Žaludová káva zvaná žaludovka je bezkofeinová náhražka zrnkové kávy
Žaludovka je bezkofeinová náhražka zrnkové kávy. Nasbírejte žaludy a udělejte si ji doma Zdroj: iStock
Náhražky zrnkové kávy jsou stále modernější nejen mezi lidmi se srdečními problémy a vysokým krevním tlakem, ale i vyznavači zdravé stravy. A když si teď na podzim nasbíráme žaludy, můžeme si domácí žaludovou kávu neboli žaludovku připravit.
„Pokud hledáte nějaký nenávykový povzbuzující nápoj, mohu doporučit především zelený čaj s vysokým množstvím vitaminu C a dalšími hodnotnými látkami, kofein nalezneme v čaji zvaném maté (cesmína paraguajská). Tento posilující nápoj je oblíbený především v Jižní Americe, kde se stejně jako v našich čajovnách podává v typických vydlabaných tykvích.
Výtečnou čajovinou bez kofeinu i podobného teinu je kůra z jihoafrického keře čajovníkovce kapského, známého jako rooibos. Krátce povařený odvar obsahuje mnoho užitečných prvků a minerálů: hořčík, mangan, vápník, draslík, železo a další.
Žaludová káva zvaná žaludovka
„Chcete-li však tuzemskou přírodní náhražku zrnkové kávy, potom na prvním místě radím vyzkoušet povzbuzující a posilující žaludovku z pražených žaludů. Žaludová káva neboli žaludovka je posilující bezkofeinový nápoj, který se dělá z pražených žaludů, plodů dubu letního či dubu zimního. Žaludovou kávu si můžeme koupit, ale velice snadno se dá připravit doma," uvádí bylinkář.
Nasbírané žaludy (na zkoušku stačí asi čtvrt kila) necháme asi týden při pokojové teplotě zaschnout, aby se jádro snadněji oddělilo od skořápky. Zdroj: Pixabay
Pražení žaludů a příprava kávy
- Nasbírané žaludy (na zkoušku stačí asi čtvrt kila) necháme asi týden při pokojové teplotě zaschnout, aby se jádro snadněji oddělilo od skořápky. Poškozené, červavé a načernalé žaludy vyhodíme.
- Potom žaludy špičatým nožem vyloupeme a odstraníme slupku (pokud to nejde, uděláme to až po upražení).
- Připravené žaludy přelijeme vroucí vodou a necháme vychladnout. Následně slijeme a opakujeme ještě jednou nebo dvakrát. Necháme důkladně oschnout. Můžeme je nasekat.
- Žaludy pražíme na pánvi nebo v troubě při teplotě 220 °C přibližně 40 minut. Stále promícháváme, aby se opražily stejnoměrně. Čím déle je pražíme, tím budou tmavší a chuť nápoje bude výraznější, tak trochu oříšková. Opražené žaludy by měly mít tmavě hnědou čokoládovou barvu. Vychladlé žaludy umeleme jako zrnkovou kávu.
- Kdo má rád ochucenou kávu, může při mletí přidat k praženým žaludům trochu exotického koření: hřebíček, skořici, badyán, muškát, kardamom apod.
- Žaludovou kávu skladujeme v dobře uzavřené nádobě.
Kdo má rád ochucenou kávu, může při mletí přidat k praženým žaludům trochu exotického koření: hřebíček, skořici, badyán, muškát, kardamom apod. Zdroj: iStock
Domácí žaludovka
Ingredience
- 2 lžičky mletých pražených žaludů (podle chuti)
- 250 ml vroucí vody
Postup
Žaludy zalijeme vodou, necháme 2 až10 minut vyluhovat. Čím déle kávu necháme vyluhovat, tím bude hořčejší a tmavší. Scedíme. Žaludovou kávovinu můžeme použít opakovaně, pak je lepší ji 2–3 minuty povařit. Pro zlepšení chuti můžeme přidat mléko, osladit cukrem (i skořicovým nebo vanilkovým), medem nebo sirupem.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cmfnw.cz