Pouštní růže je atraktivní pokojovka. Snadno se pěstuje a líbí se jí v paneláku

Adénium, u nás známá spíše jako pouštní růže, se v poslední době stává stále oblíbenější sukulentní pokojovou rostlinou. Jednak díky krásným růžovým a červeným květům a jedinečnému vzhledu, jednak díky faktu, že si libuje v suchých bytech. Líbí se jí hlavně v paneláku. Tahle atraktivní exotická kráska se u vás bude cítit jako doma, když jí zajistíte teplo, světlo a přiměřenou zálivku.

Adénium ztloustlé (Adenium obesum), kterému se lidově říká pouštní růže či růže pouště, je sukulentní keř. Jeho domovem jsou suché svahy Arabského poloostrova a africké území Sahel. Typický je pro něj tzv. pachykaulní (tj. silně zdužnatělý) kmen. Z nepravidelného a nápadně tlustého kmene s hladkou šedou kůrou dosahujícího v přírodním prostředí až 2,5 metru, vyrůstají tenké dužnaté větve s lesklými listy. Na ostrově Sokotra mají pouštní růže kmen lahvicovitého tvaru až pět metrů vysoký.

  • Atraktivní pětičetné květy adénií zůstávají krásné a svěží až dva týdny. Nejčastěji jsou zářivě růžové až karmínově červené, někdy s barevným okrajem v jiném odstínu nebo s odlišně zbarveným středem.

Návod, pěstovat adénium neboli pouštní růži

Pouštní růže, tropická sukulentní rostlina, se dá u nás velice dobře pěstovat jako dekorativní pokojová rostlina. Je ideální do suchých bytů s ústředním topením, protože na vzdušnou vlhkost není náročná. Aby vám pouštní růže doma prospívala, měli byste jí doma zajistit především teplo, nejlépe stále nad 16 °C, spoustu světla a správnou zálivku.

Jak pečovat o pouštní růži

  • Čím více tepla a světla, tím bude pouštní růže krásnější a zdravější. Dopřejte ji hlavně sluneční svit.
  • Pouštní růže má ráda přímé sluneční paprsky a teplo, takže ji můžete umístit na okenní parapet nad topením.
  • Když má adénium světla a tepla málo, začne shazovat listy, deformují se stonky, kmen se nevyvíjí a rostlina chřadne.
  • Vzhledem k tomu, že pouštní růže miluje slunce, má tendenci se za ním otáčet a růst jednostranně, takže nezapomínejte občas otočit květináčem.
  • Uděláte jí radost, když jí umožníte letnění venku na zahradě.

Jak často zalévat pouštní růži

  • Rostlinu zalévejte odstátou vodou, jakmile zemina takřka vyschne. Dbejte vždycky na to, aby nebyla přemokřená.
  • Zálivka se řídí i podle stavu olistění, čím má rostlina více listů na větvičkách, tím je potřeba větší množství vody.
  • Zálivku omezte na začátku vegetačního klidu, kdy listy začínají žloutnout a opadávat.
  • Co se týká zimní zálivky, ta závisí na teplotě, ve které pouštní růži máte. Platí, že čím nižší teplota (nesmí ale klesnout pod 10 °C), tím méně vody.
  • Kombinace mokré zeminy a chladu vede k hnilobě kořenů, a to by to rostlinu zahubilo.
  • Pouštní růže přežije zimu i při nižší teplotě, ale musí se udržovat v suchu. Ztratí listy a začne obrážet se zvýšením teploty a obnovením zálivky.
  • Od jara do podzimu můžete adénium přihnojovat každé zhruba tři týdny hnojivem na kaktusy a sukulenty.

Kdy rostlinu přesadit

Přesadit pouštní růži můžete (ale nemá přesazování moc ráda), když je jí květináč malý nebo když vylézají kořeny spodními otvory nádob. Většinou ale vydrží bez přesazení nejméně tři roky. Vhodný je substrát určený přímo pro sukulenty, květináč jen o málo větší. Po přesazení rostlinu dva týdny vůbec nezalévejte.

Množení řízky

Nejlépe se dá množit řízky z výhonů. Nařezané řízky důkladně opláchněte proudem vody, nechte oschnout několik dnů a pak vsaďte do mírně vlhké písčité zeminy nebo substrátu pro sukulenty. Dejte na teplé a slunné místo.

Adénium se dá snadno tvarovat

Adénium je květina oblíbená zejména v asijských zemích. Pouštní růži můžete totiž snadno tvarovat jako bonsaje. Rostlina dobře snáší řez větviček, které můžete zkracovat a vytvořit si originální bonsaj již za zhruba čtyři roky.

Pozor, pouštní růže je jedovatá!

Pouštní růže patří k jedovatým rostlinám, protože při poranění vylučuje toxické latexové mléko, které je odporně hořké. Zacházejte proto s adénií s patřičnou opatrností, především ji mějte mimo dosah dětí a domácích zvířat. Otrava se projevuje zvracením, sliněním a průjmy, vysokým krevním tlakem, arytmií a ve vysokých dávkách selháním srdce. Jed z této rostliny používali domorodci jako šípový jed pro lov ryb a drobných zvířat.

Zdroje: farmer-online.comcs.wikipedia.org. Encyklopedie pokojových rostlin (Nino Vermuelen), Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.),


Přečtěte si také