25. ledna 2023 14:00
redakce Prima LivingNechcete tloustnout, ani se vzdát sladkého? Pěstujte stévii, třeba i doma v květináči
Stačí jeden lístek stévie a máte oslazený šálek čaje. Tato rostlina původem z Jižní Ameriky je navíc velmi zdravá a můžete ji pěstovat i v květináči doma za oknem.
Lidstvo dlouho nemělo cukr k dispozici, sladilo se pouze medem, sušeným ovocem, sladkým sirupem, který se zpracovával například z mízy javoru, dokonce i mrkví. V českých zemích se první zmínky o cukru objevují až za Karla IV., kdy se cukr vozil z Orientu a byl coby luxusní zboží hodně drahý.
Dnes, kdy je cukr běžně dostupný, ho každý z nás spořádá v průměru 40 kg za rok. Cukr, respektive sladká chuť nám dělá dobře – což máme zakódováno v genech z dob dávno minulých. Kyselá chuť signalizovala, že jídlo je zkvašené, tedy může být zkažené, hořká zase, že se může jednat o jed, slaná chuť prozrazovala obsah anorganických solí, které také nejsou pro člověka vhodné. Sladká chuť však byla většinou bezpečná. Ne nadarmo i malé děti preferují sladké.
Cukr nahradíte stévií
Cukr je pro lidský organismus droga, má podobné účinky na mozek jako kokain, proto na něm vzniká závislost. Potřebu sladkého však lze ukojit i jinak než jen cukrem, ne vše lze ale sladit medem nebo javorovým sirupem. Přírodním sladidlem, kterým lze cukr nahradit, je rostlina stévie sladká.
Stévie sladká (Stevia rebaudiana)
Od pradávna ji ve svém jídelníčku používají indiáni z kmene Guarani v dnešní Paraguayi a Brazílii. Stévie se dnes nepěstuje pouze v Jižní Americe, ale i v Malajsii, Číně, Japonsku a Koreji.
Stévie sladká (Stevia rebaudiana) Zdroj: iStock
Proč je stévie tak zdravá?
- Snižuje únavu a únavový syndrom
- Snižuje chuť na cigarety a alkohol
- Zvyšuje produkci inzulinu a tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky (diabetes mellitus II.)
- Snižuje projevy pálení žáhy
- Zlepšuje trávení
- Potlačuje zápach z úst – buď si připravíte roztok, kterým si vypláchnete ústa, nebo můžete žvýkat listy.
- Stévie má aktibakteriální účinky. Přispívá tak i k menší kazivosti zubů
U stévie se o sladkou chuť starají glykosidy steviosid a rebaudiosid. Ty jsou v čisté podobě 200–300x sladší než cukr! Pokud si stévii budete sami pěstovat, budete používat čerstvé nebo sušené lístky, které jsou sice méně sladké, přesto však mají asi 30–40x vyšší sladivost než řepný cukr.
Jak pěstovat stévii
Stévii si můžete vypěstovat i ze semínka. Semínka v únoru či březnu vysejte ve skleníku na substrát a jen lehce zasypejte. Potřebují teplotu 20 °C. Když vzrostou, přepikýrujte je do větších květináčů. Ven přesazujte až v druhé polovině května. Stévii pěstujte v kvalitním zahradním substrátu, do kterého přidejte humus.
Stévie je trvalka, pěstujte ji v květináči či truhlíku, přes léto ji můžete letnit či vysadit na slunný záhon, ale potřebuje relativně vyšší teplotu, ideálně kolem 25 °C. Pěstovat ji můžete i ve skleníku. Nicméně musíte sledovat teploty, abyste ji včas zazimovali. Při teplotě pod 10 °C stévie přestává růst, první podzimní mrazy rostliny zničí.
Přes zimu jí uvnitř domu stačí teplota 8–14 °C. Mírně ji zalévejte, aby substrát zcela nevyschl. Na zimu ji zastřihněte 10 cm nad povrchem půdy, výhony uschnou, ale stévie na jaře opět vyraší z vegetativních pupenů na kořenovém krčku.
Květenství stévie sladké Zdroj: iStock
Sklizeň stévie
Obecně rostlinám pomáhá, když je tvarujete, zastřihujete, nejinak tomu je u stévie. Zaštípnutím podpoříte jejich větvení. Když výhony dosáhnout 40–50 centimetrů, zkraťte je asi na 20 cm.
Mladé části výhonů můžete konzumovat čerstvé nebo je usušte.
Nejsladší je stévie je v období květu proto je to ideální doba, kdy ji sklízet. Z jedné rostliny lze sklidit až 0,5 kg sušeného materiálu.
Zdroj: Marta Pawlicová, https://www.ceskestavby.cz/rostliny/stevia-stevie.html; https://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Stevia-rebaudiana---stevie