Pořiďte si pantoflíček. Dekorativní jarní hrnková rostlina při dobré péči kvete až měsíc

Pantoflíček, střevíček, pokojový dmuloret nebo kalceolárie (Calceolaria herbeohybrida) je dekorativní jarní hrnková rostlina s impozantními květy. Poradíme, jak o tuhle nevšední krásku pečovat, aby nám záplavou originálních květů dělala radost co nejdéle.

Kalceolárie (Calceolaria herbeohybrida), lidově pantoflíček či střevíček nebo pokojový dmuloret, je 20–40 cm vysoká květina původem z horských lesů chilských a peruánských And. Atraktivní mezidruhový kříženec s množstvím kultivarů má velké, vejčité až polodlouhé listy a dekorativní váčkovité (pantoflíčkovité), jakoby nafouklé květy s různou kresbou ve vrcholovém květenství. Většinou mají květy teplé barvy, jsou nejčastěji žluté, oranžové nebo červené.

Kdy pantoflíček kvete

Pantoflíček kvete od ledna do dubna až května. Květina je to velmi atraktivní, ale krátkověká, typicky jarní hrnková květina, kterou většinou po odkvětu vyhodíme, protože se dalších květů nedočkáme. Potěší nás tedy jen jedno jaro, ale při dobré péči nám bude dělat radost svou záplavou originálních květů zhruba měsíc.

Jak se pěstuje pantoflíček

Můžeme si ho zkusit sami vypěstovat ze semínek, ale mnohem jednodušší je koupit si pantoflíček začátkem jara kvetoucí. Semena se vysévají v červnu na povrch zeminy, nezasypávají se. Je nutné dvakrát až třikrát pikýrovat. Semenářky dobře rostou při teplotě okolo 18 °C. V domácích podmínkách je ale pěstování dost obtížné, proto je lepší koupit již kvetoucí rostlinu.

Jak se starat o pantoflíček

Pantoflíček se pěstuje jako krátkodobá pokojová rostlina, kterou si pořizujeme na jaře, kdy je již vykvetlá.

  • Vyžaduje jasné rozptýlené světlo, tedy stanoviště světlé, ale rozhodně bez přímého slunce. Nejlepší je východní parapet okna, severní okno nebo okno směřující na severozápadad.
  • Pantoflíček má rád chladnější stanoviště s teplotou okolo 13 °C.
  • Zalévat je ho třeba dostatečně, ale přiměřeně. Substrát by neměl nikdy zcela vyschnout, zaléváme, jakmile vyschne povrch zeminy. Pozor na přelití! Rostlina by mohla ztrácet kořeny. To poznáme podle toho, že listy a květy zesvětlejí.
  • K zalévání kalceolárie používáme měkkou odstátou vodu pokojové teploty. Při zalévání bychom se měli vyvarovat potřísnění listů vodou.
  • Rostlině nesvědčí suchý vzduch, proto volíme umístění dál od zdrojů tepla.
  • Pantoflíčku prospěje vyšší vzdušná vlhkost, ale kvůli nebezpečí hniloby přímé rosení není vhodné, lepší variantou je, když použijeme zvlhčovač vzduchu. Květináč s rostlinou můžeme postavit do misky s vlhkými kamínky.
  • Pantoflíčkek hnojíme jednou za dva týdny. Používáme hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny.
  • Při vyšší pokojové teplotě a suchém vzduchu pantoflíčku opadávají květy i poupata  a takové rostliny častěji napadají mšice.

Kalceolárie coby jarní dekorace

Kalceolárie je díky impozantním květům, které mají neobvyklý tvar a úžasné zbarvení, spolu s hrnkovými petrklíči a rychlenými hyacinty, narcisy či modřenci nepřehlédnutelnou dekorací do předjarního a jarního interiéru. Od poloviny 19. století až do poloviny 20. století se jednalo o jednu z nejvíce pěstovaných pokojových rostlin.

Zdroje: Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.), Encyklopedie pokojových rostlin (Nino Vermuelen), gardeningknowhow.com

Sdílejte článek
Štítky jaro pokojová rostlina střevíček pantoflíček Kalceolárie (Calceolaria herbeohybrida)

Přečtěte si také