Při zácpě pomohou obklady, švestky, jogurt, zázvorový čaj i olivový olej s citronem

Zácpa je záležitost nepříjemná a bohužel velmi častá. Mnohdy za ni může stres, nezdravá strava, nedostatek pohybu i málo vypitých tekutin, ale zácpa dokáže nepěkně potrápit také na dovolené, když změníme prostředí, a obtěžuje i nastávající maminky. Naštěstí můžeme projevy zácpy zmírnit nebo jí předcházet přírodními prostředky a vhodnou úpravou jídelníčku.

Zácpa je pojem subjektivní, protože častost a charakter vyprazdňování je velmi individuální. Obecně se tak označuje problematické či bolestivé vyprazdňování, které je spojeno se změnou charakteru a/nebo frekvence stolice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co jíst při průjmu? Zkuste rýži, banány i starší pečivo. Pijte bylinkové čaje

Zácpa trápí přibližně každého čtvrtého člověka. Dokáže hodně potrápit na cestách, když změníme prostředí, obtěžuje většinu žen v těhotenství i nevyhýbá se ani dětem. Dlouhodobá zácpa je nepříjemný zdravotní problém, s kterým bychom měli vyhledat lékaře, protože je třeba vyloučit, že se za potížemi neskrývají vážnější choroby.

Domácí pomoc při zácpě

Zácpy se můžeme pokusit  zbavit domácí léčbou a vyzkoušet různé přírodní pomocníky. Je jich poměrně dost a každému vyhovuje něco jiného.

  • Při prevenci i léčení zácpy hraje mimořádnou roli vláknina ve stravě. Denně bychom si měli dopřát 30–35 g, při zácpě 50–70 g. Skvělým zdrojem vlákniny jsou především čerstvá zelenina a ovoce, luštěniny, semínka a ořechy.
  • Co nejvíc jíme zakysané mléčné výrobky s živýmI kulturami (s obsahem probiotických bakterií), které pomáhají obnovit rovnováhu střevní flóry.
  • Během dne musíme dostatečně pít, zejména vodu, do sklenice můžeme dát plátek citronu, okurky a lístek máty. V létě, na slunci a při sportu budeme víc pít, než při ležení doma na gauči. Obecně se doporučuje 30–45 ml na jeden kilogram hmotnosti, tak si můžeme snadno vypočítat, kolik bychom měli vypít tekutin.
  • Trápí-li nás zácpa, vyhýbáme se zejména černému čaji, hořké čokoládě, bílému pečivu, bílé rýži, červenému masu, smaženým pokrmům.
  • Projímadlům se snažíme spíše vyhýbat a v případě, že nás trápí zácpa dlouhodobě, je nutné navštívit lékaře.

NENECHTE SI UJÍT: Jak zklidnit rozbouřený žlučník: Pomoct můžou i správné bylinky a úprava jídelníčku

Lněné semínko

Tradičním lidovým pomocníkem při zácpě jsou lněná semínka nebo lněný olej. „Semínka pomáhají vytvářet objem stolice, což přirozeně zrychluje její pohyb a zmírňuje zácpu. Ráno do 200 ml vroucí vody dáme 2 lžičky rozemletých semínek a tekutinu i se semínky vypijeme večer před spaním. Nebo nadrcená semínka dáme do jogurtu, smoothie a kaší. Nebo si dáme 2 lžičky lněného oleje, nejlépe s ním pokapeme čerstvý zeleninový salát (špenát, okurka)," doporučuje bylinkář martin Kolár.

Olivový olej s citronem

Laxativní účinky panenského, zastudena lisovaného olivového oleje se nejlépe projeví po užití ráno nalačno, stačí jedna lžička s několika kapkami čerstvě vymačkané citronové šťávy a zapijeme čistou vodou. Nebo lžičku oleje rozmícháme ve vlažné vodě a vypijeme.

Psyllium

Jedním z nejúčinnějších přírodních pomocníků je jitrocel indický či vejčitý (Plantago ovata), známý pod komerčním názvem psyllium. Semena obsahují vlákninu ve formě slizu, která po požití ve střevě nabobtná a zvětší svůj objem, a tak dojde ke zrychlení pohybu nestrávené potravy trávicím traktem a lepšímu vyprázdnění. Opakované užívání obvykle příznivě ovlivňuje stolici co do množství, konzistence a frekvence.

  • Psyllium můžeme užívat buď ráno, nebo večer. Jednu nebo dvě lžičky rozmícháme v tekutině a spolkneme. Zapijeme dostatečným množstvím vody. Obvykle dojde po dvou dnech k žádoucímu účinku.

Sušené švestky a fíky

Sušené ovoce je dobrým přírodním projímadlem pro ženy v těhotenství, které trápí zácpa. „Večer zalijeme vlažnou vodou 3 až 4 fíky nebo 4 až 5 švestek, ráno zahřejeme, scedíme, teplou tekutinu vypijeme a plody večer před spaním sníme," radí bylinkář. Nemáme-li po ruce švestky a fíky, použijeme jakékoli sušené ovoce, oblíbené jsou datle, meruňky a rozinky.

Zázvorový čaj s citronem

Zázvorový čaj povzbuzuje činnost střev a ulehčuje vyprazdňování. Je to výborný lék proti zácpě na cestách, protože ho mají snad v každém hotelu, restauraci a kavárně. Nehodí se ale pro děti.

Ingredience

  • 2–3 plátky čerstvého zázvoru
  • 250 ml vroucí vody
  • 1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy

Příprava

Plátky zázvoru zalijeme vroucí vodou, zakryjeme. Těsně před pitím přidáme citronovou šťávu.

Užívání

Teplý zázvorový čaj s citronem vypijeme ráno nalačno.

INSPIRUJTE SE: Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Ořechové listy

Mnozí nedají dopustit na listy vlašského ořechu. Ty jsou výborné nejen proti zácpě, ale navíc ještě pročistí krev.

Ingredience

Příprava

Listy zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Vypijeme po doušcích jednou za den buď ráno na lačno, nebo večer těsně před spaním.

Bylinky a koření proti zácpě

Jak bylinkový čaj připravit

Můžeme si připravit čaj z jedné, ale i nakombinovat dvě nebo tři bylinky a koření (například řebříček, fenykl a máta nebo kmín a zeměžluč smíchané v poměru jedna ku jedné). Max. 3 lžičky směsi přelijeme 750 ml studené vody a pomalu přivedeme k varu, sejmeme, necháme asi 8 minut vyluhovat, scedíme. Toto množství vypijeme postupně během dne.

Vše o léčivých bylinách a koření najdete v našem speciálu

Jablkový jogurt

Prostředkem, který přirozenou cestou rozpohybuje trávení, je jablkový jogurt (nebo tvaroh) k večeři nebo snídani. Tahle dobrota bude chutnat i dětem, které ani nepoznají, že dostávají lék proti zácpě.

Ingredience

  • 120 g jogurtu
  • 1 větší jablko
  • 1 lžička lněných semínek
  • 1/2 lžičky medu

Příprava

Jablko nastrouháme najemno i se slupkou do jogurtu, přidáme lněná semínka a ochutíme medem. Pečlivě promícháme.

Blahodárné střídavé obklady

Střídavé horké a studené obklady na břicho mohou povzbudit činnost střev. Nejprve vyždímeme menší ručník namočený v horké vodě, složený ho přiložíme na břicho a necháme asi 2 minuty působit. Pak ho vystřídáme ručníkem namočeným ve studené vodě. Ten necháme na břiše jen 1 minutu. Teplé a studené oklady střídáme po dobu 10–20 minut.

Zdroje: Zdroje: bylinkář Martin Kolár, zeny.iprima.cz,  bylinkyprovsechny.cz, Co jíst, když... (Jarmila Mandžuková), Léčíme se s přírodou (Rider´s Digest Výběr)


Přečtěte si také