Žaludová káva: Bezkofeinovou alternativu zrnkové kávy si zamilujete

Alternativy zrnkové kávy jsou stále modernější nejen mezi lidmi se srdečními problémy a vysokým krevním tlakem. A když si nasbíráme žaludy, můžeme si připravit domácí žaludovou kávu neboli žaludovku.

„Pokud hledáte nějaký nenávykový povzbuzující nápoj, mohu doporučit především zelený čaj s vysokým množstvím vitaminu C a dalšími hodnotnými látkami, kofein nalezneme v čaji zvaném maté (cesmína paraguajská). Tento posilující nápoj je oblíbený především v Jižní Americe, kde se stejně jako v našich čajovnách podává v typických vydlabaných tykvích.

Výtečnou čajovinou bez kofeinu i podobného teinu je kůra z jihoafrického keře čajovníkovce kapského, známého jako rooibos. Krátce povařený odvar obsahuje mnoho užitečných prvků a minerálů: hořčík, mangan, vápník, draslík, železo a další.

Žaludová káva zvaná žaludovka

„Chcete-li však tuzemskou přírodní alternativu zrnkové kávy, potom na prvním místě radím vyzkoušet povzbuzující a posilující žaludovku z pražených žaludů. Žaludová káva neboli žaludovka je posilující bezkofeinový nápoj, který se dělá z pražených žaludů, plodů dubu letního či dubu zimního. Žaludovou kávu si můžeme koupit, ale velice snadno se dá připravit doma," uvádí bylinkář. Základní věc, kterou musíme udělat, je, že si žaludy musíme na podzim nasbírat, nasušit, upražit a umlít.

Inspirujte se: Zapomenutá lesní pochoutka: Opražené bukvice nahradí mandle i kávu

Pražení žaludů a příprava kávy

  • Nasbírané žaludy (na zkoušku stačí asi čtvrt kila) necháme asi týden při pokojové teplotě zaschnout, aby se jádro snadněji oddělilo od skořápky. Poškozené, červavé a načernalé žaludy vyhodíme.

  • Potom žaludy špičatým nožem vyloupeme a odstraníme slupku (pokud to nejde, uděláme to až po upražení).

  • Připravené žaludy přelijeme vroucí vodou a necháme vychladnout. Následně slijeme a opakujeme ještě jednou nebo dvakrát. Necháme důkladně oschnout. Můžeme je nasekat.

  • Žaludy pražíme na pánvi nebo v troubě při teplotě 220 °C přibližně 40 minut. Stále promícháváme, aby se opražily stejnoměrně. Čím déle je pražíme, tím budou tmavší a chuť nápoje bude výraznější, tak trochu oříšková. Opražené žaludy by měly mít tmavě hnědou čokoládovou barvu. Vychladlé žaludy umeleme jako zrnkovou kávu.

  • Kdo má rád ochucenou kávu, může při mletí přidat k praženým žaludům trochu exotického koření: hřebíček, skořici, badyán, muškát, kardamom apod.

  • Žaludovou kávu skladujeme v dobře uzavřené nádobě.

Domácí žaludovka

Ingredience

  • 2 lžičky mletých pražených žaludů (podle chuti)

  • 250 ml vroucí vody

Postup

Žaludy zalijeme vodou, necháme 2 až10 minut vyluhovat. Čím déle kávu necháme vyluhovat, tím bude hořčejší a tmavší. Scedíme. Žaludovou kávovinu můžeme použít opakovaně, pak je lepší ji 2–3 minuty povařit. Pro zlepšení chuti můžeme přidat mléko, osladit cukrem (i skořicovým nebo vanilkovým), medem nebo sirupem.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cmfnw.cz


Přečtěte si také