Jak na to

14. října 2023 06:06

Lenka Valjentová

Na podzim si můžete přivydělat sběrem žaludů a bukvic. Kolik za ně ve výkupu dostanete?

V říjnu začíná sezona sběru a výkupu plodů buku a dubů. Přivydělat si můžete okolo 300 Kč za kilogram bukvic a v průměru 30 Kč za stejné množství žaludů. Aktuální výkupní ceny jsou ovlivněny především kvalitou plodů. Jak na to?

Specializované výkupny těchto plodů jsou na mnoha místech Česka, a tak si můžete vybrat buď nejbližší, nebo finančně nejzajímavější či tu, kde výkupy probíhají formou svozu a přijedou si pro ně až k vám. Kontakty najdete na internetu (například vykup-bukvic.webnode.czbylinyfrohlich.wz.cz,   llpkv.cz) nebo se poptejte ve svém okolí.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Máte přebytek vlašských ořechů? Můžete je zpeněžit! Nabídněte je ve výkupu nebo v pekárně

Nejdřív informace, pak sběr

Abyste nebyli ve výkupu odmítnuti, nejprve se na jejich webu nebo telefonicky ujistěte, že má smysl žaludy či bukvice sbírat na prodej. Sice se běžně vykupují, ale po naplnění kapacit musí zkrátka s výkupem ze dne na den skončit. Teprve po odsouhlasení a zjištění všech podmínek výkupu se vydejte na sběr. Ověřte si taky výkupní cenu, která se může aktuálně měnit.

Sběr žaludů a bukvic

Nejdříve opadávají plody suché, poškozené hmyzem nebo hluché. Teprve pak plody zdravé a plné. Žaludy i bukvice se sbírají ručně ze země.

Vzhledem k vysokému obsahu vody je třeba jak žaludy, tak bukvice dát do chladnější místnosti, rozprostřít na podložku v nízké vrstvě a přehazovat je, aby se nezapařily a nezačaly pesnivět. Je potřeba je předat k uskladnění a dalšímu zpracování co nejdříve po sběru.

Výkup žaludů

Žaludy se vykupují pouze podlouhlé, hnědé, bez dírek a čepiček, minimálně 2 cm dlouhé, suché, nenaklíčené a nepoškozené, červivé a plesnivé vám ve výkupu nevezmou. Musí být bez jakýchkoli příměsí a nečistot.

Za zdravé a pěkné žaludy z dubu zimního (Quercus petrae) můžete dostat až 45 Kč za kg, z dubu letního (Quercus robur) okolo 25 Kč.

  • Jak poznáte plody dubu zimního, když všechny vypadají stejně? Dub letní má čepičku žaludu na delší stopce, podobně jako plod třešně. Dub zimní má čepičky přisedlé k větvičce. V případě nejistoty žaludy skladujte odděleně, sesypat se dají kdykoliv. Někde je nerozlišují.

Výkup bukvic

Bukvice, plody buku lesního (Fagus sylvatica) jsou hodně ceněné, mohou se používat pro krmení zvěře, ale zejména jako semena pro pěstování nových sazenic v lesních školkách. Můžete za ně dostat až 350 Kč za kilogram. Nasbírat se přitom dají skutečně v hojném množství, pod jedním stromem jde v dobrý rok nasbírat až 50 kilogramů bukvic. Bukvice se vykupují čisté a zdravé.

MOHLO BY VÁS TAKY ZAJÍMAT: Sbírejte kaštany! Přestanou vás bolet záda i klouby a nebudete mít kašel či rýmu

Výkup kaštanů

V říjnu se ještě vykupují kaštany, plody jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum). Cena zdravých a nepoškozených kaštanů je zhruba 5 Kč/kg.

Zdroje: skudlime.cz, vykup-bukvic.webnode.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také