Největší chyby při pěstování cuket. Dopřejte jim slunce, vodu a prostor

Cukety jsou považované za nenáročné rostliny, které zvládne s přehledem vypěstovat i úplný zahradní začátečník. To je sice pravda, ale i tak je potřeba dodržet pár pravidel, abychom se dočkali co největší úrody.

Oblíbené cukety náleží do kategorie zeleniny doporučované k pěstování i pro absolutní začátečníky. Jen málokomu se stane, že nevypěstuje ani jeden plod. Na druhou stranu je důležité dodržet několik pěstitelských pravidel, která nám pomohou k velké úrodě cuket. Které to jsou?

Dopřejte cuketě prostor

Pokud vyséváte semena cukety rovnou na záhon, vložte sice do každé jamky 2–3 semena, ale po jejich vyrašení na povrch půdy se neváhejte slabších rostlinek zbavit a nechte vždy jen jednu rostlinu. Dopřejte jí také minimální životní prostor asi 100 x 100 cm. Cukety vytvářejí mohutné rostliny.

Zálivka ke kořenům

Především krátce po výsadbě sazenic rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku přímo ke kořenům. Pokud možno, cukety nikdy nezalévejte hadicí, abyste předešli popálení listů od slunečních paprsků, a také plísni.

Zalévejte občas, ale vydatně

Později už má cuketa dostatečně dlouhé kořeny, aby dosáhla na spodní vodu, ale i tak jí pravidelná zálivka prospěje. Cuketu zalévejte raději méně často a vydatně než každodenně a málo, což ostatně platí pro celou zahradu, okrasnou i zeleninovou.

Pěstujte na kompostu

Cukety můžete pěstovat přímo na kompostu, kde se jim bude skvěle dařit, protože cukety jsou velmi náročné na živiny. Pokud je pěstujete na záhonech, pak vyžadují pravidelné přihnojování, asi jednou za 2–3 týdny. Použít můžete kopřivovou jíchu. Hnojte pravidelně, ale pozor na vysoké dávky hnojiva. Přehnojené rostliny vytvářejí zbytečně velké množství samčích květů.

Včas sklízejte plody

Cukety sklízejte, jakmile plody dosáhnou délky 20–25 cm. V tu chvíli jsou nejchutnější a mají měkkou slupku. Jakmile přerostou, budou plné tvrdých semen a slupku budete muset pracně okrajovat. Včasná sklizeň je důležitá i pro další násadu plodů. Jakmile se rostlina vysiluje dozráváním plodu, nenasazuje plody nové.

Plody opatrně odlamujte

Mladé plody se také snadno sklízejí, stačí je jen jednoduše odlomit. Můžete však také použít ostrý nožík, ale vždy dokonale čistý.

Poškozené listy musí pryč

Listy suché, zažloutlé, mechanicky poškozené, nebo pokud se na nich objevují první známky plísně, musí okamžitě pryč. Odřízněte je ostrým a čistým nožíkem nebo odstřihněte zahradnickými nůžkami.

Odstraňte přebytečné listy

Někdy se stane, že cuketa vytváří velké množství obřích listů, květy pak jsou pod nimi příliš schované a opylující hmyz se k nim špatně dostává. Proto pár největších listů odřízněte.

Odstraňujte zahnívající plody

Mladé cukety se někdy sice začnou vyvíjet, ale velmi brzy dojde k jejich zahnívání od špičky plodu. Může to být nedostatečným opylením květu. Takové neperspektivní plody včas odstraňujte, aby rostlina věnovala své síly raději zdravým plodům.

Chraňte cukety před slimáky

Drsné listy a stonky listů slimáky většinou odradí, ale plody, které se povalují po zemi jim bohužel chutnají. Proto kolem cuket nasypejte rozdrcené vaječné skořápky, přes které se slimáci k plodům nedostanou.

Zdroj: Sazenička.cz; ireceptar.cz; nkz.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také