Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

KORIANDR: Jak vypěstovat orientální léčivé koření a uvařit polévku Pho Bo

Koriandr, někdy se mu říká čínská petržel, je nepostradatelnou ingrediencí především asijské kuchyně, ale i u nás se už zabydlel. Tohle výrazně aromatické léčivé koření vonící po borovici, šalvěji a citronu se snadno pěstuje na zahradě i doma na parapetu, takže je stále dostupné. Koriandr je navíc velice ceněná léčivá bylina, kterí především řeší problémy s trávením a zlepšuje náladu. Poradíme vám, jak jedinečné koření a léčivku pěstovat i jak koriandr použít v kuchyni.  
Vydáno: 16.06.2019
KORIANDR: Jak vypěstovat orientální léčivé koření a uvařit vietnamské   Pho Bo
KORIANDR: Jak vypěstovat orientální léčivé koření a uvařit vietnamské Pho Bo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je příbuzný kmínu, fenyklu, anýzu a kopru. Obsahuje vlákninu, vitaminy skupiny B a C, beta karoten, vápník, železo, fosfor, draslík, měď, různé silice, flavonoidy. Listy koriandru, které na první pohled připomínají hladkolistou petrželku, jsou významným antioxidantem, podporuje imunitní systém a pomáhají léčit všechny záněty v těle, zejména kloubů a v ústech. Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Semena koriandru působí proti plynatosti, bolestem břicha, odstraňují křeče, mají i mírně antiseptické a sedativní účinky, Koriandr je silné přírodní antibiotikum, pravidelné žvýkání semen a čerstvých lístků koriandru podporuje detoxikaci, pozitivně působí na nervovou soustavu, posiluje paměť, zlepšuje náladu a zvyšuje chuť na sex!

KORIANDR dobře roste v květináči na okenním parapetu nebo v nádobách na balkoně
Autor: istock.com KORIANDR dobře roste v květináči na okenním parapetu nebo v nádobách na balkoně

7 pravidel pěstování koriandru

  1.  Místo na zahradě, kam chceme koriandr zasít, posypeme vyzrálým kompostem, zapravíme ho motykou do půdy a záhon uhrabeme. Koriandru se nejlépe daří v propustné, výživné a spíše vlhčí půdě, vybereme mu místo s částečným přistíněním před prudkým poledním sluncem. Dobře roste také v květináči na okenním parapetu nebo v nádobách na balkoně.
  2. Na záhonu doporučujeme koriandr kombinovat s mrkví, špenátem, kapustou, zelím, květákem, brokolicí, okurkami, jahodami, červenou řepou; tyhle zeleniny pomáhá koriandr svým aroma chránit před škůdci.
  3. Semínka vyséváme do hloubky maximálně 1,5 cm, 5 - 8 cm od sebe, do řádků vzdálených 25 - 30 cm. Chceme-li používat jen zelené lístky, vyséváme hustěji.  Aby semena dobře vyklíčila (za 2 až 3 týdny), potřebují poměrně hodně zalévat. Jakmile rostlinky vyrostou, záhon s koriandrem udržujeme rovnoměrně vlhký. Sucho podporuje vykvétání. Po vzejití koriandr, který chceme pěstovat na semena, vyjednotíme na vzdálenost asi 20 cm. Vytrhané rostlinky použijeme jako koření. Protože koriandr roste dost rychle, měli bychom další várku semínek vysévat každé 3 týdny, abychom si zajistili stálý přísun čerstvé bylinky.
  4. Klíčení semínek koriandru se dá urychlit máčením ve vlažném heřmánkovém nálevu, který navíc semínka chrání proti plísním a houbovým chorobám, nebo posilujícím nálevu z přesličky rolní.
  5. Zelenou nať koriandru sklízíme odstřižením listů a stonků blízko země, když jsou stonky 10 až 15 cm vysoké. Nestříháme najednou více než třetinu listů, protože to může oslabit rostlinu.
  6. Při jarním výsevu rostlina dorůstá do výšky až jednoho metru a kvete bíle či růžově v červnu až červenci. Když jde koriandr do květu, změní s listů z petrželově plochých na roztřepené. Semena sklízíme po dozrání, nesmí být tmavě hnědé nebo černé, lepší je sklízet zelené či narůžovělé kuličky, která doma dosušíme.
  7. Na pěstovaní koriandru na parapetu nebo na balkoně si připravíme si nádobu alespoň 45 cm širokou a 25 cm hlubokou nebo o průměru nejméně 30 cm. Dno vyplníme keramzitem a na něj nasypeme substrát pro pěstování bylin. Semínka rozsypeme rovnoměrně po povrchu a zakryjeme je půlcentimetrovou vrstvou substrátu. Semínka vyséváme hustě, rostlinky nemusíme protrhávat. Půdu při klíčení zvlhčujeme rozprašovačem. Jakmile stonky koriandru dosáhnou 10 cm, začněme se sklizní lístků. Po dvou až třech měsících se růst zastaví a než začnou listy uvadat, můžeme vysít novou várku. Během růstu zaléváme odstátou vodou do spodní misky, aby si bylinka čerpala vodu zespodu.
KORIANDR kvete bíle či růžově, semena sklízíme po dozrání
Autor: istock.com KORIANDR kvete bíle či růžově, semena sklízíme po dozrání

Co asi děláme špatně, že nám koriandr chřadne

Mladé lístky vysávají mšice

Koriandr venku na záhonu v hojném počtu mohou napadnout mšice. Nejprve se je pokusíme spláchnout mšice proudem vody. Připravíme si postřik z rebarbory, které je pro mšice jedovatá. Čerstvé listy (250 g) zalijeme vroucí vodou (1,5 l) a necháme půl hodinky vyluhovat. Pak scedíme a necháme úplně vychladnout. Rostliny napadené mšicemi stříkáme roztokem každé 3 dny.

Koriandr napadly svilušky, listy žloutnou a zasychají

Svilušky napadají bylinku pěstovanou doma. Nádobu s koriandrem postavíme na čerstvý vzduch a uděláme dezinfekční výluh z cibulových slupek. Slupky zalijeme vroucí vodou, aby byly všechny ponořené, zakryjeme a necháme 4 dny vyluhovat. Pak scedíme, roztok nalijeme do rozprašovače a napadené rostliny postříkáme. Zákrok opakujeme po 3 dnech. 

KORIANDR: když rostlny napadnou mšice, pomůže postřik z rebarbory
Autor: istock.com KORIANDR: když rostlny napadnou mšice, pomůže postřik z rebarbory

Koriandr v kuchyni

Čerstvé lístky koriandru jsou nepostradatelnou ingrediencí asijské kuchyně jako je například vietnamská polévka Pho Bo. Používají se do pokrmů z masa, ryb a mořských plodů, přidávají se do čatní, polévek, restované zeleniny, luštěnin, těstovin, rýže i vařených brambor, hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a zálivek. Abychom koriandr neznehodnotili a neztratili cenné látky, přidáváme jej až na konci tepelné úpravy nebo jako ozdobu. Je dobré listy koriandru raději zamrazit s trochou vody než sušit. Sušené už nemají tak charakteristickou vůni i chuť. Nasládlá, aromatická semena s palčivou chutí celá nebo mletá či drcená se používají především k nakládání zeleniny a hub, do chleba i vánočního cukroví, uzenářských výrobků, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa či ryb. Vhodná jsou do nádivek a paštik. Silně aromatické kořeny jsou po usušení a rozemletí, podobně jako semena, součást kari koření.

KORIANDR je nepostradatelnou ingrediencí asijské kuchyně jako je například vietnamská polévka Pho Bo
Autor: istock.com KORIANDR je nepostradatelnou ingrediencí asijské kuchyně jako je například vietnamská polévka Pho Bo

Pebre: salsa k masu 

Koriandr je také hlavní ingrediencí chilské salsy ke grilovanému masu. Salsu připravíte jednoduše, základem úspěchu je všchny přísady nasekat hezky na drobno. Poslouží jako náhrada za nezdravé omáčky a jiná dochucovadla, která kvůli grilování kupujeme. Má výraznou chuť a je plná vitamínů.

Suroviny

  1. Rajče 
  2. Červená cibule 
  3. Hrst koriandru 
  4. Chili paprička (může se nahradit chili kořením nebo nakládanou jalapeño)
  5. Citronová šťáva
  6. Olivový olej
  7. sůl, pepř

Postup

Nejprve zbavte rajče jadérek a pak se pusťte do sekání. Na drobno nasekejte rajče, cibuli i koriandr. Koriandru by mělo být zhruba stejná hrst jako nasekaných rajčat. Ingredience smíchejte v míse a přidejte buď trochu chili koření nebo nasekanou papričku. Záleží na vás, jak chcete salsu pálivou, my doporučujeme dát spíše méně chili, aby vynikla chuť ostatních ingrediencí, zvláště koriandru. Zakápněte citronem, olivovým olejem, osolte a opepřte. Salsu ochutnávejte a řidávejte koření či citron dle potřeby. Jezte ji ihned po tom, co ji připravíte. Rozhodně si ji nedělejte do zásoby, koriandr rychle vadne a salsa už po pár hodinách nevypadá nijak vábně. 

Pebre se v Chile jí s grilovaným hovězím
Autor: istock.com Pebre se v Chile jí s grilovaným hovězím

Doporučené odrůdy pro pěstování koriandu

Calypso

Anglická odrůda listového koriandru s velmi vysokou odolností k vybíhání do květu, což zajišťuje dlouhé období sběru aromatický a chutných listů. Nenáročná odrůda je ideální na pěstování z přímého výsevu na záhoně i v truhlících na balkónech a terasách. 

Aroma

Odrůda typu Long Standing s přímým rozvětveným stonkem a střídavými, hluboce členěnými listy je nenáročná na pěstování. Speciálně vyšlechtěná odrůda pro sklizeň mladých listů, odolná k vykvétání, poskytuje i několik sklizní za vegetaci.

KORIANDR setý (Coriandrum sativum): speciálně vyšlechtěná odrůda pro sklizeň mladých listů AROMA
Autor: archiv Semo KORIANDR setý (Coriandrum sativum): speciálně vyšlechtěná odrůda pro sklizeň mladých listů AROMA
Článek je zařazen v: Koriandr setý (Coriandrum sativum) , koriandr pěstování , koriandr recept , koriandr odrůdy , koriandr jak a proč léčí , koriandr koření , koriandr semena
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama