Pamlsky pro kočky: Zbytečné rozmazlování, nebo odměna, kterou si kočky zaslouží?

Kočičí pamlsky bývaly dříve vnímané jako nezdravé mlsání a zbytečné rozmazlování, dnes se stávají docela běžnou součástí kočičí stravy. Různé tyčinky, snacky či polštářky slouží jako odměna za vzorné kočičí chování, zdolání nové dovednosti, ke společným hrám, ale i jako obměna každodenního krmiva a některé i jako doplňky stravy. Ovšem nejčastěji svou kočku stejně odměníme jednoduše proto, že ji máme rádi. Prozradíme, kdy a jak dát kočce pamlsek a jaký vybrat.

Každý chovatel kočky by měl mít vedle granulí a kapsiček pro svého kočičího mazlíčka stále připravený i nějaký pamlsek. Na trhu jich jsou desítky druhů, obvykle v podobě nejrůznějších tyčinek, snacků, polštářků, kostiček apod.

„V obecném povědomí je stále zažitý názor, že pamlsek je pro domácího mazlíčka něco nezdravého, podobně jako to vnímáme u dětí. U koček je to jinak. Skutečně kvalitní pochoutka je naopak pro kočku přínosná. V některých najdeme kromě lákavých masových vůní a příchutí i vysoký podíl čerstvého masa a živočišných bílkovin, tedy přesně to, co má moderní a zdravá kočičí strava obsahovat,“  říká odborník na krmiva pro kočky Jan Anders.

Kdy dát kočce pamlsek

Kdy zařadit pamlsek do kočičího jídelníčku, toť otázka. Odpověď ale možná může být snazší, než bychom si mysleli.

Kočičí stravování a stravovací režim je výrazně jiný než ten lidský. Zatímco pokud chceme mlsat my, je vhodné tak činit spíše ráno a dopoledne, kočky to mají jinak. Ať už je krmíme pouze suchou stravou, nebo granule kombinujeme s kapsičkami, existují v krmení a servírování určité zásady. Zatímco přístup ke granulím a vodě má mít kočka po celý den nepřetržitě, kapsičky dáváme jen jednou až dvakrát denně podle režimu kočky," uvádí odborník.

Kdy je nejvhodnější doba na kočičí pamlsek? Prakticky kdykoli. Pokud chceme kočku potěšit dobrůtkou hned ráno po probuzení není to problém, stejně jako jím zakončit den nebo jej nabízet odpoledne či v poledne. Dodržet je ale třeba základní pravidlo, a to je nikdy nepřekračovat dávkování – jeden za den!

Jak kočičí dobrotu vybrat

Teď správně vybrat, aby byl pamlsek pro kočku a její zdraví a vitalitu přínosem. „Vycházet bychom měli z toho, že kočka je od přírody šelma, tedy, že ke svému životu potřebuje maso. Vhodný a prospěšný kočičí pamlsek je tedy takový, který obsahuje co nejvyšší podíl masa, zejména toho čerstvého, a vysoký podíl živočišného proteinu, ideálně 90 % a více. Dívat bychom se měli i po receptuře. Aby byl pamlsek pro kočičí kondici přínosem, měl by obsahovat i další zdraví prospěšné ingredience, například tzv. super potraviny, které jsou bohaté na přírodní antioxidanty, podporující zdraví a vitalitu.“ vysvětluje Jan Anders.

Pamlsek jako odměna pro kočku

Důvodů, proč pamlskem odměnit svého přítulného kočičího parťáka, existuje celá řada. Optimální je kočce podávat pamlsky za odměnu. Může to být vzorné chování, že vydržela v bytě sama, zatímco my jsme byli v práci, zvládnutí nové dovednosti. Ovšem nejčastěji svou kočku stejně odměníme jednoduše proto, že ji máme rádi.

Společné hry a učení

Kočičí pamlsky můžeme skvěle využít  ke společné hře, učení a rozvíjení kočičího zkoumání a intelektu. Zapojit je můžeme do celé řady her tak, že ve finále si kočka svůj pamlsek uloví. Postupovat se dá úplně jednoduše, kdy například kočce dáme pamlsky postupně třeba na schůdky škrabadla nebo na nejvíce vyvýšené místo na škrabadle. Stejně tak snack můžeme připevnit na škádlítka, například vedle pírek či kůžiček.

Připravit jim můžeme taky zajímavou hru. Stačí vzít několik papírových kelímků nebo krabiček a pod námi vybrané umístit pochoutku. A pak už jen čekat, zda kočička najde ty správné a bude s k nim umět dostat. Pamlsek si tak kočka může skutečně ulovit, navíc u toho zažijeme nejen spoustu legrace, ale podpoříme i rozvoj kočičího intelektu, zkoumání a objevování. Ale bacha, kočka je tvor inteligentní a zvídavý, a tak je vhodné pravidelně hry měnit a zkoušet hledat těžší možnosti odhalení pamlsku a úkryty, ke kterým bude náročnější se dostat. Aby kočka po pár dnech už nešla na jistotu, ale stále pro ni lovení pamlsků mělo ten správný náboj.

Výcvik kočky

Vhodné je používat snacky i jako podpůrnou metodu při výcviku kočky. Ano správně, výcvik kočky. I kočku lze totiž vycvičit, nakonec to ve svých videích jasně dokazuje i známá kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová. Ať už chceme, aby kočka přiběhla na zavolání, hezky poprosila, panáčkovala, nebo nám chodila mezi nohama, jsou to dovednosti, které lze naučit, ale na které je třeba jít postupně, a i za malý posun ve výcviku je vhodné kočku odměnit. A čím jiným než jejím oblíbeným pamlskem.

Zdroje: mycattips.com, odborník na krmiva pro kočky Jan Anders

Sdílejte článek

Přečtěte si také