Opuncie můžete pěstovat i v našich podmínkách, jen si vyberte mrazuvzdorné druhy

Takzvaná bezúdržbová zahrada je snem lidí, kteří nemají na nějaké pěstování moc času. Většinou se uchylují ke štěrkem nebo oblázky vysypaným plochám, připomínajícím dalekou poušť. A právě na takových místech se bude dařit opunciím, kaktusům, které celkem spolehlivě přežívají i zimní mrazy.

Opuncie si spojujeme s dovolenou ve Středomoří, kde rostou i volně v přírodě. Jejich původním domovem přitom je americký kontinent. A překvapivě dobře se jim může dařit i v Česku, kde se mohou stát ozdobou vaši zahrady. Stejně, jako další rostliny, které zvládají i dlouhá období bez vláhy, jako jsou různé druhy travin. Přes léto jim nevadí sluneční žár a dobře zvládají i naše zimy.

Opuncie, nopál (Opuntia)

Opuncie pocházejí z Jižní a střední Ameriky, kde rostou přibližně ve 200 druzích, ale postupem času se rozšířily i na ostatní kontinenty. Některé opuncie jsou jen drobné, jiné mají tvar keře a některé jsou vysoké dokonce jako stromy a dorůstají do výšky až 5 m. V zemích svého původu se opuncie pěstují na plantážích a jejich oválné plody, tzv kaktusové fíky, jsou velmi zdravé. Pomáhají snižovat cholesterol i krevní tlak a mají vysoký obsah vlákniny, vitaminů C, A a B a také draslíku. Pomáhají při střevních potížích, a také fungují při stresu a úzkostech. Vyrábějí se z nich džusy i kořalka a využívají se i v kosmetice.

V našich podmínkách s takovou rozmanitostí opuncií, ani se zralými plody počítat nemůžete, ale i tak se jedná o zajímavé rostliny s nádhernými květy.

Jak pěstovat opuncie

Pro pěstování opuncií můžete využít substrát pro kaktusy a sukulenty nebo smíchejte jeden díl zahradního substrátu s jedním dílem písku. Nejprve si však připravte výsadbovou plochu, vhodnou pro opuncie. Z plochy odstraňte původní půdu, asi 60 cm do hloubky. Na dno nasypejte asi 20 cm vysokou vrstvu štěrku a zakryjte ji geotextilií, která bude propouštět vodu. Na ni nasypejte asi 30 cm vysokou vrstvu zahradního substrátu s pískem a navrch přidejte vrstvu drobnějších oblázků nebo kamenné drti. Mezi vysázené opuncie rozmístěte větší kameny, které budou přes den akumulovat teplo ze slunečních paprsků, které se bude v noci uvolňovat.

Opuncie pěstujete na slunečném a před větrem chráněném stanovišti. Pokud panují velká vedra, můžete opuncie chránit před poledním žárem mírným zastíněním.

Opuncie obvykle nevyžadují přihnojování, ale občas jim slabé hnojivo pro kaktusy dopřát můžete. Opuncie, pěstované v nádobách, přesazujte na jaře, ale jen v nezbytně nutných případech.

Mrazuvzdorné druhy opuncií

Opuntia fragilis

V našich podmínkách nejběžněji pěstovaná opuncie, která snese v zimě teplotu až do -25 °C. Pokud na jaře panuje suché počasí, dopřejte jí mírnou zálivku, díky které nasadí velký počet květů.

Opuntia polyacantha

I tato opuncie s dlouhými a ostrými trny zvládne v zimě mráz, a to až do -25 °C.

Opuntia imbricata

Pomalu rostoucí opuncie, která si i s kvetením dá načas. Prvních květů se dočkáte nejdříve za 5 let po výsadbě. Zvládne mráz až do -20 °C.

Jak množit opuncie

Semena opuncií v přírodě vyklíčí až poté, co projdou zažívacím traktem ptáků, kteří je sezobnou spolu s chutnými plody. Proto musíte semenný obal opatrně narušit pomocí jemného smirkového papíru nebo pilníčku na nehty. Pak semena na 2-3 dny namočte, a pak vysejte do substrátu pro kaktusy a sukulenty, který běžně koupíte v hobby marketech a nechte na teplém a vlhkém místě. Správné klima můžete docílit i přetáhnutím igelitového sáčku přes výsevní misku. Doba klíčení bývá 30-70 dnů.

Opuncie můžete množit i řízkováním. Nařezané řízky se nechají několik dnů zaschnout a pak se píchají do písku, kde při minimální zálivce brzy zakoření.

Jak pěstovat choulostivé opuncie v květináči

Během léta vyžadují nemrazuvzdorné opuncie plné slunce a dostatek vláhy. Snáší dobře i teploty kolem 30 °C. Od konce srpna zálivku postupně snižujte. V zimě opuncii postavte na chladné a světlé místo s teplotou 4-8 °C. Přílišné vlhko může způsobit hnilobu kořenového systému a uhynutí celé rostliny.

Zdroj: https://www.citrus-shop.cz/blog-souteze/opuncie; https://www.ceskestavby.cz/clanky/opuncie-mrazuvzdorne-kaktusy-vhodne-na-horka-a-sucha-mista-zahrad-30276.html; https://www.osiva-semena.cz/blog/176_opuncie-a-indianske-fiky.html

Sdílejte článek

Přečtěte si také