Zahrada

3. června 2022 07:00

Simona Sedláčková

Zaléváte zahradu denně? Možná je to chyba. Raději méně často, ale důkladně

Asi se všichni shodneme, bez vody to nejde. Vypěstovat krásné květiny a sklidit pěknou úrodu zeleniny bez kapky vody zatím skutečně nikdo nedokáže. Na druhou stranu je čím dál důležitější s vodou šetřit. Jak zalévat, abychom vodou neplýtvali, a přesto se naší zahradě dařilo? S rozumem!

Možná jste až dosud každý den k večeru vybíhali do zahrady s konví, abyste záhony s květinami a zeleninou aspoň trochu pocákali vodou. Tohle je však ten nejhorší a nejméně efektivní způsob, jak zahradu zalévat.

Jak zalévat záhony

Každá rostlina má přirozeně úplně jiné nároky na množství vody, ale pokud budeme počítat s běžně pěstovaným sortimentem, pak zálivku nemusíte řešit každý den, ale raději méně často a důkladně. Výjimku tvoří samozřejmě na vláhu náročné rostliny, jako jsou například okurky nebo rostliny pěstované ve skleníku či v přenosných nádobách.

Při zalévání je důležité, aby voda nestékala jenom po ztvrdlém povrchu záhonu, ale aby se dostala do hloubky nejméně 20–25 cm pod povrch. Proto je důležité, zatvrdlou povrchovou krustu pravidelně rozrušovat okopáváním a po okopání půdu zakrýt vhodným mulčem. Kolem stromů, keřů a větších trvalek nebo zeleniny rozložte čerstvě posekanou trávu či slámu.

Zalévejte klidně i v dešti, nikdy však za slunce

Nejefektivnější zálivka pro zahradu je zálivka ranní. Po ránu je ve vzduchu nejvíce vzdušné vlhkosti, a proto se voda méně odpařuje a více vsakuje do půdy. Pokud budete v horkých dnech zalévat záhony večer, voda se bude z vyhřáté půdy rychleji odpařovat, a dokonce tak můžete nechtěně podpořit růst plísní.

A vídáte občas některé zahrádkáře, jak stojí na zahradě s hadicí, v pláštěnce a zalévají zahradu, i když zrovna mírně prší? V žádném případě to nejsou blázni. Naopak. Šetří vodou! V tu chvíli se totiž veškerá voda vsákne do půdy a žádná se neodpaří do vzduchu, protože vzdušná vlhkost je v tu chvíli stoprocentní. Samozřejmě tu nemluvíme o dlouhotrvajícím lijáku, ale o letním deštíku, který by sám o sobě záhony nezalil do dostatečné hloubky.

Na druhou nikdy nezalévejte zahradu ve chvíli, kdy na záhony svítí sluneční paprsky. Kapky vody by v ten moment fungovaly na listech jako lupa, a došlo by k popálení listů.

Pořiďte si kvalitní hadici s výpletem

Prvním předpokladem ke snadnému a efektivnímu zalévání zahrady je kvalitní hadice, pokud tedy nechcete běhat s konvemi plnými vody v rukách. Trh nabízí velké množství výrobků, které sice mohou vypadat na první pohled stejně, kvalitou se však budou diametrálně lišit. Vždy je lepší volit hadici s větší tloušťkou stěny. Na levných hadicích, u kterých se kromě jiného šetří i na materiálu, totiž nedrží ani ty nejkvalitnější rychlospojky. Protože hadice nemá dostatečně silnou stěnu a pod tlakem vody se vysmekne. Dobrá hadice by měla mít výplet. Díky němu se redukuje tvorba smyček, hadice lépe drží tlak a nepraská, výplet je zárukou tvarové stálosti. Při nákupu se nedejte zmýlit, opletení totiž bývá často pouze natisknuté. Nejlepší kontrolou je prohlédnout si řez na konci hadice. Zde by pletivo jako jedna z vrstev mělo být patrné.

Jiná je také hadice na ruční kropení menší plochy, jiné vlastnosti musí mít hadice, se kterou se bude stříkat větší zahrada. Hadice, která bude napojena na zavlažovací zařízení, bude mít zase zcela určitě větší nároky na průtok vody. Hadicí 1/2" proteče za hodinu přibližně 1 200 až 1 400 litrů vody. Zatímco na kropení záhonku jahod tak postačí 1/2" hadice, zalití celé zeleninové zahrady by s touto hadicí trvalo velmi dlouho. V takovém případě je proto třeba zvolit 3/4" hadici, jejíž průtok je mnohem větší a úspora času je znát.

Zdroj: https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-zalevat-zahradu-spravne-a-efektivne-25522.html; https://www.bocr.cz/blog/jak-na-spravne-zalevani-zahrady.html


Přečtěte si také