Norská lesní kočka: Přátelský obřík, ale také nadšený lovec a velký jedlík

Na první pohled vypadá jako divoký rys nebo mainská mývalí kočka. Norská lesní kočka je však méně známé kočičí plemeno, které se vyznačuje trochu majetnickými vztahy ke své rodině a loveckou náturou.

Svým zjevem a velikostí připomíná norská lesní kočka v posledních letech hodně oblíbenou mainskou mývalí kočku. Obě patří do kategorie přátelských a inteligentních kočičích obrů, i když mainská bývá ještě o něco větší než norská. Norská lesní kočka je zase přece jen o dost více akční a méně mazlivá, i když své majitele, v případě koček spíše pečovatele, velmi miluje.

Norská lesní kočka

Jedná se o staré plemeno kočky domácí, u kterého není tak úplně jasné, odkud pochází. Některé prameny praví, že z Turecka, jiné že ze Španělska. Ale už kolem roku 1000 našeho letopočtu se společně s Vikingy dostala tato kočka do Norska, kde se výborně přizpůsobila klimatu.

Cílené šlechtění započalo až ve 30. letech 20. století a už jako norská lesní kočka se plemeno rozšířilo mezi chovateli celého světa. Největší základnu mají chovatelé norské lesní kočky stále v Norsku, ale také v USA nebo ve Velké Británii. V 50. letech toto plemeno označil norský král Olaf V. za oficiální národní kočku.

Popis plemene

Jedná se o dlouhověké plemeno, které se dožívá 15–20 let s robustním tělem na dlouhých nohách. Norská lesní kočka váží mezi 4–9 kg, patří tedy mezi obří kočičí plemena. Má polodlouhou až dlouhou srst a velmi huňatý ocas. Vyskytuje se v bílé, čokoládové, modré, červené, krémové, lila či v jantarové barvě. Srst může být jednobarevná, dvoubarevná i vícebarevná. Zajímavostí norské lesní kočky jsou výrazné štětinky na ušních boltcích.

Povaha plemene

Norská lesní kočka je velmi hravá a aktivní kočka, která v sobě nezapře svůj divoký původ. Je to také skvělý lovec, proto se nedoporučuje chovat s ní v jedné domácnosti malé hlodavce, ale ani rybičky, které dokáže mistrně vylovit z akvária.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o žádného gaučového povaleče, je důležité, aby měla norská lesní kočka možnost pohybu venku, samozřejmě s přístupem do domu. Musíte však počítat s tím, že vám bude váš mazlíček nosit ze svých četných loveckých výprav drobné „dárečky“.

Norská lesní kočka nemá ráda chování v náruči, ale ráda se k vám přitulí, pokud bude mít zrovna náladu. Je to mazlíček přítulný ale samostatný. Nebude vyžadovat vaši stálou pozornost. Na druhou stranu jsou to kočky vhodné k dětem, se kterými se dokážou přátelit mnohem lépe než s ostatními kočkami.

Zdraví plemene

Všeobecně se jedná o plemeno se zdravým základem, jen občas se u něj vyskytují srdeční vady (HCM) a mívá sklony k obezitě, proto je pro něj důležitá vyvážená strava a dostatečný pohyb.

Stálý pobyt v přetopeném bytě také příliš nesvědčí jeho srsti, která je velmi hustá a má sklony k velkému línání.

Zdroj: https://www.yourcat.co.uk/types-of-cats/norwegian-forest-cat-breed-information/; https://hobbio.cz/norska-lesni-kocka/

Sdílejte článek
Štítky kočka plemeno Norsko mainská mývalí kočka lovec povaha Olaf V. norská lesní Norská lesní kočka

Přečtěte si také