Kuchyně

12. ledna 2021 08:00

Lenka Valjentová

Využijte sezonu citrusů a udělejte mandarinkovou marmeládu nebo citronový likér

Mandarinky, pomeranče, citrony, limetky a další citrusové plody jsou obzvlášť v zimním období vítanou součástí našeho jídelníčku. Kromě toho, že jsou dobré a osvěžující, jsou také užitečné pro naše zdraví. Díky spoustě vitaminů, především céčka, flavonoidů, antioxidantů, vlákniny a dalších látek, pomáhají preventivně chránit tělo před řadou nemocí. Jíst více citrusové ovoce nám jenom prospěje!

Mandarinková marmeláda

Ingredience

  • 500 g oloupaných mandarinek
  • 100 g cukru
  • šťáva z 1–2 limetek
  • špetka mleté skořice
  • 2 hřebíčky
  • špetka soli
  • asi 200 ml vody
  • 2 g ovocného (citrusového) pektinu

Příprava

Očištěné měsíčky mandarinek bez pecek a blanek dáme do hrnce, přidáme polovinu cukru, špetku soli, skořici, hřebíček a přidáme vodu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme asi 15 minut. Necháme částečně zchladnout, vyndáme hřebíčky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs opět zahřejeme a vmícháme limetkovou šťávu a zbytek cukru, ve kterém jsme předem dobře rozmíchali citrusový pektin. Přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Průběžně sbíráme pěnu, která se na marmeládě utváří. Ještě horkou směs plníme do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a suchu. Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchováváme v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujeme.

Citronový likér s vanilkou

Ingredience

  • 6 BIO citronů (chemicky neošetřených)
  • 300 ml čistého vysokoprocentního alkoholu
  • 500 ml vody
  • 250 g cukru
  • ½ vanilkového lusku Bourbon Dr.Oetker
  • 300 ml pálenky (slivovice)

Příprava

Citrony omyjeme důkladně horkou vodou a osušíme je. Škrabkou oloupeme tenkou vrstvu kůry. Kůru vložíme do alkoholu a necháme 10 dní v dobře uzavřené nádobě na světlém a teplém místě, každý den protřepeme. Pak necháme na sítku okapat. Svaříme vodu s cukrem a vanilkovým luskem. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Sirup necháme vychladnout, pak vyjmeme vanilkový lusk. Okapanou tekutinu z citronové kůry vmícháme do zchladlého sirupu a přilijeme pálenku. Nalijeme do připravené láhve a uzavřeme.

Pomerančový sirup s rozmarýnem

Ingredience

  • 1,2 kg očištěných pomerančů (asi 1 litr pomerančové šťávy)
  • 500 g cukru krystal
  • 3 stonky rozmarýnu
  • asi 100 ml vody
  • šťáva z 1 většího citronu
  • 2 lžičky kyseliny citronové

Příprava

Pomeranče očistíme od blanek a peciček, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme, případně je můžeme dát do odšťavňovače. Šťávu vložíme do hrnce, přidáme rozmarýn a cukr a zalijeme vodou. Vaříme asi 30 minut, dokud sirup nezhoustne. Nakonec přidáme kyselinu citronovou a čerstvě vymačkanou šťávu z 1 citronu. Sejmeme, odstraníme rozmarýn, sirup můžeme přecedit přes sítko a rovnou jej nalijeme do umytých a předehřátých lahví. Lahve důkladně uzavřeme, případně je můžeme také sterilizovat.

Citrusový džem s kiwi a medem

Ingredience

  • 8 mandarinek
  • asi 2 pomeranče
  • 8 kiwi
  • 4 lžičky medu
  • 1 BIO třtinový želírovací cukr 3:1

Příprava

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky a pomeranče oloupeme a měsíčky zbavíme blanek. Ovoce (mělo by ho být celkem 1 kg) rozmixujeme, přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Vmícháme med. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, chladném a tmavém místě.


Přečtěte si také