Jak zabránit kočce, aby zničila nábytek? Naučte ji na škrabadlo!

Máte od kočičího škrábání poničený nábytek, tapety, dveře nebo kytky, i když jste svému mazlíčkovi pořídili škrabadlo? Poradíme vám, jak kočku naučit na škrabadlo, kterého si zatím nevšímá, na co si dát pozor a kam správně škrabadlo doma umístit.

Proč kočka škrábe

V první řadě je důležité si uvědomit, co pro kočku škrábání znamená. „Hlavní funkcí škrábání je označování teritoria. Jednak pachem díky pachovým žlázkám, které mají mezi polštářky, tak i vizuální značkování. Čím výš jsou škrábance, tím větší a silnější je zvíře, kterému dané teritorium patří. Kočky mají tendenci škrábat, aby se protáhly a uklidnily. Další, neméně důležitou funkcí je ostření drápků, vysvětluje MVDr. Marie Kadeřávková.

Jak naučit kočku na škrabadlo

Výběr škrabadla

Škrabadel je velké množství a každé kočce vyhovuje něco jiného. Některé více lezou do výšek a pozorují okolí, jiné se raději schovávají. Jak tedy poznat, co je zrovna pro vaši kočku nejvhodnější?

Základem je co nejdelší souvislá plocha na škrábání a to směrem do výšky. Pro kočky je přirozené se u škrábání postavit na zadní a co nejvíc se natáhnout. „Další část už je na povaze kočky. Pokud se ráda schovává, je dobré vybrat škrabadlo s boudičkami. Naprosto ideální jsou v takovém případě škrabací válce. Nabízejí spoustu úkrytů a zároveň jsou celým svým povrchem škrabadlo. Pokud vaše kočka ráda šplhá a má rozhled, je dobré zvolit nějaké vysoké,“  radí veterinářka.

Umístění škrabadla

Pouhé pořízení škrabadla ale automaticky neznamená, že se kočka bude věnovat jen a pouze jemu a nábytek nechá na pokoji. Musíte ho umístit na správné místo. Zapomeňte na estetiku nebo praktičnost své domácnosti, uvědomte si, že kočka má ráda přehled a společnost. To v praxi znamená, že škrabadlo by mělo být tam, kde se kočka nejraději zdržuje, kde vy sami trávíte nejvíce času a kam za vámi kočka nejčastěji půjde.

„Máte krásný škrabací strom umístěný v předsíni, ale kočka si jej ani nevšimne? Není divu, ideální je dát ho do obýváku vedle gauče. Věčně tam někdo je, něco se tam děje,“ zdůrazňuje MVDr. Kadeřávková. Skvělé místo pro umístění škrabadla je vedle okna s výhledem ven na dění na ulici nebo v zahradě. Sledování například letícího ptactva je ideální k ukojení kočičí zvědavosti.

Jak nalákat kočku na škrabadlo

„Pro zvýšení zájmu kočky o škrábání, vyzkoušejte trochu škrabadlo poničit zhruba ve výšce kočky stojící na zadních. Váš mazlíček si pak bude myslet, že už to místo označila jiná kočka a bude ho tak chtít získat pro sebe,“ uzavírá veterinářka.

Na škrabadlo můžete kočku navést také její oblíbenou hračkou, kterou budete mávat v jeho blízkosti. Pokud se kočce na škrabadle zaseknou drápky, ukažte jí, že jste spokojeni a musí pochvalu pochopit, třeba i díky drobnému pamlsku.

Zdroj: MVDr. Marie Kadeřávkoválifehacker.com

Sdílejte článek
Štítky kočka nábytek škrabadlo

Přečtěte si také