Koriandr podporuje trávení a zlepšuje náladu. Léčivé koření si snadno vypěstujete

Koriandr setý, někdy se mu říká čínská petržel, je nepostradatelnou ingrediencí asijské a mexické kuchyně, ale i u nás se už zabydlel. Tohle výrazně aromatické léčivé koření se snadno pěstuje na zahradě i doma na parapetu, takže je stále dostupné. Koriandr je navíc ceněná léčivá bylina, která především řeší problémy s trávením a zlepšuje náladu.

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je příbuzný kmínu, fenyklu, anýzu a kopru. Rostlina dorůstá do výšky až jednoho metru a kvete bíle či růžově Jejich aroma připomíná borovici, šalvěji a citron, ale ne každý má jeho vůni rád.

NENECHTE SI UJÍT:  Jak pěstovat kopr, aromatické koření, které ulehčuje trávení i tiší kašel

Na co je dobrý koriandr

Koriandr setý obsahuje vlákninu, vitaminy skupiny B a C, beta karoten, vápník, železo, fosfor, draslík, měď, různé silice, flavonoidy.

  • Listy koriandru jsou významným antioxidantem, podporují imunitní systém a správné trávení, pomáhají léčit záněty v těle, zejména kloubů.
  • Pravidelné žvýkání čerstvých lístků koriandru podporuje detoxikaci, pozitivně působí na nervovou soustavu, posiluje paměť, zlepšuje náladu a zvyšuje chuť na sex!
  • Semena koriandru se tradičně používají proti nadýmání a pro zlepšení činnosti žaludku a střev. Mají mírně sedativní účinky a ulehčují odkašlávání.

Jak pěstovat koriandr v zahradě

  • Koriandru se nejlépe daří v propustné, výživné a spíše vlhčí půdě, vybereme mu místo s částečným přistíněním před prudkým poledním sluncem.
  • Dobře roste také v květináči na okenním parapetu nebo v nádobách na balkoně.
  • Na záhonu doporučujeme koriandr kombinovat s mrkví, špenátem, kapustou, zelím, květákem, brokolicí, okurkami, jahodami, červenou řepou; tyhle zeleniny pomáhá koriandr svým aroma chránit před škůdci.
  • „Semínka korinadru vyséváme do hloubky maximálně 1,5 cm, 5 - 8 cm od sebe, do řádků vzdálených 25 - 30 cm. Chceme-li používat jen zelené lístky, vyséváme hustěji. Aby semena dobře vyklíčila (za 2 až 3 týdny), potřebují poměrně hodně zalévat. Jakmile rostlinky vyrostou, záhon s koriandrem udržujeme rovnoměrně vlhký. Sucho podporuje vykvétání,“ radí pěstitel Jan Prášil.
  • Po vzejití koriandr, který chceme pěstovat na semena, vyjednotíme na vzdálenost asi 20 cm. Vytrhané rostlinky použijeme jako koření. „Protože koriandr roste dost rychle, měli bychom další várku semínek vysévat každé 3 týdny, abychom si zajistili stálý přísun čerstvé bylinky," doporučuje pěstitel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kerblík třebule je staročeské koření a léčivá bylinka. Vypěstujete ho snadno a rychle

Sklizeň koriandru

  • Zelenou nať koriandru sklízíme odstřižením listů a stonků blízko země, když jsou stonky 10 až 15 cm vysoké. Nestříháme najednou více než třetinu listů, protože to může oslabit rostlinu.
  • Lístky můžete usušit nebo zamrazit s trochu vody, podobně jako petrželku. Mražené si nejlépe uchovají chuť i vůni.
  • Semena sklízíme po dozrání, nesmí být tmavě hnědé nebo černé, lepší je sklízet zelené či narůžovělé kuličky, která doma dosušíme.

Pěstování koriandru v květináči

  • Na pěstovaní koriandru na parapetu nebo na balkoně si připravíme si nádobu alespoň 45 cm širokou a 25 cm hlubokou nebo o průměru nejméně 30 cm.
  • Dno vyplníme keramzitem a na něj nasypeme substrát pro pěstování bylin.
  • Semínka rozsypeme rovnoměrně po povrchu a zakryjeme je půlcentimetrovou vrstvou substrátu.
  • Semínka vyséváme hustě, rostlinky nemusíme protrhávat.
  • Půdu při klíčení zvlhčujeme rozprašovačem.
  • Jakmile stonky koriandru dosáhnou 10 cm, začněme se sklizní lístků.
  • Po dvou až třech měsících se růst zastaví a než začnou listy uvadat, můžeme vysít novou várku.
  • Během růstu zaléváme odstátou vodou do spodní misky, aby si bylinka čerpala vodu zespodu.

PŘEČTĚTE SI: Petrželky není nikdy dost! Pěstujte aromatickou s hladkými listy i dekorativní kudrnku

Co dělat, když...

..mladé lístky koriandru vysávají mšice

Koriandr venku na záhonu mohou v hojném počtu mohou napadnout mšice. Nejprve se je pokusíme spláchnout mšice proudem vody. Připravíme si postřik z rebarbory, které je pro mšice jedovatá: Čerstvé listy (250 g) zalijeme vroucí vodou (1,5 l) a necháme půl hodinky vyluhovat. Pak scedíme a necháme úplně vychladnout. Rostliny napadené mšicemi stříkáme roztokem každé tři dny.

...koriandr napadly svilušky, listy žloutnou a zasychají

Svilušky napadají bylinku pěstovanou doma. Nádobu s koriandrem postavíme na čerstvý vzduch a uděláme dezinfekční výluh z cibulových slupek. Slupky zalijeme vroucí vodou, aby byly všechny ponořené, zakryjeme a necháme 4 dny vyluhovat. Pak scedíme, roztok nalijeme do rozprašovače a napadené rostliny postříkáme. Zákrok opakujeme po třech dnech.

Koriandr v kuchyni

Čerstvé lístky koriandru jsou nepostradatelnou ingrediencí asijské kuchyně jako je například vietnamská polévka Pho Bo. Používají se do pokrmů z masa, ryb a mořských plodů, přidávají se do čatní, polévek, restované zeleniny, luštěnin, těstovin, rýže i vařených brambor, hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a zálivek. Abychom koriandr neznehodnotili a neztratili cenné látky, přidáváme jej až na konci tepelné úpravy nebo jako ozdobu.

Nasládlá, aromatická semena s palčivou chutí celá nebo mletá či drcená se používají především k nakládání zeleniny a hub, do chleba i vánočního cukroví, uzenářských výrobků, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa či ryb. Vhodná jsou do nádivek a paštik

Silně aromatické kořeny jsou po usušení a rozemletí, podobně jako semena, součást kari koření.

Oblíbené odrůdy pro pěstování koriandu

Aroma je odrůda typu Long Standing s přímým rozvětveným stonkem a střídavými, hluboce členěnými listy nenáročná na pěstování. „Speciálně vyšlechtěná odrůda pro sklizeň mladých listů je odolná k vykvétání a poskytuje i několik sklizní za vegetaci," doporučuje Jan Pršáil.

Calypso: Anglická odrůda listového koriandru s velmi vysokou odolností k vybíhání do květu, což zajišťuje dlouhé období sběru aromatický a chutných listů. Nenáročná odrůda je ideální na pěstování z přímého výsevu na záhoně i v truhlících na balkonech a terasách.

Zdroj: zeny.iprima.czcs.wikipedia.orgfresh.iprima.cz, gardeningknowhow.com, pěstitel Jan Prášil


Přečtěte si také