Michal Viewegh si užívá bydlení ve vile s výhledem na Sázavu. A pochvaluje si dobré sousedy

Život spisovatele Michala Viewegha je s městem Sázava spojený už od dětství. Ze své současné vily dokonce snadno dohlédne na střechu domku, ve kterém během jedněch letních prázdnin napsal svůj slavný bestseller, román s autobiografickými prvky Báječná léta pod psa.

Svou vilu začal Michal Viewegh stavět už před skoro dvaceti lety ve městě, které leží v údolí stejnojmenné řeky, v Sázavě. K městu má velmi hluboký vztah, prožil tu své dětství i rané mládí. „Prožil jsem tu celé dětství. Stěhoval jsem se až v sedmadvaceti na Zbraslav, kde jsem začínal učit,“ řekl během rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Michal Viewegh žil dlouhá léta i v Praze, v krásném secesním domě, který si kdysi postavil spisovatelův pradědeček. V domě si nechal zrekonstruovat byt, ale po rozvodu byl okolnostmi přinucen ho prodat. Stejně mu momentálně více vyhovuje život na Sázavě, protože barové období má už podle svých slov za sebou a jak sám říká: „Nějakou hospůdku tu už máme a taky dobrou cukrárnu a kavárnu Myš Café dole naproti mostu. Tam mají fakt dobré dorty.“ A pochvaluje si i své štěstí na sousedy a dobré lidi v okolí svého domova.

Vila na míru okolní krajině i městu

Podobu své nové vily zvažoval spisovatel před dvaceti lety velmi racionálně. „Věděl jsem, že si chci postavit barák, a tak jsem si kupoval takové ty katalogy Dům a zahrada, v nichž bylo třeba sto firem a fotky jejich staveb,“ popsal Michal Viewegh. „Měl jsem v hledáčku například firmu, od níž má srub i Tomáš Töpfer. Ale nakonec jsem si řekl, že je tam dřeva už moc a že tady do Sázavy se sklo i symbolicky hodí, když je tady sklárna. Můj otec ve sklárně pracoval, takže mi to nadšeně chválil.“

Vnitřním prostorám domu dominuje moderní bílá pec. „Když se v ní zatopí, je během tří hodin teplo v celém baráku,“ zmínil spisovatel. Během návštěvy CNN Prima NEWS nechal Viewegh fotografa nahlédnout i do ložnice, kde má na zdi vystaveny své knihy. Nové knihy pak vznikají v pracovně, ze které je kouzelný výhled do okolí domu. Dříve psal nejraději v odděleném pokoji pro hosty. Ten však poskytl ukrajinské uprchlici Oleně a jejímu synkovi Sašovi. S Olenou dnes tvoří Michal Viewegh šťastný pár.

Vilu si spisovatel nemůže vynachválit i pro božský klid, který mu pro psaní knih poskytuje. „Je dobré, že je tu slepá ulice, takže sem skoro nejezdí auta,“ libuje si. Dům obklopuje také rozlehlá zahrada, lemovaná vzrostlými stromy. I když spisovatel zahradním činnostem moc neholduje a vystačí si s pravidelným sekáním trávníku, poskytuje zahrada svým obyvatelům četná půvabná zákoutí, například i jezírko, kde původně vykvétaly i lekníny.

Zdroj: cnn.iprima.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také