Narcis bílý milovaly už naše babičky. Nejvoňavější ze všech narcisů kvete až dva týdny

Nadčasově elegantní květy narcisu bílého či poetického příjemně sladce kořeněně voní a kvetou nejpozději ze všech narcisů. Vyniknou na zahradě i v nádobách, jsou báječnou květinou do vázy. Pěstování je docela snadné a zvládne to i úplný začátečník, pokud ví, že musí cibule narcisů vysadit na podzim, aby se na jaře mohl radovat z květů.

Narcis bílý či poetický (Narcissus poeticus) je na jaře kvetoucí cibulovina pocházející z jihozápadní Evropy. Narcis bílý je 20–50 cm vysoký a kvete přibližně o měsíc později než jiné narcisy, tedy nejčastěji v květnu. Jedna rostlina má pět dlouhých úzkých trávově zelených listů. Každý stonek má jen jeden květ velký zhruba 6 cm, který kvete až dva týdny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dejte se do pěstování plnokvětých narcisů! Na jaře rozzáří zahradu nevšedními květy

Nepřehlédnutelné květy narcisu poetického mají výrazný plochý žlutooranžový střed s většinou tmavě červeným zkadeřeným okrajem a zeleným okem v třpytivě bílých, dozadu zahnutých okvětních lístcích, které se na okrajích zakřivují. Květy mají intenzivní, ale velmi příjemnou sladce kořeněnou vůni.

Narcisy ve váze

Půvabné květy narcisu bílého jsou ideální jako příjemně vonící řezaná květina do vázy.

  • Narcisy stříháme tehdy, když mají dobře vyvinutá poupata a prasklý zelený toulec, který poupata chrání.
  • Při manipulaci s řezanými narcisy musíme dávat pozor na slizovitou tekutinu, která vytéká ze stonků. Tato slizovitá tekutina způsobuje vadnutí květů jiných druhů květin ve váze, citlivějším lidem může doknce přivodit podráždění pokožky.
  • Narcisy vždycky necháváme vypustit co nejvíce slizovité tekutiny. Postavíme je na zhruba 24 hodin samotné do nádoby s  8–10 cm vody. Sliz se ze stonků aspoň částečně vyplaví. Pak už konce stonků nezkracujeme.
  • Takto ošetřené narcisy dáváme do vázy samostatně, ale můžeme je zkusit kombinovat s tulipány, šeříky či pomněnkami nebo modřenci. Jako zeleň můžeme s úspěchem využít např. rašící větvičky břízy, vrbové větvičky s kočičkami nebo stálezelený buxus.

Kam se narcis bílý hodí

Oblíbený narcis bílý je vhodný i pro začínající zahrádkáře, pěstuje se snadno. Hodí se do trvalkových záhonů jako lem, vynikne ve skupinách samostatně i v kombinaci s ostatními jarními cibulovinami, vhodný je taky do velkých květináčů a nádob.

PŘEČTĚTE SI: Tulipánům či mečíkům běžně říkáme cibuloviny, ale není to přesné. Návod, jak se v nich vyznat

Jak bílé narcisy pěstovat

  • Půdu potřebují narcisy středně těžkou, výživnou a dobře propustnou. Příliš těžkou půdu je možné zlehčit pískem, který zlepší propustnost půdy. Nejlépe prospívá ve středně vlhkých, dobře odvodněných půdách.
  • Narcisům vybíráme plně osluněná nebo jen lehce zastíněná místa.
  • Cibule bílých narcisů vysazujeme od září do listopadu, než začne mrznout. Nejvhodnější doba je, když teplota klesne pod 10 °C.
  • Z vybraného místa odstraníme plevel a kamínky a pak do půdy zapracujeme dobře rozležený kompost.
  • Vysazujeme je poměrně hluboko, zhruba 15 cm, záleží na velikosti cibule. Hloubka výsadby by měla být 2-3 x větší než velikost cibule.
  • Vykopeme buď jednu jamku pro skupinu cibulovin, nebo vytvoříme samostatné jamky pro zasazení jednotlivých cibulek.
  • Nejlépe vyniknou ve skupinách, proto se doporučuje vysadit nejméně 6 cibulí na vzdálenost 7,5 až 10 cm od sebe.
  • Před výsadbou půdu zkypříme. Cibulky vložíme jemně do hlíny špičkou nahoru. Dáváme pozor, abychom na cibulku nezatlačili příliš silně, protože by mohlo dojít k jejímu poškození.
  • Cibulky zakryjeme hlínou vykopanou z jamky. Pokud je zemina příliš suchá, vysazené cibulky zalijeme. Následné přílišné zalévání není vhodné. Stačí jednou za čas vydatnější zálivka.
  • Narcisy dobře odolávají chladu, ale přesto je vhodné zakrývat je na zimu slámou, listím, chvojím či rašelinou. Tuto ochranu musíme před jarním kvetením včas odstranit.
  • Narcisy je vhodné jednou za zhruba pět let přesadit. Cibule vyndáme, když rostlinám zežloutnou listy, a uložíme je na suchém tmavém místě. Na podzim je opět zasadíme.

Co s narcisy po odkvětu

  • Na jaře po odkvětu odstraníme horní část květního stonku, aby se zabránilo tvorbě semen a tím oslabení cibule. Listy odstraníme, až když zhnědnou a uschnou, nikdy ne dřív. Odstranění listů příliš brzy ohrozí zdraví cibulek a vede k menším květům.

Nejznámější kultivary/variety

  • Narcissus poeticus var. Recurvus zdobil zahrádky našich babiček. Je vysoký 30 až 40 cm. Má čistě bílé okvětní plátky, střed je zelenožlutý s červeným lemováním, květy jsou široké zhruba 6 cm. Vykvétá jako jeden z posledních narcisů. Příjemně sladce voní.

  • Narcissus poeticus Actaea má květy velké, až 8 cm široké. Sněhově bílé lesklé okvětní lístky mají mělký zkadeřený sytě žlutý střed tmavě oranžovočerveně lemovaný se zeleným okem. Květy velice intenzivně voní. Rostlina dosahuje výšky až 45 cm.

Zdroje: cs.wikipedia.orggardeningknowhow.com, kvetinovecibulky.info, naturekingdoms.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také