Výlety

7. června 2022 10:50

Radka Wallerová

Město duchů na Kypru se částečně otevřelo turistům. Čas tu stojí už skoro 50 let

Kyperská Varoša bývala jedním z nejslavnějších míst, kam se jezdilo na dovolenou. Milovaly to tady i celebrity. Všechno skončilo v roce 1974 příchodem tureckých vojsk. Skoro padesát let sem nikdo nesměl. Teď je znovu pár měsíců otevřená pláž, opuštěné hotely a promenády je možné prohlédnout si pěšky či na kole.

Varoša, v originále Varosha, je asi nejslavnějším opuštěným letoviskem, v němž se místo turistů více a více rozpíná příroda. Fotogenické místo, které vábí i jako ruina alespoň ke krátké návštěvě. To však dlouho nebylo možné – teprve poslední dobou probíhají pokusy o oživení místa, s nimiž ale zdaleka ne všichni souhlasí. Proti jsou například představitelé řecké části Kypru, kterým turecká aktivita pochopitelně vadí.

Varosha coby část někdejšího opevněného města Famagusta leží na území nazývaném Severní Kypr. Místo, kde kdysi bydlelo čtyřicet tisíc lidí, převážně kyperských Řeků, kteří se museli vystěhovat, je od rozdělení ostrova v roce 1974 pod kontrolou turecké armády.

Jezdila sem Elizabeth Taylor i Brigitte Bardot

V šedesátých letech dvacátého století se ovšem do Varoši ještě hrnuly davy. Aby je bylo kde ubytovat, bylo postaveno mnoho nových výškových budov a hotelů. Během své největší slávy byla Varoša nejen turistickou destinací číslo jedna na Kypru, ale mezi lety 1970 a 1974 také jednou z nejoblíbenějších turistických destinací na celém světě. Milovaly ji celebrity jako například Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch a Brigitte Bardot.

V roce 2017 Turecko umožnilo civilistům, aby si město prohlédli, zájem je rok od roku větší. Lidé se znovu procházejí po kdysi výstavném bulváru Johna F. Kennedyho, který spojoval přístav  Famagusta s Varošou a vedl souběžně s ikonickou pláží Glossa. Podél této třídy vyrostlo nejvíce známých výškových hotelů, jako byly King George, Asterias, Grecian, Florida a Argo s výhledem na celou zátoku - posledně jmenovaný býval oblíbeným místem Elizabeth Taylorové.

Lidské kroky znovu zní i kdysi hlavní nákupní a zábavní ulicí Leonidas, kde bylo nejvíce barů, restaurací, nočních klubů a také autosalon Toyota. Turci se teď snaží některá místa oživit, krom pláže a některých bister znovu slouží také mešita Bilal Aga, postavená v roce 1821 a zavřená v roce 1974.

Komu ten ostrov patří

Turky znovuotevření území láká i proto, že poblíž břehů jsou velká naleziště ropy a zemního plynu. Ostrov skutečně dlouhá staletí patřil Turecku, ale od roku 1878 ho ovládalo Spojené Království. Když se britská koloniální moc po druhé světové válce rozpadla, začali turečtí Kypřané usilovat o připojení k Turecku, zatímco řečtí politici žádali sjednocení s Řeckem. V návaznosti na rozpoutané nepokoje Británie Kypru v roce 1960 udělila nezávislost.

Sláva Varoši coby turistického letoviska skončila v létě 1974, kdy sem vtrhla turecká vojska v reakci na řecký státní převrat, jehož cílem bylo mimo jiné připojení ostrova k Řecku. Řecká vojenská junta turecký atak neustála a zhroutila se, nicméně Turci pokračovali dál a zabrali skoro polovinu Kypru, kde to té doby žili kyperští Řekové a zároveň zde existovaly turecké enklávy.

Invaze skončila vystěhováváním místních obyvatel a rozdělením ostrova na jižní a severní část. Mezinárodní komunita považuje území Turecké republiky severního Kypru neboli Severní Kypr za území patřící Kyperské republice, které nezákonně okupují turecké oddíly.

Zdroj: https://www.inspirock.com/cyprus/famagusta/ghost-town-varosha-a2136330815;, wikipedie


Přečtěte si také