Bydlení slavných

6. května 2024 12:23

redakce Prima Living

Miroslav Macek byl vášnivým zahradníkem. Se svou unikátní zahradou i rozmlouval

Miroslav Macek, bývalý místopředseda ODS a federální vlády, zemřel ve středu 1. května ve věku 79 let. V posledních letech se považoval za zahradníka na plný úvazek. Byl pyšný na svou rozlehlou, pečlivě promyšlenou a s láskou udržovanou keltskou zahradu, kterou vybudoval u svého rodného domu v Zábřehu na Moravě.

V posledním rozhovoru, který zesnulý Miroslav Macek poskytl časopisu TO, hovořil i o své milované zahradě a jak se k zahradničení dostal.

NENECHTE SI UJÍT: Anife Vyskočilová má nejkrásnější chatu v Suchdole. Zrekonstruovala ji sama

Místo dovolené vyráběl sirupy

Už otec Miroslava Macka zahradu miloval a pěstoval velké množství zeleniny a ovoce. Takřka dva a půl tisíce metrů čtverečních pozemek, trávníky, 45 metrů skalky, k tomu zeleninová a ovocná zahrada, šestasedmdesát keřů černého a červeného rybízu, ohromné kvantum třešní, hrušek a jabloní, višní, rynglí a tak dále.

„Byly doby, kdy jsem si musel vzít měsíc dovolenou, abych mohl vyrábět sirupy a kompoty, nakládat a zavařovat zeleninu. Sklízeli jsme až 17 metráků jablek, hrušek, 80 kilo angreštu... Vždycky jsem si říkal, že až bude zahrada moje, zařídím si vše jinak. Plánoval jsem si okrasnou zahradu, která bude pouze pro potěchu oka a duše. Předpokládal jsem, že ta mi dá méně práce,“ přiznal Miroslav Macek v rozhovoru.

Zahradu si navrhl sám

Návrh okrasné zahrady si namaloval sám. Zahrada shora vypadá jako had s červeným bukem v jejím středu. Kolem jeho větví je jen úzký průchod do druhé poloviny zahrady. „A protože tady žijeme trvale, tak jsem zahradu dělal tak, že když sedáváme večer na zahradě nebo na terase, aby byl mezi stromy průhled. A v něm se nám celé léto promítá na noční obloze Velký vůz.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Josef Dvořák ukázal svou chalupu v Českém ráji. Na přestavbě se s manželkou nadřeli

Originály z Himálaje

Návrh zahrady je z pera Miroslava Macka, ale k samotnému vybudování si na pomoc pozval zahradnickou firmu. „Dva roky mi sháněli kultivary. Měl jsem obrovské štěstí, že tady byl zahradník, který byl takový nadšenec, že třeba jezdil i do Himálaje a různě po světě pro řízky, větvičky a rouboval to na stávající podnože,“ vysvětlil Macek a dodal: „K nám se hodně vozí rostliny z Holandska na podnožích, které tady nevydrží, takže lidé třeba keř zasadí a po dvou letech jim uschne. Kdežto já tady mám originály z Himálaje, nádherné a kuriózní věci, které mi narouboval onen zahradník.“

I okrasná zahrada je fuška

Vysněná okrasná zahrada sice Miroslavu Mackovi přinášela klid v duši, ale i s ní byla hromada práce. „Jakmile vypukne jaro, jsem dvanáct hodin na zahradě, deset hodin pracuji jen na průklestech,“ přiznal se.

Hrdý byl hlavně na svou obří vistárii. „Na jaře nádherně kvete a přes léto funguje jako klimatizace, jenže každý rok na ní vyrostou šest metrů dlouhé větve. Což znamená, že se musí šestkrát ročně stříhat. Je to pro mě jarní test výkonnosti. Stojím nahoře v těch dvanácti metrech s nůžkami a je to lepší než jakékoli fitcentrum,“ řekl M. Macek.

PŘEČTĚTE SI: Proč mít doma květiny: Jsou krásné, čistí vzduch a můžeme s nimi i mluvit

Se zahradou si povídal

Na tom, že lidé hovoří s rostlinami, není nic neobvyklého. A  i Miroslav Macek přiznal, že si se svou zahradou občas povídal.

„Ano, se zahradou mluvím. Když potřebuji udělat nějaký větší průřez, tak se jí omlouvám, že to prostě musí být. Většina rostlin si dá říct. Ale někdy mi prostě řekne, že takhle tedy ne. Dává mi najevo, že to nepůjde.“

Na bylinky změnil názor

Miroslav Macek měl rád spoustu rostlin, jen bylinky se mu donedávna nelíbily, považoval je za otravný plevel. Názor na ně mu změnily až výborné saláty, které se z nich dají dělat.

„Pampelišky, kopřivy, na co si vzpomenete, a to jíme od jara do podzimu. Teď tady máme zhruba sto dvacet metrů čtverečních medvědího česneku,“ svěřil se Miroslav Macek.

Zdroje: denik.to, blesk.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také