bude tvrdit, že kombucha pomáhá při revmatismu, dně, hemoroidech a že pomáhá s léčbou rakoviny.

NENECHTE SI UJÍT:  Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule

Pokusy na myších

Vědci zatím totiž možné pozitivní účinky na zdraví vesměs potvrdili jen na zvířatech, jako třeba tato práce ukazující, že kombucha pomáhala u pokusných myší udržovat v normě krevní cukr nebo studie, podle níž může kombucha chránit játra a zlepšovat jejich poškození. I ta proběhla jen na myších.

Kombucha pomůže při zácpě

Výjimkou je například odborná práce, která ukazuje, že kombucha může pomoci lidem trpícím zácpou díky obsaženým probiotikům. Není v tom ale lepší než jiné kysané nápoje a nenahradí léky u těch, kdo mají se zácpou vážné potíže.

Zastánci kombuchy nemají svá tvrzení podložená

Ve skutečnosti existuje jen velmi málo studií, natož velkých, které by zkoumaly vliv kombuchy na zdraví, což znamená, že její zastánci nemají svá tvrzení nijak podložená. Případně to, že vycházejí z toho, co se ví o probioticích. Některé pozitivní efekty, například antioxidační účinek, se dají přičíst spíše čaji, z něhož se nápoj vyrábí.

Vědci ani lékaři kombuchu nezavrhují

Momentálně například v Brně testují komerčně vyráběnou kombuchu na gastroenterologickém oddělení v brněnské Fakultní nemocnici - cílem je zjistit, zda může pomoci se zažíváním lidem, které čeká například částečné odstranění střeva..

„Vzhledem k tomu, že kombucha obsahuje probiotickou kulturu Bacillus coagulans a další složky s možným antibakteriálním, protizánětlivým a antioxidačním efektem, je tento nápoj studován z hlediska mnohočetným funkcí od úpravy bakteriálního složení trávicího traktu s efektem na problémy se zažíváním, přes zlepšení psychických funkcí, až po preventivní protinádorové účinky," řekl k tomu lékař Tomáš Grolich z brněnské nemocnice. Studie nadále běží.

PŘEČTĚTE SI: Hlíva ústřičná skvěle chutná a navíc léčí. Sbírejte ji v zimním lese nebo pěstujte doma

Pozor na rizika

Pití kombuchy jako takové je sice většinou bez rizik, ale doporučit plošně se nedá.

  • Neměli by ji například být lidé s vážnými imunologickými problémy či lidé s nemocnými ledvinami.
  • Varianta s alkoholem, což je ta doma vyráběná vždy, se nedá doporučit lidem s nemocnými játry.
  • Nápoj rovněž může u některých lidí způsobit žaludeční nevolnost či vyvolat alergické reakce.

Některá rizika se týkají vyloženě kombuchy pěstované doma, kde hrozí znečištění roztoku, infikování bakteriemi či množení plísní, které přitom člověk nemusí na chuti poznat. Známy jsou také případy otrav, kdy se do nápoje uvolnilo olovo z glazury keramických nádob, které nebyly vhodné pro skladování kvasícího nápoje. Toto by u komerčně vyráběných kombuchových nápojů hrozit nemělo.

Kombucha nebo kombuča?

A ještě jedna věc, možná stejně jako mnoho dalších váháte, jak se vlastně kombucha vyslovuje. "Název se ... může vyslovit jako [kombuča] i jako [kombucha], k nedorozumění pravděpodobně ani v jednom případě nedojde. Stejně tak lze psát kombuča i kombucha, přičemž výrazně frekventovanější je druhý způsob," uvádí na svém webu Ústav pro jazyk český.

Zajímavé je, že když se to popularita kombuchy šířila hluboko v minulém století, bylo možné setkat se se zápisem kombuča. Když se stala známou podruhé, už se zůstalo u transkripce z angličtiny.

Zdroje: aacs.org.aumayoclinic.orghealthline.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také